rekao da je odlaganje početka školske godine odgovorna odluka

Mugoša: Neke partije poštuju mjere, neke ne

"Imali smo koncerte, svadbe, imali smo litije koje su sve zabranjene i strah me da će sve to doći za naplatu u periodu od 15 do 20 dana iza tih dešavanja", rekao je direktor Instituta

16674 pregleda 104 reakcija 39 komentar(a)
Mugoša, Foto: PR Centar
Mugoša, Foto: PR Centar

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša ocijenio je da je u Crnoj Gori epidemija pod kontrolom i da se unazad desetak dana smiruje. Ipak, gostujući u Dnevniku TVCG, upozorava da se jedan dio građana ipak ne pridržava mjera, što utiče na održavanje epidemije.

Direktor IJZ-a je ocijenio da smo svjedočili događajima koji nijesu smjeli da budu održani.

"Imali smo koncerte, svadbe, imali smo litije koje su sve zabranjene i strah me da će sve to doći za naplatu u periodu od 15 do 20 dana iza tih dešavanja", rekao je Mugoša.

On je dodao da sve to utiče na život u cijeloj Crnoj Gori.

"Srećom broj oporavljenih stalno raste i sad već smo ispod 1.000. Nadam se da ćemo nastaviti tako i dalje i u skladu sa time ćemo naravno insistirati na još većem poštovanju mjera jer jedino one mogu doprinijeti tome da se ova infekcija još više obuzda i da je svedemo na još manji broj inficiranih dnevno", rekao je Mugoša za TVCG.

Podsjetio je da je dozvoljeno okupljanje određenog broja ljudi na političkim skupovima, ali po tačno propisanim uslovima.

"Vidjeli ste da neke partije to poštuju, a neke ne", ocijenio je Mugoša.

Portal RTCG prenosi da je Mugoša kazao kako na dešavanjima može da bude i dvije, ili tri hiljade ljudi, ako se poštuju pravila.

"Pokazuje se da mi propišemo pravila, jedni ih poštuju, ali drugi ne i onda imamo problem sa širenjem infekcije", rekao je Mugoša.

Dodaje da je Crna Gora jako vodila računa kako će otvoriti svoje granice.

"Vidite šta se dešava u Hrvatskoj, oni su bili potpuno otvoreni i sad imaju silne probleme. Mi smo vodili računa kako ćemo otvarati granice, procjenjivali rizik kod nas, u zemljama iz kojih smo očekivali najviše gostiju i vodili računa da ne ugrozimo ni goste, ali da gosti ne ugroze ni nas. Obezbijedili smo sve moguće uslove za goste, a to je svakako zahvaljujući svim angažovanim, prije svega, u zdravstvu u turizmu. Akcioni plan koji se odnosi na ovu oblast je to predvidio. Mi dobro stojimo. Imali smo svega sedam inficiranih gostiju sa strane, znači van Crne Gore, oni su svi na pravi način tretirani u skladu sa tim akcionim planom. Neki su liječeni u Crnoj Gori, neki su odmah tražili da se vrate, što im je omogućeno, ali u svakom slučaju kontrola je bila dobra i sve one zdravstvene usluge i sve one druge usluge su pružene na valjan način, čime bih ja rekao da smo zaista pokazali da smo dobri domaćini, da možemo obezbijediti gostima jednu sigurnu sredinu u koju mogu da dođu, ali to podrazumijeva i da mi postavimo neke uslove koji obezbjeđuju da takva situacija i bude", saopštio je Mugoša.

On je ocijenio da je odlaganje početka školske godine za 1. oktobar veoma odgovorna odluka.

"Mislim da je odluka na pravom mjestu. Mi smo procijenili sve aspekte i sve rizike i sve je ukazivalo da je najpametnije da se početak školske godine odloži za oktobar", naveo je Mugoša.

On je dodao da u Institutu ne gledaju šta se dešava samo kod nas.

"Gledamo šta se dešava i vani, evo zadnji primjer je recimo, mislim u Sjevernoj Karolini da su počeli, poslije sedam dana je prekinuta nastava i krenuli su sasvim drugim vidom. U svim zemljama se dosta eksperimentiše i uvijek postoje nekoliko, kako da kažem, pravaca u kojima se kreću i modela po kojima će raditi. Mi smo isto tako sagledali više model, imali sastanke sa Ministarstvom prosvjete i sa svim drugim relevantnim partnerima iz vladinog i nevladinog sektora i ja se nadam da će sjutra već Istitut završiti i preporučiti ove zadnje preporuke, jer mi smo davno počeli sa tim", poručio je Mugoša.