Radnici Komunalnih usluga nastavljaju štrajk, nije udovoljeno nijednom od zahtjeva

Radnici taže da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama

6137 pregleda 1 komentar(a)
Radnici Komunalnih usluga nastavili štrajk, Foto: Goran Malidžan
Radnici Komunalnih usluga nastavili štrajk, Foto: Goran Malidžan

Radnici preduzeća Komunalne usluge odlučili su jutros da nastave štrajk koji su započeli 19 aprila, jer nije ispunjen ni jedan zahtjev koji su dostavili Opštini Pljevlja koja je osnivač tog preduzeća.

Na zboru održanom ispred gradske kapele Ravni odlučili su ispoštuju minimum procesa rada, ali da da će i dalje svakodnevno u vremenu od devet do deset časova protestovati ispred zgrade lokalne uprave.

Preduzeće Komunalne usluge obavljaju usluge sahranjivanja, na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge, i brine o skloništu za napuštene životninje.

Predsjendik Štrajkačkog odbora Vladimir Klačar je kazao da su odlučili da nastave štrajk jer nije udovoljeno nijednom od zahtjeva koji su uputili predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću i resornom Sekretarijatu.

Radnici taže da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omoguće da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama.

Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade iz 2019. od šesnaest koliko se duguju zaposlenima u ovom kolektivu.

Radnici su poslednju zaradu primili 3. aprila za maj prošle godine.

“Osamnaest radnika nije primilo još uviijek ni ovu zaradu”, rekao je Klačar.

On je kazao da radnici osim ova dva zahtjeva traže i da se ispoštuje Zakon o optimizaciji radnih mjesta i da se zaposlenima koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa isplate otpremnine.

Pošto imamo uvjeravanje od predjsenika Opštine da u našem preduzeću ima viška radnika dio radnika se prijavio za sporazumni raskid radnog odnosa prije nove godine ali do danas ništa se po tom pitanju nije riješilo. U petak samo sa predsjendikomm opštine razgovarali o prva dva naša zahtjeva ali nismo dobili neki optimističan odgovor. Sa detaljima razgovora danas smo upoznali radnike i odlučili smo da i dalje ostanemo pri našim zahtjevima i dodali treći za koje smatramo da je rješiv.“, rekao je Klačar.

Zaposleni su predali spisak zaposlenih u Komunalnim uslugama za isplatu pomoći radnicima u iznosu od 250 eura, koju je u petak najavio predsjednik Opštine Igor Golubović.

„Mi se nalazimo u teškoj situaciji i nama je svaka pomoć dobro došla. To kap u moru s obzirom da nam se duguje 16 zarada. Ne vidimo da nam iko pokušava da pomogne kako bi izašli iz ove sutuacije u kojoj smo se našli ne svojom krivicom, već krivicom predhodnih rukovodilaca“. Rekao je Klačar.

Direktor preduzeća Dragiša Džarić koji je preuzeo upravljanje preduzećem prije par mjeseci nedavno je najavio da će podnijeti ostavku ukoliko u skorije vrijeme nadležni u Opštini i Državi ne pomognu ovom preduzeću.

Kazao je da preduzeće trenutno klizi prema stečaju, za čim, smatra on nema potrebe.

Bonus video: