Pljevlja: Štrajk komunalaca nastavljen, dogovora nema

Radnici Komunalnih usluga su posljednju zaradu primili 3. aprila za maj prošle godine, a 18 njih ni to

6566 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Radnici preduzeća Komunalne usluge odlučili su juče da nastave štrajk koji su započeli 19. aprila jer nije ispunjen nijedan zahtjev koji su dostavili Opštini Pljevlja koja je osnivač tog preduzeća.

Na zboru održanom ispred gradske kapele Ravni odlučili su da ispoštuju minimum procesa rada, ali da će i dalje svakodnevno u vremenu od devet do deset časova protestovati ispred zgrade lokalne uprave.

Preduzeće Komunalne usluge obavljaju usluge sahranjivanja na gradskom groblju Ravni, pijačne usluge, i brine o skloništu za napuštene životninje. Predsjednik Štrajkačkog odbora Vladimir Klačar je kazao da su odlučili da nastave štrajk jer nije udovoljeno nijednom od zahtjeva koji su uputili predsjedniku Opštine Igoru Goluboviću i resornom Sekretarijatu.

Radnici traže da se odblokira račun preduzeća koji već duže u blokadi drži Poreska uprava i da im se omogući da dug od oko 340.000 eura izmire u ratama. Jedan od zahtjeva je i isplata tri zarade iz 2019, od šesnaest koliko se duguje zaposlenima u ovom kolektivu. Radnici su posljednju zaradu primili 3. aprila za maj prošle godine.

“Osamnaest radnika nije primilo još ni tu zaradu”, rekao je Klačar. On je rekao da radnici traže i da se ispoštuje Zakon o optimizaciji radnih mjesta i da se zaposlenima koji su se prijavili za dobrovoljni raskid radnog odnosa isplate otpremnine.

“Pošto imamo uvjeravanje predsjednika Opštine da u našem preduzeću ima viška radnika, dio radnika se prijavio za sporazumni raskid radnog odnosa prije nove godine, ali do danas se ništa po tom pitanju nije riješilo. U petak smo s predsjednikom Opštine razgovarali o prva dva naša zahtjeva, ali nismo dobili neki optimističan odgovor. S detaljima razgovora danas smo upoznali radnike i odlučili smo da i dalje ostanemo pri našim zahtjevima i dodali treći za koji smatramo da je rješiv“, rekao je Klačar.

Direktor preduzeća Dragiša Džarić koji je preuzeo upravljanje preduzećem prije par mjeseci nedavno je najavio da će podnijeti ostavku ukoliko u skorije vrijeme nadležni ne pomognu preduzeću.

Bonus video: