ASK potvrdila da je Bugarin kršila Zakon

“Vijesti” prije osam mjeseci objavile da bivša pomoćnica ministra ne ispunjava svoje zakonske obaveze

3040 pregleda 0 komentar(a)
Bugarin, Foto: Luka Zeković
Bugarin, Foto: Luka Zeković

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da je bivša pomoćnica ministra unutrašnjih poslova Sandra Bugarin prekršila Zakon o sprečavanju korupcije.

Time je potvrdila pisanje “Vijesti”, koje su prije osam mjeseci objavile da Bugarin nije ispunila zakonsku obavezu da u roku od godinu po odlasku s mjesta direktorice Direktorata za upravne unutrašnje poslove MUP-a prijavi svoju imovinu.

Bugarin je do aprila 2017. godine kao direktorica Direktorata za upravne unutrašnje poslove bila javni funkcioner.

Prema Zakonu, javni funkcioner dužan je da u roku od 30 dana od dana prestanka funkcije podnese izvještaj o prihodima i imovini Agenciji, što je ona i uradila.

Istim članom je propisano da je funkcioner kome je prestala funkcija dužan da jednom godišnje u naredne dvije godine dostavi imovinski karton. Međutim, tog kartona nema u registru Agencije.

Novačana kazna za kršenje Zakona kreće se od 500 do 2.000 eura.

Bugarin je Agenciji kazala da je do propusta došlo zbog privatnih okolnosti u tom periodu.

U registru Agencije, posljednji dostupan imovinski karton Bugarin je i dalje iz decembra 2017. godine.

Ona je prošle godine suspendovana s mjesta načelnice Direkcije za azil MUP-a, nakon što je na društvenoj mreži Fejsbuk učesnike vjerskog skupa u Nikšiću nazvala “ovcama”. Nakon toga ona je objavila izvinjenje.

Agencija je juče objavila i odluku, kojom je utvrdila da je član Odbora direktora “Aerodroma Crne Gore” Dževat Redžematović prekršio Zakon time što nije prijavio tačne prihode iz tog državnog preduzeća.

U odluci stoji da on nije prijavio razliku između ostvarenih i prijavljenih prihoda tokom 2018. godine u iznosu od nepunih 6.230 eura.

Zakonom je propisano da se u kartonima moraju prijaviti tačni i potpuni podaci. I za ovo kršenje Zakona propisana je novčana kazna do 2.000 eura.

Bonus video: