URA: ASK dokazano produžena ruka ANB-a, Vukčevića vratiti u Savjet RTCG-a

„Ovom presudom, kao i presudom Apelacionog suda u slučaju Patricije Pobrić, još jednom je potvrđeno sramno djelovanje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK)...", smatraju u URA
132 pregleda 7 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA
Ažurirano: 25.01.2018. 15:17h

Nakon presude Upravnog suda kojom je poništena Odluga Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), koja je poslužila kao osnov Administrativnom odboru Skupštine da smijeni režisera Nikolu Vukčevića iz Savjeta RTCG-a i tu televiziju vrati pod partijski uticaj, reagovali su u Građanskom pokretu URA.

„Ovom presudom, kao i presudom Apelacionog suda u slučaju Patricije Pobrić, još jednom je potvrđeno sramno djelovanje Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) i njenog direktora Sretena Radonjića, koji nisu ništa drugo do partijska batina Demokratske partije socijalista (DPS), a koja služi za kažnjavanje neistomišljenika vlasti i svih slobodnih građana Crne Gore“, ukazali su u pokretu URA.

URA je podsjetila na nekoliko slučajeva u kojima je Agencija potvrdila svoj partijski karakter.

„Umjesto da zaštiti Patriciju Pobrić i dodijeli joj slučaj zviždača, nakon ukazivanja na krivično djelo u aferi „Ramada“, ASK je rastegljivim tumačenjem zakonskih normi oštetila Pobrić i time poslala poruku svim potencijalnim zviždačima - da neće dobiti zaštitu države, već sankciju partije. I godinu dana nakon otkrivanja afere „Ramada“, a par nedjelja od potvrđivanja pravosnažnosti presude, osuđeni Nebojša Obradović nije smijenjen sa funckija direktora Direkcije za željeznice i člana Odbora direktora podgoričke Čistoće. Sa druge strane, poznati crnogorski režiser Nikola Vukčević je ekspresno smijenjen, na osnovu nezakonite, pogrešne i partijski instruirane Odluke Agencije“, ukazali su u pokretu URA.

URA je pozdravila presudu Upravnog suda kojom se još jednom pokazalo da Agencija za sprječavanje korupcije nije institucija koja bi trebala da se bavi onim zbog čega je i osnovana – sprječavanjem korupcije i konflikta interesa javnih funkcionera.

URA ističe da građani ne smiju zaboraviti da je na čelu ASK-a čovjek koji ima za cilj da agituje za DPS i degradira sve slobodne i nezavisne građane.

„Radi se o čovjeku koji po direktivi šefa DPS-a i premijera Duška Markovića (sa kojim je u prijateljsko-rodbinskim vezama) površno, neprofesionalno i udbaški podmeće afere slobodnim i nezavisnim građanima u cilju zaštita velikih DPS zloupotreba kojima se navodni drirektor ASK-a, a suštinski 'spiker' Bebe Popovića, ne želi baviti”, kazali su u pokretu URA.

Dodaju i da je već svima jasno da uprkos porukama sa međunarodnih adresa DPS želi da povrati uticaj na uređivačku politiku javnog servisa (RTCG) ali da će ukoliko do toga dođe imati odgovor u koordinaciji sa ostalim demokratskim opozicionim subjektima.

Bonus video: