Rade kako hoće i što im odgovara

“Opet su ušli u korito rijeke, bagerima kopaju i tovare šljunak koji odvoze u postrojenje iznad Morače na desnoj obali. Rade šta hoće i kako im odgovara”, ogorčen je mještanin Slobodan Stojanović

5587 pregleda 2 komentar(a)
vrde da sređuju korito Morače: Mehanizacija kompanije “Čelebić” u Botunu, Foto: Borko Ždero
vrde da sređuju korito Morače: Mehanizacija kompanije “Čelebić” u Botunu, Foto: Borko Ždero

Mještani Botuna tvrde da kompanija “Čelebić” opet na lokaciji Mišurica eksploatiše šljunak i uništava njihovo okruženje, ali iz tog preduzeća tvrde da to nije tačno, već da uklanjaju sprudove iz korita Morače.

“Opet su ušli u korito rijeke, bagerima kopaju i tovare šljunak koji odvoze u postrojenje iznad Morače na desnoj obali. Rade šta hoće i kako im odgovara”, ogorčen je mještanin Slobodan Stojanović.

Kako je kazao, teške mašine u koritu rijeke Morače počele su da rade u utorak poslije podne.

Međutim, iz kompanije “Čelebić” su “Vijestima” saopštili da su sa Glavnim gradom Podgorica, 20. avgusta, zaključili ugovor po kojem su prihvatili obavezu da izvrše “uklanjanje sprudova iz korita rijeke Morače, na lokaciji Mišurica i Kolovrat, u skladu sa saglasnošću Uprave za vode s početka mjeseca”.

Predviđeno je da radovi budu završeni u roku od 30 dana od započinjanja.

“Za dio materijala, koji bi se mogao koristiti u proizvodnji, dužni smo da platimo naknadu u iznosu od 3,05 eura po metru kubnom. Stručno-tehnički nadzor nad izvođenjem radova vrši stručni nadzor koji je imenovao naručilac - Glavni grad”, naveli su iz “Čelebića”.

Stojanović, međutim, poručuje da je plaža Mišurica devastirana, odnosno da od nekadašnjeg omiljenog kupališta nije ostalo ništa.

“Tako je sa tom plažom, kao i malo više uzvodno odavde. Od nekada savršenih i čistih plaža nije ostalo ništa, sve je devastirano. I sam Botun, koji je ne tako davno idealan bio za život, a blizu grada, devastiran je i uništen od brojnih zagađivača”, kazao je Stojanović.

Mještani Botuna su i ranije, odnosno 2017. godine, apelovali na nadležne da zaustave uklanjanje materijala iz korita rijeke Morače na Mišurici.

Botunjani su i tada smatrali da nije u pitanju vađenje materijala i čišćenje rijeke, kako su tvrdili iz Glavnog grada, već nastavak eksploatacije šljunka sa te lokacije i devastacije prirodne sredine.

Iz Glavnog grada su tada naveli da se na lokaciji Mišurica uklanja višak materijala iz prostora korita rijeke Morače, u dužini od 300 metara, u skladu sa saglasnošću Uprave za vode i izvještajem stručne ekipe Uprave za vode o pregledu korita rijeke Morače na toj lokaciji.

“Glavni grad je, naime, na osnovu inicijative da se očisti korito rijeke Morače, na lokaciji Mišurica, u dužini od 300 metara, i ukloni nagomilani otpad, kao i u skladu sa praksom koja se već obavlja u više Opština kada su ovi problemi u pitanju, obratio Upravi za vode, da uradi stručni nalaz opravdanosti inicijative”, naveli su tada iz Glavnog grada.

Međutim, tada nisu odgovorili koliko je “Čelebić” uklonio materijala, odnosno koliko je Glavnom gradu uplaćeno novca kroz naknadu.

Bonus video: