grijanje na pelet doprinijelo smanjenju zagađenosti

Pelet će građanima Pljevalja dijeliti “Jasen”

Vrijednost nabavke u Opštini Pljevlja je 247.933 eura bez PDV-a, prijave završene juče

2283 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih isporuka peleta, Foto: Goran Malidžan
Sa jedne od ranijih isporuka peleta, Foto: Goran Malidžan

Opština Pljevlja odabrala je pljevaljsko preduzeće “Jasen” za isporuku peleta, koji će se građanima dijeliti po subvencionisanim cijenama.

Vrijednost nabavke je 247.933 eura bez PDV-a, a “Jasen” je jedina kompanija koja je dostavila ponudu.

Građani zainteresovani za kupovinu peleta po subvencionisanim cijenama prijave su mogli dostaviti do 1. septembra.

Kako je saopšteno iz Sekretarijata za stambeno-komunalne poslove, saobraćaj i vode Opštine Pljevlja zbog rizika uslovljenog trenutnom epidemiološkom situacijom u gradu nije primjenjivan dosadašnji način prijavljivanja, već se koristi spisak od prošle godine, s tim što građani verifikuju svoje prijave telefonskim putem. Novi korisnici iste su prijave dostavljali telefonom. Radi rješavanja ekoloških problema, Vlada je 2015. za nabavku peleta i briketa opredijelila 417.500 eura.

Bužetom Opštine Pljevlja za 2020. godinu, za ovu namjenu, predviđeno je 300.000 eura, od čega će građani biti u obavezi da plate 50 odsto dok će Opština refundirati ostatak.

Raspodjelu peleta građanima po subvencionisanim cijenama Opština realizuje od 2015. godine, a do danas za ove namjene utrošeno je preko 1,5 miliona eura, od čega je polovinu sredstava obezbijedila Opština u saradnji sa Vladom. U Opštini tvrde da je to doprinijelo smanjenju stope zagađenosti vazduha u Pljevljima, jer je smanjena potrošnja uglja u domaćinstvima i ustanovama sa 25.000 tona na 8.000 tona. To je dovelo do umanjenja broja dana u godini kada zagađenje prelazi gornju granicu - sa 184 u 2014. na 129 dana u 2019. godini.

Kao trajnu mjeru i jedini opravdan model rješenja problema zagađenja u Pljevljima stručnjaci Mašinskog fakulteta iz Podgorice predložili su toplifikaciju grada.

Umjesto gradnje nove toplane, predviđeno je da se u Termoelektrani Pljevlja, nakon njene ekološke rekonstrukcije koja bi trebalo da se završi do 2023. godine obezbijedi izvor toplote za grad. EPCG je obećala da će donirati i dva miliona eura Pljevljima za izgradnju primarnog toplovoda