Za krečnjak četiri miliona eura

Počeli pripremni radovi na izgradnji rudarskog postrojenja za dobijanje fino mljevenog krečnjaka

4386 pregleda 0 komentar(a)
Tabla na Rajčevom brdu, Foto: Goran Malidžan
Tabla na Rajčevom brdu, Foto: Goran Malidžan

U toku je izvođenje pripremnih radova na izgradnji rudarskog postrojenja za pripremu i dobijanje fino mljevenog krečnjaka, u koje će biti uloženo oko četiri miliona eura.

Riječ je o postrojenju definisanom u okviru Glavnog rudarskog projekta eksploatacije i prerade tehničko-građevinskog kamena površinskog kopa “Rajčevo brdo”, koncesionara “Tim Company” DOO Pljevlja.

U njemu će se vršiti dobijanje mljevenog, mikroniziranog asortimana proizvoda na bazi kalcijum karbonatne sirovine koji ima široke mogućnosti upotrebe u industriji građevinskih materijala, a može se koristiti i za desumporizaciju sumpor-dioksida, gasa koji se u velikim količinama stvara u termoelektranama i toplanama.

Izvršni direktor “Tim Company” Miroslav Dujović je naveo da je nabavka kompletne opreme ugovorena sa poznatim proizvođačem LOESCHE, čijom ugradnjom će se implementirati najsavremenija tehničko-tehnološka rješenja koja se primjenjuju u praksi, sa posebnom pažnjom za uspostavljanje i usaglašavanje standarda kvaliteta životne sredine, kako u toku izgradnje, tako i u toku funkcionisanja projekta.

”Tim company” je već potpisala ugovor i očekuje se pristizanje opreme. Broj radnih mjesta na ovom postrojenju indirektno će biti povećan za 150, a u drugoj fazi planira se proizvodnja hidratisanog kreča”, istakao je Dujović.

Predsjednik opštine Pljevlja Igor Golubović je kazao da će se za pola godine do godinu stvoriti uslovi za 50 novih radnih mjesta i obezbijediti egzistencija za 50 porodica.

On je naglasio da će ovakva i slična postrojenja biti budućnost pljevaljske i crnogorske ekonomije.

Bonus video: