Kolašinska pijaca skoro 60 godina u istom stanju

Projekat rekonstrukcije,tvrde u Opštini,sprečava loša planska dokumentacija

4551 pregleda 0 komentar(a)
Pijaca i dalje neuslovna i neuređena, Foto: Dragana Šćepanović
Pijaca i dalje neuslovna i neuređena, Foto: Dragana Šćepanović

Prostor pijace u Kolašinu je više od pola vijeka isti, neuslovan i nesređen, a iz aktuelne kolašinske vlasti, koja je ušla u drugu polovinu mandata tvrde da nijesu zaboravili na rekonstrukciju gradske pijace.

Dosadašnje uređenje tog prostora, rekla je “Vijestima” sekretarka za urbanizam Ljiljana Rakočević, sprečavala je činjenica da su mnogi projekti, između ostalog, “zarobljeni lošom planskom dokumentacijim”. Prodavci se snalaze kako ko umije.

Na pijaci su, pored tezgi, prodajni prostori neusklađeni veličinom, izgledom, napravljeni od različitih materijala. Povrće i šumsko voće prodaju se na ulazu u pjacu, a unutra na tezgama, uglavnom, garderoba. Slabo je korišten i prostor namijenjen prodaju mliječnih prozivoda.

“Sadašnjim Detaljno-urbanističkim planom (DUP) “Centar” prostor pijace obuhvata i dvije privatne kuće u neposrednoj blizini. To znači da bi početak uređenja tog prostora značio i eksproprijaciju imovine, za šta Opština nema novca i što bi značajno poskupilo projekat. Novim Prostornim planom, koji treba da bude usvojen do kraja godine, taj problem će biti riješen”, najavljuje Rakočevićeva.

Prema njenim riječima, kroz Prostorni plan ta lokacija će biti isplanirana do kraja. Tim dokumentom, objašnjava sekretarka Rakočević, biće predviđeni i svi ostali objekti od javnog interesa, “Novi Prostorni plan omogućiće nam direktne smjernice za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTP) i izradu tehničke dokumentacije. To će biti realana planska pretpostavka za mnoge projekte. Sada smo zarobljeni lošim planovima, a u toj oblasti ništa nije rađeno od 2014. godine, tvrdi sekretarka za urbanizam.

Izgled pijace nije mijenjala ni prethodna vlast i pored brojnih obećanja koja su pred svake izbore stižala iz gotovo svih političkih partija. Neki od bivših opštinskih funkcionera nadali su se i investitorima, pa su dugo čekali na “dvije respektabilne trgovinske kompanije koje su pokazale interesovanje da u Kolašinu grade markete“. Prije 12 godina propao je pokušaj uređenja tog prostora, koje je bilo planirano u okviru programa CRDA (Revitalizacija zajednice kroz demokratsko djelovanje - ekonomski program) koji je finasirao USAID.

Iz opštinske dokumentacije, koja je ranije dostavljena “Vijestima”, vidi se da je tadašnja vlast preuzela finansiranje jednog dijela tog projekta, tačnije rekonstrukciju potpornog zida. Iako je potporni zid i sada u vrlo lošem stanju, prema dokumentaciji, za njegovo ojačavanje plaćeno je 40.000 eura kompaniji “Zlajić” iz Bijelog Polja. Dio obaveza prema toj firmi Opština je izmirila kompenzacijom - umjesto 25.000 eura, firma je dobila 2.495 kvadratnih metara opštinskog zemljišta u Bakovićima.

Ostatak projekta, odnosno zamjena krova na pokrivenom dijelu pijace, uređenje prostora za prodaju mliječnih proizvoda, rekonstrukcija postojećih toaleta, opravka fasade sa spoljašnje i unutrašnje stran, nabavka i ugradnja PVC bravarije na novom i na postojećem prostoru, nabavka i ugradnja gazišta i izrada cjevovoda za odvođenje otpadnih voda, preuzeo je da finansira CHF. S obzirom na to da je bilo dogovoreno da se prvo izvedu radovi koje finansiraju Opština i Vlada, a kako oni nijesu završeni na vrijeme, CHF je otkazao projekat.

Bonus video: