Crna Gora dio kampanje za suzbijanje afričke kuge svinja

"EFSA će sarađivati sa veterinarskim organizacijama, lovačkim i poljoprivrednim udruženjima, carininom, graničnom policijom, lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i putnicima“, kaže se u saopštenju

5718 pregleda 0 komentar(a)
Afrička knjiga svinja pogađa domaće i divlje svinje, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Afrička knjiga svinja pogađa domaće i divlje svinje, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja

Crna Gora biće dio kampanje podizanja svijesti i pomoći u zaustavljanju širenja afričke kuge svinja u jugoistočnoj Evropi, koju je pokrenula Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA), saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kampanja je, kako se navodi, usmjerena na zemlje koje je EFSA prošle godine identifikovala da čine „regiju zabrinutosti“ zbog njihove blizine zemljama u kojima je prisutna ta bolest.

„U skladu sa tim rizikom, kampanja se sprovodi u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Sloveniji i Crnoj Gori“, kazali su iz Ministarstva.

Dodaje se da će kampanja dopuniti tekuće napore Evropske komisije (EK) i drugih međunarodnih organizacija koje se zalažu za iskorjenjivanje te bolesti u Evropi.

„Afrička kuga svinja je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Virus je bezopasan za ljude, ali je u mnogim zemljama prouzrokovao značajne ekonomske gubitke“, kazali su iz Ministarstva.

Prema njihovim riječima, trenutno ne postoji vakcina za tu bolest.

„Tako da pojava bolesti može zahtijevati ubijanje velikog broja svinja na farmama u pogođenim područjima“, naveli su iz Ministarstva.

Kampanja, kako se dodaje, ima za cilj podizanje svijesti i razumijevanje te bolesti u svih devet navedenih zemalja, a namijenjena je grupama ljudi i pojedincima koji dolaze u kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput držalaca svinja i lovaca.

"EFSA će sarađivati sa veterinarskim organizacijama, lovačkim i poljoprivrednim udruženjima, carininom, graničnom policijom, lokalnim samoupravama, turističkim organizacijama i putnicima“, kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da su rano otkrivanje, prevencija i izvještavanje od suštinskog značaja za suzbijanje te bolesti, pa su i ključne poruke te kampanje.

„Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sprovodi kampanju podizanja svijesti o afričkoj kugi svinja uz finansijsku podršku EK“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da Uprava, osim stalnog informisanja držalaca svinja, lovaca i ostalih subjekata važnih za prevenciju pojave te bolesti, obavještava javnost o svim rizicima i preventivnim mjerama.

„A dio te kampanje su bilbordi na cijeloj teritoriji Crne Gore, kao i animirani film koji se emituje na nacionalnoj i više lokalnih televizija“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: