Inesini psi ostaju kod kuće

Glavni administrator poništio rješenje beranske inspekcije kojim se od Gargović traži da se odrekne “viška” ljubimaca

7245 pregleda 499 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Glavni administrator Opštine Berane Miladin Tmušić poništio je rješenje Sekretarijata za inspekcijske poslove kojim se od Ines Gargović iz naselja Donje Luge traži da ukloni, odnosno udomi, sve preko tri psa od 24, koliko ih je bilo u dvorištu njene kuće. Tmušić u rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, pored ostalog, navodi da prethodni postupak “nije pravilno sproveden, te da rješenje nije pravilno i na zakonu zasnovano”.

Od Gargović je ranije traženo da iz dvorišta porodične kuće ukloni ili udomi najmanje 20 pasa, koji su svi u centralnom registru ljubimaca upisani na njeno ime. Opština Berane je krajem 2019. donijela odluku o držanju ljubimaca, a šest mjeseci kasnije usvojene su i izmjene, pa su lokalne vlasti, bez osnova u Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja, i jedini u Crnoj Gori, ograničili i broj životinja po domaćinstvu. Tako je, u zavisnosti od zone, u beranskoj opštini dozvoljeno držanje jednog do tri ljubimca.

Inspekcija je ranije utvrdila da Gargović u dvorištu porodične kuće uredno drži 24 psa, da su svi čipovani i upisani na njeno ime, sterilisani i vakcinisani, da je njeno dvorište propisno ograđeno i da se iz njega ne širi neprijatan miris. Iako su svi psi registrovani na njeno ime prije donošenja odluke, Sekretarijat za inspekcijske poslove donio je rješenje prema kojem je Ines trebalo da ukloni ili udomi najmanje 20 svojih pasa, a na njenu adresu, zbog nepostupanja po tom, stiglo je još jedno rješenje. Gargović je na rješenje uložila žalbu.

Zbog njenog slučaja ranije su reagovale i nevladine organizacije za zaštitu životinja, navodeći da ograničenje o broju držanih životinja nigdje ne postoji, da odluka nema pravno utemeljenje, da se njome krši i ustavno pravo i da niko nema pravo da zadire u privatnost lica niti da određuje kako će da raspolaže imovinom, gdje se ubrajaju i psi kao kućni ljubimci. Članica Savjeta za zaštitu životinja pri Ministarstvu poljoprivrede Svetlana Manojlović ranije je kazala da ograničenje broja pasa nije adekvatno i da bi držanje ljubimaca trebalo da bude ograničeno isključivo uslovima u kojima se oni drže, a da postojanje takvih uslova moraju da utvrde stručna lica veterinarske struke i nadležna veterinarska inspekcija

Bonus video: