1.451 aktivan slučaj

Rekordan broj zaraženih u jednom danu: Bez reakcije NKT, novih mjera nema

“Vijesti” su više puta od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) tražile odgovore u vezi s nepoštovanjem mjera i naredbi koje su sami propisali, ali se iz tog tijela, na čijem je čelu Milutin Simović, nisu oglašavali

15492 pregleda 15 komentar(a)
Četvrtina analiziranih uzoraka pozitivna, Foto: Vlada Crne Gore
Četvrtina analiziranih uzoraka pozitivna, Foto: Vlada Crne Gore

Crna Gora juče je zabilježila rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka epidemije kovida-19, ali taj podatak nije izazvao bilo kakvu reakciju Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT).

Čak 216 slučajeva novog koronavirusa, među 839 uzoraka, registrovano je juče.

Institutu za javno zdravlje (IJZ) juče su prijavljena i tri smrtna ishoda kod kovid pozitivnih pacijenata iz Gusinja, Tivta i Pljevalja, koji su rođeni 1959. i 1948. godine. Pacijenti su liječeni u beranskoj i barskoj bolnici.

Od 216 novih slučajeva, iz Podgorice je 73, Nikšića 43, Berana 40, Bijelog Polja 20. U Rožajama je 13 novih slučajeva, Pljevljima osam, Budvi četiri, po tri u Mojkovcu i Herceg Novom, po dva u Baru i na Cetinju, a po jedan u Gusinju i Tivtu.

Prijavljen je oporavak još 40 pacijenata, a ukupan broj aktivnih slučajeva je 1.451.

“Vijesti” su više puta od Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) tražile odgovore u vezi s nepoštovanjem mjera i naredbi koje su sami propisali, ali se iz tog tijela, na čijem je čelu Milutin Simović, nisu oglašavali.

Na bolničkom liječenju juče po podne bilo je 126 pacijenata.

Iz Kliničkog centra (KC) kazali su da se u toj ustanovi liječi 21 pacijent, od kojih su tri životno ugrožena i priključena na neinvanzivnu ventilaciju.

U Opštoj bolnici Berane hospitalizovana su 32 pacijenta, od kojih sedam ima tešku kliničku sliku, a četvoro je na neinvanzivnoj ventilaciji.

Umjesto užine, tri maske u torbi

Učenici prvih pet razreda osnovne, kao i prvog razreda srednje, pohađaće nastavu od prvog oktobra u školi, a ostali onlajn, uz konsultacije u obrazovnim ustanovama na svakih petnaest dana.

„Sve provjere znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve đake, organizovaće se isključivo u školi, uz poštovanje mjera. Dodatno, svi đaci srednjih stručnih škola bilo kog razreda će vježbe i praktičnu nastavu realizovati u školi ili kod poslodavca, uz poštovanje mjera“, piše u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Iz tog resora kazali su da će đaci osnovnih škola imati maksimum četiri časa, u trajanju od po 30 minuta, a đaci srednjih škola najviše šest.

U učionici u isto vrijeme ne smije biti više od 15 učenika, u školskoj klupi smije da sjedi samo jedan učenik, a neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra.

„Direktor škole može odlučiti da se, ukoliko u školi postoje prostorni kapaciteti i uz poštovanje mjera, nastava može realizovati i s većim brojem učenika, o čemu treba da obavijesti Ministarstvo.“

Iz resora Damira Šehovića kazali su da osoblje i učenici u školu dolaze s maskama na licu, a preporučuje se da sa sobom imaju još najmanje dvije u rezervi.

„Nošenje vizira preporučuje se kao pojačana mjera licima koja imaju značajna komorbiditetna stanja i onim koji iz medicinskih razloga ne tolerišu nošenje maski.

Za lica koja iz medicinskih razloga ne mogu da tolerišu nošenje bilo maske, bilo vizira, mogućnost zaštite će se razmatrati pojedinačno za svaki slučaj“, saopšteno je.

Istakli su da u školu ne dolaze ni đaci ni nastavno osoblje ukoliko imaju simptome respiratorne ili crijevne infekcije, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i/ili ukusa i sl., kao ni lica kojima je izdato rješenje o stavljanju u karantin ili kućnu izolaciju. Osobe koje dovode djecu u školu ne ulaze, već djecu prate do ulaza, gdje djecu mlađeg uzrasta preuzima dežurni nastavnik.

Preporučuje se obustava aktivnosti kod kojih je moguće pojačano izbacivanje respiratornjih kapljica poput intenzivnih sportskih aktivnosti koje uključuju bliske kontakte.

„Ukoliko se razmatra mogućnost održavanja časova fizičkog vaspitanja, preporučuje se nastava na otvorenom kada god je to moguće, uz održavanje distance, te izbjegavanje kolektivnih sportskih aktivnosti.“

Direktori i direktorice škole su u obavezi da u potpunosti obezbijede poštovanje svih propisanih mjera, uključujući redovno dezinfikovanje i provjetravanje prostorija.

„Bez obzira na činjenicu što će dio đaka pratiti nastavu u školi, Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole obezbijedilo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od 1. oktobra emitovati na TVCG2 i MNE sport. Za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku, časovi će biti emitovani na kanalima TV Teuta i TV Boin. Programska šema biće objavljena na sajtu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me, YouTube kanalu Uci doma, te internet stranici Ministarstva prosvjete, društvenim mrežama i TV kanalima.“

Roditelji mogu da dobiju dodatna pojašnjenja i informacije od škola, kao i od Ministarstva prosvjete putem mejla mps@mps.gov.me ili pozivom na broj telefona 020 410 110 (za osnovne škole) i 020 410 106 (za srednje škole).

Mnogi žele u klupe, ali su svjesni rizika

Video ankete mladih reportera UNICEF-a ukazuju na to da mnogi mladi priželjkuju povratak u školske klupe, ali i na to da su istovremeno svjesni rizika i da brinu o tome da li se mogu razboljeti u školi i da li mogu zaraziti svoje najbliže, posebno one koji nemaju jak imunitet.

“Nedostatak direktnog kontakta s nastavnicima i vršnjacima je nešto što mi najviše fali kod onlajn učenja“, objasnio je mladi reporter Arsenije Aleksa Mraković.

Nastava na daljinu je otežana djeci koja nemaju kompjuter ili pristup internetu, kao i djeci koja nemaju roditelje koji mogu da im dodatno pojasne razne stvari, tvrdi mladi reporter Đorđe Ivanović.

S druge strane, djeca s hroničnim bolestima i ona sa smetnjama u razvoju u posebnom su riziku od ponovnog otvaranja škola.

„Učenje na daljinu čini se kao jedini način da zaštitimo sebe i naše porodice od koronavirusa“, poručuje mlada reporterka Katarina Nikolić.

Povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se širom svijeta proslavlja 8. septembra i u skladu s preporukom UNICEF-a da se odluke o obrazovanju tokom epidemije COVID-19 donose na osnovu redovnih konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, prije svega djecom i mladima, roditeljima i nastavnicima, UNICEF-ovi mladi reporteri pitali su učenike osnovnih i srednjih škola širom Crne Gore, njihove roditelje i profesore šta misle o obrazovanju tokom ove krize, koje su prednosti i mane onlajn obrazovanja, plaše li se mogućnosti da se u školi zaraze koronavirusom, te kako bi trebalo organizovati školu.

I prevoznici suspendovali mjere

Putnici iz autobusa na relaciji Podgorica-Pljevlja juče su se žalili na kršenje mjera NKT-a, odnosno da se ne nose zaštitne maske, ne dezinfikuju ruke na ulazu u autobus i da određeni broj ljudi stoji, što je zabranjeno.

Situacija je slična u brojnim međugradskim i gradskim prevozima, a iz NKT-a nisu odgovorili koliko pritužbi imaju, da li prevoznici poštuju propisane naredbe, kakve su kazne predviđene i šta će preduzeti u konkretnom slučaju.

Preporučujemo za Vas