usluga dostupna od decembra 2011.

Prenijeto 60 hiljada telefonskih brojeva

Prenosivost broja je usluga koja omogućava promjenu operatora fiksne ili mobilne telefonije, a da pri tome korisnik zadrži postojeći telefonski broj

3365 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Putem korišćenja usluge prenosa telefonskih brojeva, koja je u Crnoj Gori dostupna od 1. decembra 2011. godine, korisnici su prenijeli 60 hiljada brojeva, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su kazali da je u mobilnim mrežama prenešeno 45,44 hiljade brojeva i to 20,88 hiljada brojeva ili 46 odsto u mrežu M:tel-a, 15,56 hiljada brojeva ili 34 odsto u mrežu Crnogorskog Telekoma i oko devet hiljada brojeva ili 20 odsto u mrežu Telenora.

„U fiksnim mrežama prenešeno je 14,56 hiljada brojeva i to 8,65 hiljada brojeva ili 59 odsto u mrežu M:tel-a, 3,78 hiljada brojeva ili 26 odsto u mrežu Telemacha, 1,89 hiljada brojeva ili 13 odsto u mrežu Telenora i 228 brojeva ili dva odsto u mrežu Crnogorskog Telekoma“, precizira se u saopštenju.

Prenosivost broja je usluga koja omogućava promjenu operatora fiksne ili mobilne telefonije, a da pri tome korisnik zadrži postojeći telefonski broj.

Broj se, kako su podsjetili iz EKIP-a, može prenositi iz fiksne u fiksnu mrežu, odnosno iz mobilne u mobilnu mrežu.

Usluga prenosa broja je besplatna za krajnje korisnike i ona podstiče konkurenciju, što vodi ka boljem kvalitetu i nižim cijenama usluga mobilne i fiksne telefonije.

„Zahtjev za prenos broja se podnosi operatoru kod kojeg želi da se prenese broj i može ga podnijeti samo osoba na koju je registrovan broj“, kazali su iz EKIP-a.

Uz zahtjev se dostavlja i dokaz o zadnjem plaćenom računu. Prenos broja se završava u roku od tri radna dana podnošenja zahtjeva.

„Prosjek prenosa broja u posljednjih osam mjeseci iznosio je 2,46 radna odnosno 3,47 kalendarska dana. Na dan prenosa broja u periodu od 13 sati do 16 sati servis nije dostupan“, dodali su iz EKIP-a.

Broj se ponovo može prenijeti nakon tri mjeseca od zadnjeg prenosa.

Preporučujemo za Vas