Budva: Nema legalizacije divlje "Suzane"

Hotel "Suzana" vlasništvo je Gorana Pribilovića, rođenog brata aktuelne ministarke javne uprave Suzane Pribilović
738 pregleda 3 komentar(a)
Zgrada Pribilovića, Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Pribilovića, Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.01.2018. 19:49h

Budvanin Gojko K. Božović saopštio je “Vijestima” da se protivi legalizaciji dijela hotela “Suzana” na glavnom gradskom bulevaru, tvrdeći da će na taj način biti direktno ugrožen.

Hotel je vlasništvo njegovog komšije Gorana Pribilovića, rođenog brata ministarke javne uprave Suzane Pribilović.

Pribilović je saopštio da je objekat izgrađen u skladu sa važećim Detaljnim urbanističkim planom - Podkošljun.

Na njega je u katastarskoj evidenciji uknjižena petospratna građevina i on je 25. decembra opštinskom Sekretarijatu za urbanizam predao zahtjev za legalizaciju dijela bespravno izgrađenog poslovno-stambenog objekta, koji se nalazi u komšiluku Božovićeve parcele.

U zahtjevu objavljenom na opštinskom sajtu, Pribilović je naveo da se radi o objektu bruto građevinske površine 1.038 kvadrata, odnosno neto površine 864 kvadrata, prizemlja, tri sprata i potkrovlja, koje je podignuto 1984. a dograđeno 2005. godine.

Za dio objekta koji je dograđen on nema građevinsku, već upotrebnu dozvolu, ali, kako se navodi u zahtjevu, uredno se plaća porez na nepokretnost.

Božović je 16. januara, preko ovlašćenog zastupnika i punomoćnika, predao zahtjev opštinskom sekretarijatu za dobijanje svojstva stranke u postupku, u kojem naglašava da je “kao susjed nelegalnom izgradnjom, odnosno eventulanom legalizacijom Pribilovićevog objekta direktno ugrožen”.

“Kao vlasnik urbanističke parcele koja se graniči sa parcelom za koju je vašem Sekretarijatu predat zahtjev za legalizaciju dijela bespravnog objekta, tražim da mi bude priznat status stranke u postupku. Naglašavam da nisam saglasan sa navedenim zahtjevom za legalizaciju“, naveo je Božović u dopisu, koji je dostavljen redakciji “Vijesti”.

Tvrdi da su zgrada Gorana Pribilovića, kao i hotel “Suzana” građeni suprotno planskoj dokumentaciji - narušavajući sve građevinske linije prema susjednim parcelama.

“Takođe, građeni su mimo propisa protivpožarne zaštite objekta, uz nepostojanje adekvatne protivpožarne hidrantne mreže , kao i nepostojanje pristupa za vatrogasno vozilo objektu. U samom zahtjevu Pribilović je naveo da je objekat gradio 1984. te da je dograđivan nelegalno 2005. Naglašavam da objekat nema dokazane statičke i dinamičke karakteristike, ne posjeduje adekvatnu Tehničku dokumentaciju za izgradnju, kao i reviziju iste. Ne posjeduje Geomehanički elaborat, a u vezi sa tim nije adekvatno fundiran. Konstruktini sistem ne odgovara propisima”, piše Božović u zahtjevu.

Napominje da su prilikom izgradnje zgrade na njegovoj parceli vršena geomehanička ispitivanja.

“Ustanovljena je slaba nosivost tla, kao i visok nivo podzemnih voda, dok je u geomehaničkom elaboratu naročito naglašeno da je neophodna zamjena tla oko jednog metra i fundiranje na temeljnoj ploči”, ističe se u Božovićevom dopisu.

Pribilović nije želio da komentariše zahtjev koji je dostavio Božović preko punomoćnika.

“Shodno novom Zakonu o legalizaciji objekata sam prikupio potrebnu traženu dokumentaciju i predao je Sekretarijatu za urbanizam i održivi razvoj opštine Budva. Pomenuti objekat sam naslijedio od pokojnog oca, koji je građen 1984. u većem dijelu i dograđen 2005. godine. Izgrađen je u skladu sa DUP-om Budva i ovjerenim projektom za cijeli objekat od navedenog sekretarijata. Predata su dokumenta koja su tražena u skladu sa zakonom, tako da podnijeti dopis pomenute gospode ne želim da komentarišem, a neka svako koristi svoja zakonska prava koja mu pripadaju“, naveo je Pribilović za “Vijesti”.

U kompleksu hotela “Suzana”, gdje se nalazi i porodična kuća Pribilovića, nijedna od nekretnina se ne vodi na ima ministarke Suzane Pribilović, već su uknjižene na njenu rođenu braću.

Početak

Sukob na relaciji Božović - Pribilović traje više od tri decenije, a praktično je eskalirao kada je Božović sklopio sa investitorom ugovor o zajedničkoj izgradnji, nakon čega je na njegovoj parceli nikla luksuzna poslovno - stambena semospratnica, ispred hotela “Suzana”.

Za gradnju je Opština Božoviću izdala građevinsku, a nedavno je zgrada, kako tvrdi investitor, dobila i upotrebnu dozvolu. Izdatu građevinsku dozvolu i gradnju zgrade od 2014. osporavali su Goran, kao i Suzana Pribilović.

“Vijestima” je dostavljen jedan od dopisa koji je Suzana Pribilović, kao tadašnja predsjednica vladine Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, uputila bivšem direktoru Uprave za inspekcijske poslove Božidaru Vuksanoviću.

U njemu je ustvrdila da je zgrada izgrađena na Božovićevoj parceli suprotno planskoj dokumentaciji i izdatoj građevinskoj dozvoli od strane Opštine Budva.

Ona je upućivala nekoliko dopisa, osporavajući nalaze republičke građevinske inspekcije. Kao dokaz tim tvrdnjama da se zgrada u komšiluku gradi suprotno revidovanom projektu, Pribilovićeva se pozvala na nalaz podgoričke geodestke agencije Geotinengineering, koju je lično angažovala.

Sudske postupke su pokrenula i njena braća, osporavajući građevinsku dozvolu i da je zgrada premašila gabarite.

Ministarka javne uprave nije željela da komentariše to što se osporava legalizacije dijela kuće njenog brata.

Krivična prijava i preispitivanje rada geodetske agencije...

Investiror koji je gradio zgradu na Božovićevoj parceli, najavio je da će podnijeti krivičnu prijavu i zatražiti preispitivanje rada

podgoričke geodstke agencije, čiji je nalaz naručila Pribilovićeva.

Kako je rečeno “Vijestima”, agencija prema zakonu nije smjela da snima

njihovu zgradu bez saglasnosti, čime je prekršila zakon: “I moraće

krivično da odgovara”.

A krivična prijava, kako je „Vijestima“ rečeno, biće podnijeta i za naknadu štete, koju je investitor trpio zbog postupka koji su Pribilovići vodili protiv njega.

Bonus video: