Green home realizuje projekat "Zajedno za održive šume"

Kako se navodi, projekat se sprovodi u partnerstvu sa Savezom udruženja privatnih vlasnika šuma

1624 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Nevladina organizacija (NVO) Green Home počela je realizaciju projekta „Zajedno za održive šume“, čiji je cilj povezivanje privatnih vlasnika šuma, civilnog sektora i građana kako bi se više pažnje posvetilo održivom upravljanju šumama.

Projekat, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, traje sedam mjeseci.

Kako se navodi, projekat se sprovodi u partnerstvu sa Savezom udruženja privatnih vlasnika šuma.

“Projekat podrazumijeva povezivanje svih zainteresovanih strana - institucija, privatnih vlasnika šuma, civilnog sektora i građana kako bi se više pažnje posvetilo održivom upravljanju šumama”, kazali su iz te NVO.

Ocjenjuje se da se u cilju održivog upravljanja, posebna pažnja mora posvjetiti smanjenju ilegalnih aktivnosti u šumarstvu.

“Ali i smanjenju rizika od šumskih požara, klimatskih promjena i neracionalnog korišćenja šumskih resursa radi upravljanja šumama i šumskim zemljištem na način kojim se čuva biodiverzitet a da produktivnost, obnavljanje šuma zadovoljavaju ekološke, ekonomske i socijalne potrebe svih generacija”, rekli su iz Green Home-a.

Kako se navodi, projektom je planirano da se edukativnom kampanjom o važnosti šumskih ekosistema, izradom brošure i obukama privatnih vlasnika šuma i predstavnika civilnog sektora bolje razumije i pospješi održivo upravljanje šumama.

NVO Green Home, zajedno sa projektnim partnerom, želi da sprovođenjem projektnih aktivnosti, povezivanjem i zajedničkim djelovanjem institucija, privatnih vlasnika šuma i lokalnih zajednica, ukaže na važnost šuma.

Bonus video: