Za vrijeme hajke na "Vijesti", Pink M prihodovao sedam miliona

“Ako brukate urednike na TV, vlasnike, novinare… 24 puta dnevno u emisiji koja traje minut-dva, to nije samo da bi njih lično isprljali, a ako traje u kontinuitetu bilo pola godine, ili recimo sedam godina, cilj vam je da ih uništite ili finansijski upropastite”, naglasio je advokat Dejli presa Aleksandar Đurišić

30384 pregleda 67 reakcija 12 komentar(a)
Nekadašnja zgrada Pink M, Foto: Zoran Đurić
Nekadašnja zgrada Pink M, Foto: Zoran Đurić

Kompanija Dejli pres (Daily press), izdavač Nezavisnog dnevnika „Vijesti“, tokom 2012, 2013. i 2014. godine imala je smanjen prihod od prodaje novina za oko 8,18 miliona eura u odnosu na tri godine ranije, dok je u istom tom periodu Pink M značajno povećavao prihode od prodaje reklamnog prostora koji je ukupno iznosio nešto više od 6,68 miliona eura.

To se vidi iz nalaza vještaka ekonomsko-finansijske struke Milenka Popovića koji je juče izveden pred Privrednim sudom u nastavku parnice po tužbi Dejli presa protiv bivšeg Pink M, a sada firme Nova M.

Tužba Dejli presa je podnijeta zbog negativne kampanje Pink televizije vođene protiv “Vijesti” i njegovih osnivača, a koja je trajala od 16. novembra 2013. do druge polovine februara 2014. godine, ali i nastavljena nakon tog perioda.

“Nalaz i mišljenje vještaka Popovića nesumnjivo potvrđuju enormne prihode tuženog u 2012, 2013. i 2014. godini s više od 120 odsto povećanja iz godine u godinu, što tuženi ne spori, a tužilac u istom periodu ima pad prihoda u sličnim, skoro identičnim procentima. Da li je to zbog negativne kampanje za što je tužilac dostavio sudu dokaze ili je proizvod atmosferskih prilika, recimo”, kazao je advokat Dejli presa Aleksandar Đurišić.

On je istakao da tuženi u sporu ne nudi nikakav kontradokaz već šest godina, a “radi se o suđenju u nerazumnom roku”, shodno našem zakonu, ali i međunarodnom običajnom pravu.

Punomoćnici tuženog Borivoj Pajović i Uroš Tešanović odgovorili su da iz nalaza i mišljenja vještaka proizilazi “da tužilac nije dokazao da je pretpio bilo kakvu štetu usljed radnji tuženog”.

“Iz nalaza i mišljenja se vidi da tužiocu permanentno od 2009. do 2014. pada vrijednost prodaje, čak je najveća vrijednost pada između 2011. i 2012, kada nema nikakve kampanje, a manja i možda najmanja između 2013. i 2014. u vrijeme kada je navodno bila negativna kampanja”, uzvratili su punomoćnici tuženog.

Pajović i Tešanović su sudiji Dijani Raičković predložili da vještak Popović dopuni nalaz i mišljenje tako što će utvrditi kolike je troškove u periodu od 2012. do 2014. imao tuženi.

Tome se usprotivio advokat Đurišić, ističući da je taj predlog “apsolutno motivisan ciljem da se odugovlači ovaj spor, učini neekonomičnim”, i uvedu najavljene nove regule u vezi s pademijom virusa korona, kako bi ponovo došlo do zastoja u parnici, kao prethodnih šest mjeseci.

Prilikom izrade svog nalaza, vještak Popović nije mogao dobiti podatke Nova M iz dokumentacije za april, maj, jun i jul 2012. godine.

Odgovarajući na pitanja sutkinje Raičković, vještak je saopštio da je Pink M u poslovnoj 2012. ostvario dobit u iznosu od 104.260 eura, u 2013. gubitak u iznosu od 198.032 eura, a u 2014. pozitivan rezultat od 226.338 eura. Prema njegovim riječima gubitak Dejli presa u 2012. je iznosio 161.142 eura, gubitak u 2013. 322.655 eura, a gubitak u 2014.godini 262.170 eura.

Sutkinja Raičković je ostavila rok od osam dana Đurišiću da se izjasni na ove navode vještaka Popovića, i nastavak rasprave zakazala za 23. oktobar ove godine.

“Imajući u vidu da je nalazom vještaka nesporan zaključak da pad prihoda tužioca proporcionalno prati rast prihoda tuženog, tek sad postoji mogućnost primjene izuzetka iz Zakona o parničnom postupku (ZPP), da predložim dokaze u vezi s tim, jer da je nalaz vještaka bio drugačiji ne bi imao tu mogućnost”, naveo je advokat Dejli presa.

Đurišić je naglasio da “medij čine ljudi, a kamere i tehnika ništa ne znače bez ljudi”.

“Ako brukate urednike na TV, vlasnike, novinare… 24 puta dnevno u emisiji koja traje minut-dva, to nije samo da bi njih lično isprljali, a ako traje u kontinuitetu bilo pola godine, ili recimo sedam godina, cilj vam je da ih uništite ili finansijski upropastite”, naglasio je Đurišić napominjući da zadržava pravo da predloži svjedoke i međunarodne eksperte i na ove okolnosti.

Punomoćnici tuženog osporili su navode da se radi o novim okolnostima koje bi opravdale eventualno dostavljanje novih dokaza.

Apelacioni sud Crne Gore poništio je u prvoj polovini 2019. godine presudu Privrednog suda iz 2018. kojom je odbijen tužbeni zahtjev Dejli presa, vrijedan 660.000 eura protiv Pink M. U ponovljenom postupku, prvostepeni sud je prethodno saslušao svjedoke i odobrio za sada samo finansijsko vještačenje.

Bonus video: