Počela sa radom novoopremljena Carinska laboratorija

Carinska laboratorija, između ostalog, svojim radom značajno unapređuje borbu protiv sive ekonomije podrškom u sprječavanju nezakonitog prometa roba, prevara ili nedozvoljenog tržišnog ponašanja, ističu iz Uprave carina

2646 pregleda 0 komentar(a)
Carinska laboratorija, Foto: Uprava carina
Carinska laboratorija, Foto: Uprava carina

Novoopremljena Carinska laboratorija za analizu nafte i naftnih derivata počela je sa radom. Iz Uprave carina navode da su uspješno okončali projekat koji predstavlja prvi korak ka modernizaciji Carinske laboratorije.

"Kao jedna od korisnica sektorske budžetske podrške EU (IPA SBS IBM 2015), u okviru Projekta 'Podrška Strategiji integrisanog upravljanja granicom', realizovala je nabavku opreme za Carinsku laboratoriju za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata. Ovim je postignut značajan iskorak u dostizanju evropskih standarda u carinskoj oblasti u okviru Pregovaračkog poglavlja 29 'Carinska unija'. Uprava carina veoma cijeni podršku koju EU u kontinuitetu pruža carinskoj službi, kako u razvoju carinske laboratorije, tako i u jačanju kapaciteta u drugim oblastima carinskog djelovanja", navode iz Uprave carina.

Nova, savremeno opremljena laboratorija, kako su kazali, omogućava profesionalno obavljanje fizičko-hemijskih analiza visokorizične akcizne robe i davanje stručnih mišljenja o svrstavanju navedene vrste proizvoda u Carinsku tarifu, te time obezbjeđuje pravilan obračun carinskih dažbina i implementaciju trgovinske politike. Takođe, Carinska laboratorija svojim radom značajno unapređuje borbu protiv sive ekonomije podrškom u sprječavanju nezakonitog prometa roba, prevara ili nedozvoljenog tržišnog ponašanja, dodaje se u saopštenju.

"Pored najsavremenije opreme za analizu mineralnih ulja i naftnih derivata koja je instalirana u Carinskoj laboratoriji, Uprava carina posjeduje i nove „mobilne analizatore za goriva“ kojim će se na terenu vršiti brze analize nafte i naftnih derivata. Razvojem Carinske laboratorije uz kvalifikovane i sertifikovane službenike, Uprava carina će nastaviti da ostvaruje svoju, kako kontrolnu tako i zaštitnu ulogu u međunarodnoj trgovini", saopštili su iz Uprave carina.

Izrazili su zahvalnost Evropskoj uniji na podršci u razvoju Carinske laboratorije.

Bonus video: