MANS: U "Vodovodu" od prvog dana znali da je Tošković osuđivan za utaju poreza

"Ivan Vuković i direktor Vodovoda Filip Makrid su se odlučili na ćutanje, sve dok MANS nije KfW banci u Frankfurtu dostavio kopiju presude Višeg suda kojom se potvršuje da je Tošković pravosnažno osuđen"

9099 pregleda 2 komentar(a)
Upravna zgrada "Vodovoda", Foto: Luka Zeković
Upravna zgrada "Vodovoda", Foto: Luka Zeković

Svi uključeni u dodjelu posla kompaniji "Toškovići" su od prvog dana znali da se radi o firmi čiji je vlasnik pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza, a "blagovremeni raskid ugovora" koji sada najavljuju se dešava pet mjeseci nakon što je on sklopljen, ali i devet mjeseci nakon što je Tošković osuđen.

To se navodi u saopštenju Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) nakon navoda Glavnog grada da je "Vodovod" pokrenuo postupak raskida ugovora, te da je Tošković dostavio ovjerenu izjavu da nije osuđivan.

"Izbor gradskih funkcionera je bio da ćute, sve dok MANS nije obavijestio KfW banku i od nje dobio odgovor da dalja saradnja sa osuđivanim licima nije moguća. Naime, informacija da je Ivica Tošković sklopio sporazum o priznanju krivice objavljena je još srednom prošle godine, a to lice Viši sud u Podgorici osudio je u novembru, i to za krivična djela stvaranja kriminalne organizacije i utaje poreza i doprinosa, zbog njegove uloge u aferi "Vardar". Podaci o njegovom hapšenju, sklopljenom sporazumu i na kraju, presudi, uredno su objavljivani u crnogoroskim medijima", navodi se u saopštenju MANS-a.

Dodaju da je nakon toga, Vodovod raspisao poziv za podnošenje ponuda za izgradnju kanalizacije u decembru 2019. godine, a u martu ove godine zaključio ugovor sa Toškovićem.

"Već u maju Vodovod je pravosnažno osuđeno lice uveo u posao, uz prigodan folklor u vidu prisustva gradonačelnika Vukovića i njegovih pomoćnika. Krajem avgusta, kao što je MANS već objavio, gradonačelnik Ivan Vuković je javno, u okviru predizborne kampanje, na gradilištu hvalio kvalitet radova i kapacitete firme Toškovića. U tom trenutku, Vuković je imao punu informaciju da je Tošković osuđen zbog utaje poreza, između ostalog jer je prethodno dobio brojna pitanja Istraživačkog centra u vezi sa kršenjem tenderske procedure KfW banke, a koja je uredno ignorisao. Ivan Vuković i direktor Vodovoda Filip Makrid su se odlučili na ćutanje, sve dok MANS nije KfW banci u Frankfurtu dostavio kopiju presude Višeg suda kojom se potvršuje da je Tošković pravosnažno osuđen. Zbog toga se teško može govoriti o "blagovremenom" raskidu ugovora, za koji smo sasvim sigurni da bi opstao, da MANS nije informisao kreditore tog posla, KfW banku, i zatražio reakciju. O tome svjedoči i činjenica da su radnici i mašine Toškovića i početkom ove sedmice bili prisutni na gradilištu i izvodili radove".

U MANS-u dodaju da tvrdnja da je u okviru ponude dostavljena ovjerena izjava aplikanta Toškovića kojom garantuje da nije pravosnažno osuđivan "ne abolira Vukovića i direktora Vodovoda Filipa Makrida od odgovornosti".

"Imajući u vidu da je ta informacija bila lako provjerljiva, a opet se niko od nadležnih i zaposlenih nije imao potrebu da je provjeri. U krajnjem, tvrdnja Glavnog grada da je Tošković prethodno "ispunio sve uslove kvalifikacije i dodijeljen mu je Ugovor po smjernicama i pravilima banke" takođe je netačna, što je i sama KfW banka potvrdila nakon što ju je MANS obavijestio o propustu koji su učinili institucije kojima rukovode Vuković i Makrid. Zbog svega opisanog i sumnje u prevaru i zloupotrebu ovlašćenja u privredi MANS će protiv Ivice Toškovića podnijeti krivičnu prijavu, koja će obuhvatiti i Ivana Vukovića i Filipa Makrida, a sve zbog sumnje da su oni ovakvim postupanjem učinili krivična djela zloupotreba službenog položaja i nesavjestan rad u službi", zaključuje se u saopštenju MANS-a.

Bonus video: