Milovac: Nismo iznenađeni reakcijom Vukovića, jasna nam je nervoza koju ispoljava

"Što se tiče samog Vukovića, on je za MANS kao političar potpuno nezanimljiv, ali kao javni funkcioner mora da shvati da će, kao i njegovi prethodnici, uvijek biti pod lupom MANS-a, kao i uostalom kompletne javnosti"

12748 pregleda 7 komentar(a)
Milovac, Foto: PR Centar
Milovac, Foto: PR Centar

Nismo iznenađeni reakcijom gradonačelnika Podgorice, Ivana Vukovića, na naše istraživanje, pa čak ni narativom koji koristi a koji mu očigledno sasvim pristaje, saopštio je danas Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

"Drago nam je da je nakon mjeseci ćutanja na ovu temu, ipak pokrenuta procedura raskida štetnog posla na koji je MANS upozoravao Glavni grad mjesecima unazad", istakao je Milovac reagujući na saopštenje Vukovića.

On je kazao da je KfW banka krajem avgusta informisala podgorički "Vodovod" da više nije moguć nastavak finansiranja ugovora sa kompanijom „Toškovići“ zbog toga što je njen vlasnik pravosnažno osuđen, te da to predstavlja kršenje tenderske procedure. "Presudu je KfW banci dostavio upravo MANS, na njen zahtjev, kako bi se nadležni u toj finansijskoj instituciji upoznali sa svim relevantnim činjenicama prije donošenje gorepomenute odluke. To nisu uradili ni Glavni grad, ni Vodovod iako su bili dužni da znaju da ni domaće zakonodavstvo, ali i ni pravila KfW banke, ne dozvoljavaju zaključivanje ugovora sa pravosnažno osuđenim licima. Sasvim smo uvjereni da bi ugovor sa „Toškovićima“ opstao da se nije desilo istraživanje MANS-a, jer su i Vuković i direktor Vodovoda Filip Makrid imali punu informaciju o tome ko je Ivica Tošković sa kojim su sklopili ugovor vrijedan 1.83 miliona eura", istakao je Milovac.

On je dodao i da, MANS od kraja jula pokušava od Glavnog grada i Vodovoda dobije komentar na istraživanje koje su objavili.

"Ali je izbor Vukovića i Makrida bilo ćutanje sve do odluke KfW banke i objave naše istraživačke priče. Zbog toga nam je jasna nervoza koju ispoljava Vuković u svom javnom nastupu, kao i nevješti pokušaj da se ono što je očigledno kršenje zakona, zapakuje u nekakav politički progon i linč. Što se tiče samog Vukovića, on je za MANS kao političar potpuno nezanimljiv, ali kao javni funkcioner mora da shvati da će, kao i njegovi prethodnici, uvijek biti pod lupom MANS-a, kao i uostalom kompletne javnosti. Lične kvalifikacije koje je Vuković u nedostatku argumenata javno iznio nećemo komentarisati, jer je to nivo na koji ne želimo da se spuštamo. Možemo samo da ih prihvatimo kao odraz očigledne nemoći i nesposobnosti da se kao javni funkcioner suoči sa nespornim činjenicama i prihvati odgovornost za kršenje zakona" poručio je Milovac.

On je kazao i da je "MANS juče najavio podnošenje krivične prijave protiv Vukovića i ostalih uključenih u ovaj štetan posao, što će se desiti već početkom naredne sedmice".

Bonus video: