Do Srbije ponegdje i treća traka

Trinaest kilometara puta Pljevlja - Mihajlovica - granični prelaz Ranče trebalo bi da bude rekonstruisano za godinu

20329 pregleda 25 reakcija 10 komentar(a)
Radovi na putu Pljevlja - Mihajlovica, Foto: Privatna arhiva
Radovi na putu Pljevlja - Mihajlovica, Foto: Privatna arhiva

Rekonstrukcija trinaest kilometara puta Pljevlja - Mihajlovica do granice sa Srbijom, započeta krajem avgusta, planirano je da bude završena za dvanaest mjeseci.

Vrijednost radova koje izvodi preduzeće “Crnagoraput” je 8,2 miliona eura, a cio posao se finansira iz kredita Evropske investicione banke.

Radovi obuhvataju, između ostalog, izgradnju treće trake na određenim dionicama, korekcije trase i profila za poboljšanje brzine, radijusa okretanja, zaustavljanja i daljine vidljivosti priključaka, rehabilitaciju ili rekonstrukciju mosta, izgradnju novih i rekonstrukciju oštećenih propusta, kao i potpornih i obložnih zidova, novih drenaža i ispusta, rehabilitaciju kosina, zamjenu oštećenih slojeva asfalta, postavljanje ili obnavljanje saobraćajne signalizacije i opreme.

Predsjednik seoske Mjesne zajednice Crljenice Darko Gačević, kroz koju prolazi najveći dio puta, kaže da je prije dvije godine završen proces eksproprijacije privatnog zemljišta oko puta koji se proširuje.

“Ispred MZ poslaćemo zahtjev da se dio seoskih puteva koji imaju prilaz na ovaj magistrali put nakon proširenja i obnove uredi i da se svaki dovede u prvobitno stanje. Pokušaćemo da neke kraće pravce popravimo, a već smo imali usmeni dogovor sa rukovodiocima Crnagoraputa koji nadziru radove”. Gačević kaže da bi uskoro trebalo da počne izgradnja novog graničnog prelaza Ranče koji će se nalaziti uz samu granicu sa Srbijom, čime bi se riješili dugogodišnji problem mještana te MZ jesne zajednice koji su svakodnevno morali da je prelaze kako bi došli do svojih kuća - na teritoriji Crne Gore.

“Takođe, riješiće se i problemi mještana sela Obarde jer neće više morati da čekaju na graničnom prelazu da bi došli do svojih domova i da bi na vrijeme stigli na posao”.

Gačević kaže da je u toku eksproprijacija zemljišta za novi granični prelaz. On objašnjava da će na obnovljenom putu Pljevlja - Mihajlovica - granični prelaz Ranče, biti dio sa tri kolovozne trake dug oko kilometar iz smjera Crne Gore, između sadašnjeg i novog graničnog prelaza.

Gačević je kazao da je “Crnagoraput” uvažio zahtjev mještana sela Košudo i premjestio asfaltnu bazu, koja je trebalo da se gradi u tom selu.

“U saznanju sam da će se asfaltna baza izmjestiti dva kilometra ispod Košudola kod pilane Spajića na imanju Brašanaca. Ipak, mještani sela Otilovići najavili su da će i oni negodovati, jer se u blizini mjesta gdje je predviđena asfaltna baza nalaze kaptaže za pijaću vodu mještana Otilovića. Ova asfaltna baza će služiti ne samo za asfaltiranje puta Pljevlja - Mihajlovica, već i puta Pljevlja - Mataljka”.

Bonus video: