Dok su se šefovi inatili, brod potonuo

“Brod je neupotrebljiv, a vrijedio je 300 hiljada eura kad je zaplijenjen”, rekao je advokat
216 pregleda 6 komentar(a)
Brod Adal, Adal brod
Brod Adal, Adal brod
Ažurirano: 19.01.2018. 20:45h

Država bi mogla da plati odštetu Memu Osmanu iz Drača zbog oštećenja njegovog teretnog broda, koji je više od deceniju usidren u Luci Bar.

Brod “Adal” je policija zaplijenila 2005. jer su navodno njime švercovane cigarete.

Iako je u pravosnažnom postupku dokazano da je ta sumnja bila neosnovana, brod nikada nije vraćen vlasniku jer se Luka sporila sa njim oko plaćanja ležarine.

Viši sud u Podgorici je 2015. naložio da se brod vrati vlasniku, što menadžment Luke Bar nije dozvolio dok se ne plati ležarina. Oni su zbog toga 2015. podnijeli tužbu protiv Osmana.

Brod je, međutim, u oktorbu 2017. potonuo do palube. Osmanov advokat Danilo Aćimić najavio je da će podnijeti tužbu za naknadu štete i izgubljenu dobit. "Nakon 12 godina ležanja u Luci Bar brod je neupotrebljiv, a da ne pominjem koliko je Osman izgubio jer sa njim nije radio u tom periodu, a vrijedio je oko 300 hiljada eura kada je zaplijenjen", kazao je Aćimić.

Uprava pomorske sigurnosti, na čijem čelu je Safet Kočan, potvrdila je da je brod djelimično potonuo i saopštila da je ranije naložila da se brod izmjesti sa tog mjesta zbog opasnosti od potonuća i to o trošku Osmana.

Vlasnik “Adala” je, kažu iz Uprave pomorske sigurnosti, prihvatio njihove uslove da plati troškove izmještanja broda. Ali Luka Bar nije željela da dopusti izmještanje broda dok se ne završi sudski postupak.

"Uprava pomorske sigurnosti je o ovom nalogu obavijestila vlasnika broda, koji je odmah pokrenuo postupak uklanjanja broda iz akvatorijuma u čemu je bio spriječen kako navedenom privremenom mjerom, tako i odbijanjem Luke Bar da dozvoli uklanjanje broda do završetka sudskog postupka između Luke Bar i vlasnika broda Adala Mema Osmana", piše u odgovoru Uprave “Vijestima”.

Iz Luke Bar, međutim, tvrde da "Adal" nije promijenio položaj, a ni stanje i da je brod "privremeno osiguran" do konačnog rješenja. "Sve uključene strane (Luka Bar i nadležni državni organi ) intnezivno rade na iznalaženju konačnog trajnog riješenja", piše u odgovoru savjetnika ID za operativu u Luci Bar Đorđija Đukanovića.

U Upravi tvrde da su onog dana kada je potonuo brod, njihovi inspektori sigurnosti i bezbjednosti plovidbe to potvrdili. Oni su, kako se navodi, konstatovali “potonuće broda do glavne palube - odnosno skladišta 1 i 2 su bila pod vodom, dok je brod bio vezan samo jednim konopom po krmi”.

Advokat Danilo Aćimić je kazao da Luka Bar od Osmana potražuje preko milion eura za ležarinu na njihovoj obali. "Ako je neosnovano zaplijenjen brod i ako je sud presudio da se brod vrati, onda ležarinu treba da plati država, a ne moj klijent", kazao je Aćimić "Vijestima".

Iz Uprave je saopšteno da su više puta upozoravali na loše stanje Osmanovog broda i pozivali Luku da dozvolu vlasniku da ukloni plovilo."Kako je Uprava pomorske sigurnosti u saznanju, pored navedenog sudskog postupka, pred nadležnim organima vodi se i postupak za naknadu štete između vlasnika broda i države Crne Gore, pa je neophodno sačekati okončanje, nakon čega će se znati i ko je odgovoran, i kolika je šteta, kao i ko će biti u obavezi da tu štetu nadoknadi", piše u odgovoru Uprave.

Advokat: Policija nije dokazala da su švercovane cigarete

Policija i tužilaštvo nijesu dokazali sumnje da su “Adalom” švercovane cigarete iz Albanije u Crnu Goru.

Advokat Danilo Aćimić je kazao da istraga nikada nije dokazala da su se na pomenutom brodu švercovale cigarete, zbog čega je Osnovni sud u Baru naložio da se “Adal” vrati vlasniku.

“To pokazuje da je Osmanov brod bio neosnovano zaplijenjen i držan deset godina”, kazao je.

Tvrdi da je nakon što je Luka Bar podnijela tužbu protiv Osmana, sud je usvojio i privremenu mjeru zabrene otuđenja i raspolaganja ovim brodom, zbog čega Osmani do danas nije mogao preuzeti brod.

Bonus video: