Radulović: Svi podaci iz moje radne biografije su tačni

"Mislim da ipak nijesam meta ja Milan Radulović, koji je ovom prilikom po svakom mogućem smislu doveden u pitanje, nego je stvarna namjera da se obesmisli i poništi to što sam glasno izgovorio ono što misli svaki pravoslavni teolog na svijetu"

17831 pregleda 12 komentar(a)
Radulović, Foto: Mmp.gov.me
Radulović, Foto: Mmp.gov.me

Pravoslavni sveštenik porijeklom iz Bara, Milan Radulović, reagovao je na tekst portala Raskrinkavanje, poručivši "pod punom moralnom, duhovnom i krivičnom odgovornošću" da su svi podaci iz njegove radne biografije tačni.

"Prijatelji u Crnoj Gori su mi rekli da je portal Raskrinkavanje ozbiljna priča i da ga čine kvalitetni i pošteni novinari. To mi daje nadu da pozadina svega ipak nije pritisak kojem sam izložen samo zato što sam iznio svoje teološko uvjerenje da pravoslavlje niko ne smije da zloupotrebljava u političke svrhe. Mislim da ipak nijesam meta ja Milan Radulović, koji je ovom prilikom po svakom mogućem smislu doveden u pitanje, nego je stvarna namjera da se obesmisli i poništi to što sam glasno izgovorio ono što misli svaki pravoslavni teolog na svijetu a to je, ponavljam, da pravoslavlju nije mjesto u politici i da je građanima Crne Gore uskraćeno pravo da se slobodno izjasne na izborima, bez miješanja i direktnog usmjeravanja crkvenih autoriteta. Pod punom moralnom, duhovnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da su svi podaci iz moje radne biografije tačni", navodi Radulović u reagovanju.

Ističe da nije odgovoran ako su neki podaci prenijeti drugačije od izvornog.

"U mojoj zvaničnoj biografiji nije navedeno da sam profesor na Brock Univerzitetu već sam na njemu nekoliko puta, po pozivu, održao predavanja o islamskoj filozofiji. Nijesam odgovoran ako je ovaj i neki drugi podatak drugačije predstavljen. Žao mi je što nijesam na vrijeme reagovao na proizvoljno predstavljanje podataka iz moje biografije ali ponavljam da za to nijesam odgovoran i ne mogu registrovati i reagovati na sve to. Tačno je da sam osnovnu školu i Gimnaziju završio u Baru. Nakon dvije godine studiranja režije na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu preselio sam se za Sjedinjene američke države gdje sam upisao i završio Teološku školu Sveti Sava u Libertyvilleu, koja je u rangu fakulteta, dobio zvanje teologa. U periodu od 1993-1995 studiram na Aristotelskom univerzitetu u Solunu gdje sam završio magisterije iz opšte teologije i bogoslovlja. Dodatni magisterij sam završio i na Univerzitetu Balamand u Libanu 1996. godine na temu “Filozofija Rumija i njegov uticaj na tesauf”. Master studije sam pohađao i završio i na Daawskom fakultetu za islamske studije u Bejrutu u Libanu 1996. godine. Nakon toga sam dobio stipendiju za pohađanje doktorskih studija na Papskom univerzitetu Urbaniana u Rimu u periodu od 1996-98. Odbranio sam doktorsku tezu, na italijanskom jeziku, na temu “Liturgija sv. apostala i evađeliste Marka u svijetlu savremene liturgijske prakse”. Od 2003-05 radio sam kao vaspitač u Bogosloviji sv. P.Cetinjski na Cetinju ujedno obavljajući i poslove službenika u kabinetu Mitropolita zadužen za engleski jezik, urednik u Radio Svetogori za rubriku savremena pravoslavna teologija (urađeno je 60 radijskih predavanja) i paroh Druge cetinjske parohije. Tečno govorim i pišem 12 jezika, sve kako ih je naveo portal Raskrinkavanje. Tačno je da sam autor 14 knjiga iz hrišćanstva i islama, kao i preko stotinu članaka kao i da povremeno pišem poeziju, uz članstvo u ANAP", navodi Radulović.

Portal Raskrinkavanje, dodaje on, objavljuje fotografije njegove stranice na portalu Academia pogrešno tumačeći činjenice.

"Na osnovu same fotografije je jasno da sam bio student postdoktorskih studija uz jasnu napomenu da je moj posao, navodi se sadašnjost, profesor Islamskog instituta u Torontu, što ja jesam i dan danas. Taj angažman mi donosi i moje osnovno primanje. Posljednju platu na fakultetu sam primio u avgustu što potvrđuju i moji bankovni izvodi. Tamo dužim kabinet broj 122. Univerzitet Toronto je objavio moju knjigu “Medieval History”. Na Islamskom institutu upućujem Vas na mog poslodavca v.d. dekana Yusuf Alija koji je dostupan na kontakte iz priloga. Raskrinkavanje pokušava da onako usput učini dodatno kontraverznim dr Mustafu Kthaba koji je i glavni imam u jednoj od turskih islamskih zajednica u Torontu (Anadolija). To se radi samo zato što sam ga pomenuo kao svog prijatelja navodeći da je profesor na univerzitetu uz zaključak da sam ga lažno predstavio. Vjerovatno je tačno da on nije na platnom spisku i da radi dobrovoljno na Uni- verzitetu Brock, ali zašto bih ja to morao znati? Za mene to ga ne umanjuje po kvalitetu kao islamskog teologa niti osporava činjenicu da on tamo predaje i drži predavanja, bez obzira na format. Tu je i link njegovih predavanja. Koliko na žalost Raskrinkavanje želi da bude nedobronamjeran prema meni potvrđuje i sljedeći link koji je promakao istraživačima portala. Naime, na ovom linku dr Mustafa Kthab se navodi čak i kao član Uprave Univerziteta Brock a pri čemu svakako nijesam među odgovornima ako taj podatak nije tačan: https://theclearquran.org/? fbclid=IwAR0zqMhG7e0HeVNfTvfV4kXV4ZjwA1ATTp5YrYPEi62TAeUlEguD1kPvsAc", navodi Radulović.

Raskrinkavanje, dodaje on, navodi da pretragom nijesu došli do prevoda Kur’ana čiji je on autor. Razlog tome je, objašnjava, što knjiga nije objavljena već je u štampi.

"Mediji često kao ilustraciju za neku vijest koriste fotografije po sopstvenom izboru. Nema racionalnog objašnjenja da bih im dostavio ilustraciju tuđeg prevoda a da uz nju pišu o mom prevodu. Pa sve i da sam ga kompletnog prepisao nema razumnog objašnjenja da bih to uradio i tako sebe “razotkrio”. Iako se kaže da nema eksplicitnog dokaza da ilustracija govori o mom prevodu takvom postavkom Raskrinkavanje ukazuje da ta veza, to jeste krađa, nije isključena. Dostavljam u pdf verziji primjerak mog prevoda Kur‘ana vjerujući da ćete se prema tome pošteno odnijeti. Predgovor mom izdanju Kur’ana je napisao Haris ef. Mekić, koji takođe dostavljam u pdf verziji na bosanskom. Dostavljam i dokaze da sam štampariji dostavio na štampu kompletan materijal", navodi Radulović u reagovanju.

Ističe da sa tekstom “Islam je vjera istine, pravde i mira” autora Seada ef. Jasavića nema nikakve veze.

"Portal ujedinjenje.com je objavio taj tekst, prebacio ga sa latinice u ćirilicu, i objavio pod mojim imenom u namjeri da me predstavi kao sramotnog srpskog sveštenika koji je “promijenio vjeru i prihvatio islam”. Na žalost taj tekst su prenijeli i određeni islamski mediji, čak i oni radikalnijeg tipa misleći da je to istina. Demantovao sam, koliko sam mogao i umio, i jedne i druge navode što potvrđujem prepiskom sa društvene mreže “Facebok” iz 2017. godine (prilog). Kontaktirao sam advokata i nakon toga je došlo do gašenja portala “ujedinjenje.com”. Poslije nekolikog mjeseci ti ljudi su otvorili novi portal “srpskoujedinjenje.com”. Pošto su me vidjeli u Baru da služim u hramu kao pravoslavni sveštenik, zaključili su da nijesam promijenio vjeru, izvinili su mi se zbog pisanja. Do svega je došlo, provjerite, zbog mojih afirmativnih i odbrambenih istupa prema Islamu i zbog čestog osuđivanja genocida nad muslimanima", zaključuje Radulović u reagovanju.

Bonus video: