Pljevlja dužna da vrate 2,92 miliona naplaćene eko takse

Prvostepenom presudom EPCG dužna da plati Opštini oko dva miliona za komunalno opremanje deponije Maljevac...
124 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.01.2018. 18:30h

Vrhovni sud nije prihvatio reviziju presude Višeg suda u Bijelom Polju, pa će Opština Pljevlja morati da vrati Elektroprivredi (EPCG) skoro tri miliona eura naplaćenih po osnovu ekološke naknade dok je na njenom čelu bio Filip Vuković (DPS).

Po osnovu glavnice duga, Opština je dužna da plati 2.565.964 eura, a 360.000 eura je kamata koja će rasti do isplate duga.

Od tog iznosa, 1.987.331 euro odnosi se na nezakonito naplaćene naknade od Termoelektrane zbog zagađenja životne sredine za period april - septembar 2007. i za zaštitu i unapređenje životne sredine za period od 12. oktobra 2008. do 31. decembra 2012.

Ostatak - 559.897 eura je na ime naplaćene lokalne komunalne takse od Elektrodistribucije Pljevlja za 2007.

Sud nije prihvatio zahtjev EPCG da se kamata obračuna od dana kada je Opština novac prinudno naplatila, već od 15. maja 2015. kada je podnesena tužba.

EPCG je tražila da joj se na ime kamate isplati 1,73 miliona eura.

EPCG je podnijela tužbu protiv Opštine Pljevlja kojom je tražila povraćaj nezakonito naplaćene ekološke takse u iznosu od 2.813.114 nakon, nakon što lokalna uprava, kako tvrde, nije htjela dobrovoljno da vrati novac.

Navedeni iznos po radnijoj presudi Ustavnog suda Opština Pljevlja je nezakonito naplatila po osnovu lokalnih komunalnih taksi za korišćenje objekata kojima se vrši prenos električne energije i naknada zbog zagađivanja životne sredine i zaštite i unapređenja životne sredine.

Za usvajanje odluke kojom je novac naplaćen, osim DPS-a, glasali su i predstavnici opozicionih partija u lokalnom parlamentu.

Iz EPCG su saopštili da će “blagovremeno odlučiti” da li će pokrenuti postupak prinudne naplate, ili će sačekati da se pravosnažno okonča i spor po tužbi Opštine Pljevlja koji vodi spor protiv EPCG zbog naknade štete za komunalno opremanje deponije Maljevac.

Privredni sud nedavno je donio prvostepenu presudu kojom je EPCG obavezao da Opštini Pljevlja isplati 2.081.199 eura. Opština Pljevlja je uložila žalbu, s obzirom da je tužbom od EPCG tražila naknadu štete u iznosu od 15 miliona eura.

Bonus video: