Proglašeni pobjednici poziva za mlade evropske ambasadore sa Zapadnog Balkana

Iz EU Infocentra kazalisu da je EU pokrenula incjativu Mladi evropski ambasadori,koja je dio regionalnog komunikacionog programa unije za Zapadni Balkan,koji pokrenut ranije ove godine.

2540 pregleda 0 komentar(a)
Eu info centar, Foto: EU info centar
Eu info centar, Foto: EU info centar

Mladi evropski ambasadori sa Zapadnog Balkana, njih 60, biće prvi članovi nove regionalne mreže mladih i promovisaće evropske vrijednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija (EU).

Kako je saopšteno, među njima je i deset mladih iz Crne Gore.

Iz EU Info centra kazali su da je EU pokrenula inicijativu Mladi evropski ambasadori, koja je dio regionalnog komunikacionog programa Unije za Zapadni Balkan, koji je pokrenut ranije ove godine.

Kako su naveli, prvi poziv za mlade evropske ambasadore privukao je više od 400 aplikanata, dok su pobjednici izabrani kombinacijom javnog onlajn glasanja i ocjena šestočlanog žirija.

„Odabrani mladi evropski ambasadori unose uzbudljiv spoj svojih vještina i talenata u YEA mrežu", kaže se u saopštenju. Navodi se da, iako dolaze iz različitih sredina, svi dijele interesovanje za učenje o evropskim vrijednostima, povezivanje sa vršnjacima i razvijanje svojih talenata.

"I otvoreni su za razmjenu ideja i pokretanje promjena u svojim zajednicama, u regionu Zapadnog Balkana, ali i širom EU“, dodaje se u saopštenju. Direktorica Generalnog direktorata za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Miriam Feran rekla je da je ta platforma veoma važna za Evropsku komisiju.

„Buduće mlade ambasadore i mlade u regionu smatramo jednim od ključnih pokretača pozitivnih promjena u zemljama koje podržavamo“, kazala je Feran.

Kako je saopšteno, ti mladi učestvovaće na konferencijama, kulturnim događajima i studijskim putovanjima širom EU i Zapadnog Balkana kako bi proširili sposobnosti i mreže.

Oni će se, kako su kazali iz EU Info centra, uključivati u različite kreativne projekte i projekte koji podstiču društveni aktivizam.

Kako su dodali, oni će razvijati liderske vještine kroz posebno osmišljene radionice, istraživati komunikacione tehnike, kako onlajn tako i oflajn, ali i učiti o EU i tome šta ona nudi Zapadnom Balkanu.

„Kako bi se kvalifikovali za učešće, kandidati je trebalo da imaju između 18 i 29 godina i da budu stanovnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije ili Srbije“, kaže se u saopštenju.

Kako je saopšteno, od njih se takođe očekivalo da budu aktivni u oblastima kao što su umjetnost i dizajn, film i fotografija, muzika, aktivizam mladih, zaštita životne sredine ili sport, kao i da u jednominutnom video klipu objasne šta je to što oni mogu da ponude.

„Veliki broj učesnika i 80 hiljada prikupljenih glasova govori o velikom interesovanju za ovaj projekat i za mogućnosti koje EU nudi mladima na Zapadnom Balkanu, ne samo za njihovo lično usavršavanje, već i izgradnju solidarnosti i uzajamne podrške“, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi, drugi poziv za prijavu kandidata biće otvoren sledeće godine.

Iz EU Info centra kazali su da je regionalni komunikacioni program EU za Zapadni Balkan pokrenut u januaru ove godine.

„Program se finansira u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć EU i trajaće tri godine. Cilj programa je informisanje različitih ciljnih grupa o vrijednostima, politikama i programima EU“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: