Tivat: Na gradilištima najveći broj nepravilnosti i nepoštovanja mjera

Važno da inspekcijski organi na opštinskom i državnom nivou intenziviraju svoje aktivnosti, da djeluju preventivno, a kada je to potrebno i represivno, izricanjem kazni i sankcija, kazao je Kusovac

6039 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat
Sa sastanka, Foto: Opština Tivat

U Tivtu je trenutno 20 aktivnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, 76 osoba se oporavilo od ove bolesti, dok su tri osobe preminule. Saopšteno je to danas na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), kojim je predsjedavao predsjednik Opštine Tivat, dr Siniša Kusovac (DPS).

“Pred nama je vrijeme sezonskog gripa, početak školske godine, period koji donosi brojne rizike kada je u pitanja dalje širenje koronavirusa. Zato je važno da inspekcijski organi na opštinskom i državnom nivou inteziviraju svoje aktivnosti, da djeluju preventivno, a kada je to potrebno i represivno, izricanjem kazni i sankcija", kazao je Kusovac, a prenose u saopštenju za javnost iz njegovog kabineta. Gradonačelnik je ističu, “posebno naglasio važnost koordinacije svih službi i organa.”

Inače, upravo je Kusovac koji sada poziva na represiju od strane inspekcija i policije, prije dva mjeseca pokazao maksimalno nepoštovanje važećih mjera i propisa na sprječavanju širenja opasne zarazne bolesti, kada je prekršio tada mu izrečenu obaveznu samoizolaciju u Tivtu, jer je prethodno bio u kontaktu sa ososbom kojoj je potvrđena infekcija koronavirisom. Kusovac je tada “uhvaćen na djelu” kako se, u vrijeme dok je morao sjedati zatvoren u svom stanu u Tivtu, službenim opštinskim automobilom u dane vikenda, vozi na kupanje do plaže Žukovica u Donjem Grblju.

Iako je on prvo negirao da je napustio samoizolaciju i prekršio propise, ubrzo je ipak priznao da je to učinio pa je iste večeri od strane tivatske policije priveden u karantin u Igalu gdje je proveo narednih nekoliko dana. Iako su u drugim sličnim i mnogim manje ozbiljnim slučajevima kršenja propisa i mjera NKT-a drugi građani Crne Gore ekspresno kažnjavani novčanim ili čak zatvorskim kaznama, tivatski gradonačelnik nije završio iza rešetaka, a javnost do danas ni od Kusovca, ni od Tužilaštva koje je protiv gradonačelnika-prestupnika bilo pokrenulo krivičnu prijavu, nije obaviještena kako je i da li je Kusovac uopšte sankcionisan za ovakav nečuveni skandal.

Na današnjem sastanku OTZS Tivta, kako je saopšteno iz Opštine, načelnik Komunalne policije Novak Leković (DPS) i direktor lokalne Uprave za inspekscijske poslove Jovica Stojković (DPS) naglasili su da njihovi službenici svakodnevno sprovode kontrolu mjera koje propisuju nadležni organi i NKT, i da je “zabilježen visok stepen odgovornosti građana Tivta.” “U redovnoj smo komunikaciji sa nadležnim inspekcijskim organima ali i sa Odjeljenjem bezbjednosti Tivat", napomenuo je Stojković, naglašavajući dobru saradnju sa svim institucijama.

“Od početka jula pripadnici OB Tivat, izvršili su 64 kontrole samoizolacije, i kontroli je podvrgnuto ukupno 1.375 lica. Šest lica je u ovom periodu krivično procesuirano", naveo je u ime Odjeljenja bezbjednosti Tivat, komandir Ljubiša Rovčanin.

Sastanku Opštinskog tima prisustvovala je koordinatorka mini-kriznog štaba inspekcijskih organa Uprave za inspekcijske poslove u Tivtu, Dragana Nikolić ističući da je najveći broj nepravilnosti i nepoštovanja propisanih mjera uočen na gradilištima u Tivtu, te da će inspekcija pooštriti aktivnosti u ovoj oblasti. Opšta ocjena svih prisutnih na sastanku jeste da se mjere u Tivtu poštuju, da su građani Tivta disciplinovani i da je važno održati ovaj stepen odgovornosti.

U ime Udruženja ugostitelja Tivta, Tonći Francesković je istakao da se mjere u ugostiteljskim objektima poštuju, da je uspjeh svih to što nema osnova za kažnjavanje, ali da će u ekonomskom smislu uslijediti težak period za sve koji se bave ugostiteljstvom i sve koji su uopšte oslonjeni na turizam.

Komandir opštinske Službe zaštite i spašavanja Tivta Zoran Barbić najavio je šesti krug dezinfekcije grada, i očekuje se da ove aktivnosti počnu narednih dana.

Bonus video: