O čemu se razgovaralo na Globalnom nikotin forumu 2020

Kako proizvodi modifikovanog rizika mijenjaju svijet pušača?

Potpredsjednica za strateške i naučne komunikacije kompanije Filip Moris Internešnel (PMI), Mojra Gilhrist poručila je da imamo odličnu podlogu za kreiranje "svijeta bez duvanskog dima"

21562 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Promo
Ilustracija, Foto: Promo

Odluka Američke agencije za hranu i ljekove (FDA) da bezdimni duvanski uređaj IQOS kompanije Filip Moris Internešnel svrsta u kategoriju proizvoda modifikovanog rizika (MRTP) istorijska je, kako za cijelu duvansku industriju, tako i za čitavo covječanstvo, zaključak je panelista ovogodišnjeg Globalnog nikotin foruma 2020, na temu duvanskih proizvoda sa modifikovanim rizikom.

Nedugo nakon ove istorijske odluke, na globalnom forumu razgovaralo se o tome na koji način valorizovati važno dostignuće i približiti ga svakom odraslom pušaču, ali i zainteresovanoj javnosti objasniti koliko je presudno da razumiju čitav proces kroz koji kompanije prođu da bi svijetu ponudile bolje alternative od pušenja tradicionalnih cigareta.

S druge strane, jednako je važno jasno objasniti da je korišćenjem proizvoda modifikovanog rizika manja izloženost štetnim materijama te da se kao takvi fundamentalno razlikuju od cigareta.

Potpredsjednica za strateške i naučne komunikacije kompanije Filip Moris Internešnel (PMI), Mojra Gilhrist poručila je da imamo odličnu podlogu za kreiranje "svijeta bez duvanskog dima".

"To što je IQOS postao proizvod modifikovanog rizika rezultat je dugogodišnjeg istraživanja, transparentnog i otvorenog pristupa koji je baziran isključivo na dokazima. Zato sam uvjerena da FDA odluka prevazilazi granice SAD-a i ima značaj za cijeli svijet", navela je Gilhrist.

foto: Promo

Da odluke najrelevantnijeg zdravstvenog regulatora na svijetu zaista mijenjaju jednu od najmoćnijih industrija potvrdio je i potpredsjednik naučnih poslova u švedskoj kompaniji Meč, Trigve Ljung.

"Odluke FDA-a mijenjaju industriju iz njenog korijena. Put kojim smo krenuli definitivno nije lak, ali je dugoročno vrijedan", uvjeren je Ljung.

Da je ovaj put suštinski koristan potvrdio je i direktor američke Mreže za istraživanje duvana Klif Daglas.

"Tek će budućnost pokazati da je svakom odraslom pušaču jako važno da li je FDA dala pozitivno mišljenje za neki proizvod. Njihova vrsta regulacije, koja je smatra najrigoroznijom na svijetu, dodatno nas uvjera da su proizvodi na tržištu potpuno kontrolisani", poručio je Daglas.

Dobijanjem tog vrijednog FDA papira misija kompanije Filip Moris nije se završila, napominje Gilhrist.

Svakodnevno, u svim državama gdje postoji IQOS, informišu i edukuju odrasle pušače o alternativi koju im pružaju.

"Važno nam je da oslobodimo ljude skepticizma koji je nažalost prisutan kada je posrijedi duvanska industrija. Čim postoji volja za dijalogom i konstruktivnom razmjenom mišljenja, lakše nam je da objasnimo sva stanovništva koja zastupamo", navodi Gilhrist i objašnjava koji pristup zasad pokazao ispravnim.

"Uvijek savjetujemo pušače da razmisle da potpuno ostave cigarete, a ako ipak to ne žele da odaberu manje štetne alternative. Sa takvim pristupom, veće su šanse za potpuno ostavljanje cigareta i zaista vjerujemo da je to najveća vrijednost. Svakako, do ovakvih rezultata ne dolazi se jednom porukom koju ćemo poslati. Svjesni smo da je ta tranzicija dugoročan proces", smatra Gilhrist.

Ovogodišnji, virtuelni Globalni forum o nikotinu 2020. pokriva virtuelne sesije na pet kontinenata i u tri vremenske zone. Tema ovogodišnjeg Foruma je “Održiva promjena kroz inovacije i regulativu”, sa ciljem da promoviše dijalog o konceptu smanjenja štete, pojavom nesagorivih duvanskih proizvoda.