Bošković i Dakić pretvorili Vojsku u formaciju DPS-a

U formularu koji je proteklih mjeseci dijeljen na popunjavanje svim profesionalnim pripadnicima VCG, pored osnovnih podataka, oni su morali da upišu i podatke o državljanstvu, nacionalnosti, maternjem jeziku, vjeroispovijesti, kao i o bankama preko kojih obavljaju finansijske transakcije, sa brojevima svojih žiro-računa

77715 pregleda 890 reakcija 117 komentar(a)
Pripadnici VCG pod neviđenim pritiskom: Dakić i Bošković, Foto: Arhiva Vijesti
Pripadnici VCG pod neviđenim pritiskom: Dakić i Bošković, Foto: Arhiva Vijesti

Ministarstvo odbrane (MO) pod rukovodstvom Predraga Boškovića (DPS) i Generalštab na čelu sa brigadnim generalom Dragutinom Dakićem u protekle su četiri godine Vojsku Crne Gore na sve načine pokušali i u dobroj mjeri uspjeli, da pretvore u svojevrsnu filijalu DPS-a, na razne načine vršeći pritisak na sve koje su prepoznali da ne podržavaju politiku donedavno vladajuće strukture u Crnoj Gori”, kazalo je za „Vijesti“ više izvora iz VCG.

Sagovornici „Vijesti“ (ime, činovi i mjesto službovanja poznati redakciji) ispričali su nam nekoliko eklatantnih primjera u kojima su njihovi nadređeni u Vojsci, vršili nezakonit pritisak na njih i njihove kolege ili su neovlašćeno prikupljali zaštićene lične podatke ne samo profesionalnih pripadnika VCG, već i članova njihove najuže porodice. „Vijestima“ su oni dostavili i primjerak nepopunjenog formulara za prikupljanje „osnovnih podataka za zaposlene“ radi „ažuriranja u KAIS-u“ - internoj kadrovskoj bazi podataka kojom raspolažu u MO i Generalštabu. U tom formularu koji je proteklih mjeseci dijeljen na popunjavanje svim profesionalnim pripadnicima VCG, pored osnovnih podataka, poput imena, prezimena, mjesta i datuma rođenja, oni su morali da upišu i podatke o svom državljanstvu, nacionalnosti, maternjem jeziku kojim govore, te vjeroispovijesti, kao i podatke o bankama preko kojih obavljaju svoje finansijske transakcije, sa brojevima svojih žiro-računa. Prikupljani su i podaci o porodičnom stanju pripadnika VSCG, te stambenim okolnostima u kojima oni žive. Pored ovih za sebe, pripadnici VCG koji su popunjavali ove formulare, u njima su Ministarstvu odbrane i Generalštabu morali dati i zaštićene lične podatke članova svoje najuže porodice, uključujući i informacije o nacionalnosti, državljanstvu, čak i njihovom zdravstvenom stanju.

„Podaci za KAIS su prikupljani i nekada u JNA koja je bila oružana formacija pod strogom kontrolom jedne partije - Saveza komunista Jugoslavije, ali se čak ni tada nisu od vojnika tražili i prikupljali podaci o npr. vjeroispovijesti ili podaci o drugim osobama koje nemaju nikakve veze sa vojskom u kojoj oni služe, poput ovih koje MO i generalštab VCG sada sakupljaju o članovima naših porodica“, kazali su sagovornici „Vijesti“, insistirajući na anonimnosti. Ministarstvo odbrane ni Generalštab VCG ni nakon deset dana nijesu odgovorili na molbu „Vijesti“ da prokomentarišu formular „Osnovni podaci za zaposlene (ažuriranje u KAIS-u)“ koji smo im poslali, niti su obrazložili zbog čega na ovaj način prikupljaju i informacije koje spadaju u domen zaštićenih ličnih podataka zaposlenih u VCG, ali i članova njihovih porodica koji nisu pripadnici crnogorskog sistema odbrane.

„Da li, s obzirom na gore navedeni dokument i podatke sakupljene u tim obrascima, isključujete svaku mogućnost da su oni zloupotrebljavani u političke svrhe, odnosno da oni eventualno nisu ‘curili’ iz VCG prema drugim, neovlašćenim subjektima a koji bi na taj način mogli da ih zloupotrebljavaju na štetu pripadnika VCG i članova njihovih najužih porodica“, još je jedno pitanje na koje „Vijesti“ iz resora koji još vodi Predrag Bošković, nisu dobile odgovor. A da je sumnja u mogućnost ‘curenja’ ovih podataka prema političkim strankama realna, pokazuje i npr. situacija u Mornarici VCG, u kojoj je jedan od glavnih oficira za bezbjednost kome su dostupne ove, ali i mnoge druge, na drugačije načine prikupljene informacije o priadnicima tog vida vojske, poručnik bojnog broda Darko Živković, rođeni brat visokog funkcionera i dosadašnjeg poslanika DPS-a u Skupštini Crne Gore Danijela Živkovića. Iz MO to nisu komentarisali, kao što nisu odgovorili ni na molbu „Vijesti“ da se izjasne u vezi sa nekim kontroverznim postupcima bivšeg, odnosno aktuelnog komandanta Mornarice, a koji se mogu dovesti u vezu sa političkim pritiscima na zaposlene u MVCG. Naime, prema tvrdnjama sagovornika „Vijesti“, bivši komandant Mornarice, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović, početkom godine je, kada su bile intenzivne litije vjernika Mitropolije crnogorsko-primorske i građana koji su se protivili tek usvojenom kontroverznom Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, vršio direktan pritisak na zaposlene u Mornarici da ni oni ni članovi njihovih porodica ne idu na litije.

Aknetni list Ministarstva odbrane
Aknetni list Ministarstva odbranefoto: Vijesti

„Pred strojem posade na jednom od brodova Mornarice, Tomanović se vrlo pogrdno izjašnjavao o građanima koji su išli na litije nazivajući ih ludacima, budalama i kretenima, a što je onda izrevoltiralo jednog od podoficira čiji su roditelji i ostala rodbina išli na litije. On je odgovorio komandantu da ovaj ne može tako govoriti i vrijeđati ljude koji su njegova porodica, zbog čega je podoficir ekspresno kažnjen i sa dužnosti u Komandi MVCG, privremeno je prebačen na dužnost u Vojno-medicinski centar u Podgorici. Na čelu VMC-a je supruga specijalnog državnog tužioca Saše Čađenovića, a od prije nekoliko mjeseci tamo, u dijelu Centra koji se bavi zdravstvenim uslugama za pripadnike policije, radi i supruga načelnika Generalštaba, generala Dakića. Kažnjeni podificir je tokom svog službovanja u VMC-u bio na razne načine i od njih omalovažavan i ponižavan“, ispričao je sagovornik „Vijesti“ upućen u okolnosti ovog slučaja. Kažnjeni podoficir po specijalnosti je sanitetlija i jedan je od rijetkih tako obučenih pripadnika Mornarice koji vrši neposredno sanitetsko zbrinjavanje i medicinski nadzor nad pripadnicima tog dijela VCG.

Njegov rođeni brat, takođe sanitetski podoficir sa službom na školskom brodu „Jadran“ je tokom proteklih mjeseci trajanja korona krize, bio od pretpostavljene komande, „poslat na rad od kuće“. Time su dvojica od ukupno trojice sanitetlija u Mornarici, zbog navodne svoje političke nepodobnosti, usred epidemije virusa korona, kada bi baš trebalo da budu pojačano angažovani i brinu o zdravlju ostalih kolega, izmješteni iz Mornarice. Iz MO, nisu „Vijestima“ odgovorili ništa ni za ovaj slučaj niti komentarisali da li je ovakvim pistupanjem Komande MVCG, narušena borbena gotovost tog vida VCG u vremenu korona krize jer su drastično umanjili svoj raspoloživi sanitetski sastav. Oba „kažnjenika“ su podoficiri sa dugogodišnjim stažom bez mrlje u VCG, a koji su svoje profesionalne karijere započeli još u nekadašnjoj Vojsci Jugoslavije. Jedan od njih je u više navrata obavljao sanitetsko obezbjeđenje čak i pripadnika Mornarice SAD tokom boravka i vježbi njihovih ronilačkih timova sa roniocima MVCG u Crnoj Gori, a za što je dobio priznanja i sertifikate oružanih snaga SAD, ključnog partnera Crne Gore u domenu odbrane, ali ga ni to nije spaslo stavljanja na led od strane aktuelnog rukovodstva MO i Generalštaba VCG.

Sagovornici „Vijesti“ tvrde i da je jednog od dvojice podoficira, pošto su nedavno vraćeni na svoje dužnosti u Baru i na ŠB „Jadran“, na ragovor u avgustu nekoliko dana pred izbore, pozvao novoimenovani komadant Mornarice, kapetan fregate Goran Đurković. On mu je navodno tom prilikom poručio da bi za tog podoficira i njegovog brata i njihovu dalju službu u VCG, „bilo bolje da ne uzlaze na zbore 30. avgusta jer ima neko ko sve to prati“. Iz MO nisu ni potvrdili ni dematovali ovu informaciju, niti su odgovorili na pitanje „Vijesti“ što će preduzeti ovim povodom i da li će i kako sankcionisati komadanta Mornarice.

Ombudsman već prozivao ministra zbog kršenja prava pripadnika VCG

Ombudsman Siniša Bjeković je u mišljenju objavljenom početkom juna naveo da se Vojska Crne Gore arbitražno umiješala i povrijedila pravo na slobodu mirnog okupljanja usmenim naređenjem profesionalnom vojnom licu o zabrani učešća na litijama Mitropolije crnogorsko-primorske.

On je naveo da usmeno naređenje o zabrani učešća na litijama i radnje u vezi sa tim nemaju jasno uporište u zakonu. Iz MO su na to tada reagoval tvrdeći da zaštitnih ljudskih prava, donoseći takvo mišljenje, nije imao u vidu da su litije “prije svega politički skupovi, što dokazuje ikonografija i poruke koje se mogu čuti „od povlačenja Zakona ili da padne Vlada, zatim klicanja drugoj državi i parola da Crna Gora postane dio druge države“.

Međutim, dok su branili svojim priadnicima da učestvuju na litijama “kao političkim skupovima” i sankcionisali ih zbog toga, iz MO i Generalštaba VCG ništa nisu preduzeli zbog prisustva nekih visokih oficira Vojske na političkim sklupovima do nedavno vladajućih stranaka. Tako je na primjer, komadant Odreda pomoćnih brodova MVCG, kapetan fregate Željko Nikolić uslikan na jednom od predizbornih skupova DPS, ali to nije produkovalo nikakve negativne posljedice za njega. Član 18 zakona o Vosjci propisuje da “lice u službi u Vojsci vrši službu politički neutralno i nepristrasno, u skladu sa javnim interesom”.

Kapetan fregate Željko Nikolić sa pristalicama DPS-a na partijskom mitingu
Kapetan fregate Željko Nikolić sa pristalicama DPS-a na partijskom mitingufoto: Vijesti

“Lice u službi u Vojsci dužno je da se uzdržava od javnog ispoljavanja svojih političkih uvjerenja. Lice u službi u Vojsci ne može biti član političke organizacije”, piše u članu 18.

Prekršio samoizolaciju, pa napredovao u službi

Bivši komadant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Vesko Tomanović podnio je 25. marta ostavku na tu dužnost, nakon što su ga prethodno snimili kako kupuje u jednoj prodavnici u Baru, čime je on prekršio mjere izrečene mu obavezne samoizolacije zbog sumnje na infekciju virusom korona. Protiv njega je tada policija podijela krivičnu prijavu zbog kršenja Zakona o sprečavanju širenja opasne zarazne bolesti, ali MO zbog ovog incidenta Tomanovića nije sankcionisao. On je, naprotiv, nakon što je podnio ostavku na dužnost komadanta Mornarice, zapravo napredovao u svojoj karijeri jer je imenovan na novu, visoku dužnost direktno u Ministarstvu odbrane.

Tomanovića je, kako nezvanično saznajemo, ministar Bošković planirao za vojno-diplomatsku službu zbog čega ga je nedavno posalo na stručno usavršavanje engleskog jezika u inostranstvo. U opciji je bila mogućnost da Tomanović bude imenovan za prvog vojnog atašea Crne Gore na rezidentnoj osnovi u Sloveniji, ali će umjesto njega ipak u Ljubljanu na tu dužnost otići pukovnik Zoran Vukadinović. Njegovo ime, inače, pominjalo se nedavo u aferi “Teren te ne prepoznaje” jer je navodno Vukadinović slao u mjesnu kancelariju DPS-a u Zagoriču kod aktivistkinje te partije Dušice Vulić, na “terensku provjeru” kadrove koji su pledirali da dobiju posao vojnika po ugovoru u VCG.

Vojnog bezbjednjaka, pukovnika Vukadinovića, pominjala je nedavno i Radnička partija, optužujući ga da je navodno pozivao vojnike da se izjasne o tome da li će glasati za DPS, nakon čega su oni koji su prepoznati kao glasači opozicije, upućivani na privremene dužnosti daleko od mjesta gdje inače službuju i žive, kako ne bi bili u situaciji da izađu na izbore. Zakon o VCG ne prepoznaje mogućnost da profesionalno vojno lice da ostavku na dužnost na koju je postavljeno, kao što je to u martu učinio kapetan bojnog broda Tomanović. Takvo nešto ne poznaje niti jedan zakon o oružanim snagama, bilo gdje u svijetu. Po našem, ali i zakonima svih ostalih država kojima se definiše vojska, profesionalno vojno lice na službi može biti samo razriješeno od dužnosti i to zbog potreba službe, isteka mandata, upućivanja na obrazovanje ili usavršavanje, korišćenja roditeljskog odsustva ili zbog zdravstvenih razloga.

U svakom od tih slučajeva podrazumijeva se da pretpostavljena komanda ili organ donosi naredbu kojom se takvo lice razrešava od dužnosti, ali nikako da profesionalni vojnik sam podnese ostavku na dužnost koju obavlja. Takvo što, svugdje u svijetu, smatralo bi se dezerterstvom. Iz Ministarstva odbrane nisu odgovorili ni na pitanje “Vijesti” kako je to Tomanović mogao učiniti i nakon toga, još i napredovati u službi.

Bonus video: