Dva jubileja – četvrt vijeka Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića

„Svih proteklih godina Društvo djeluje na potpuno volonterskoj osnovi, bez ikakvih finansijskih sredstava. Bitišemo, zahvaljujući entuzijazmu svojih članova i rukovodstva“, istakao je Mijanović

6067 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić
Sa konferencije za novinare, Foto: Svetlana Mandić

U svečanoj sali hotela „Onogošt“ organizovana je konferencija za novinare povodom 25 godina rada Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića i 65 godina od otvaranja pomenutog hotela.

Zbog epidemiološke situacije izostali su planirani programi, a konferenciju je pratila video izložba fotografija iz kolekcije Miodraga Mikija Vlahovića i ostavštine Maksima Maja Maksimovića.

Predsjednik Društva prijatelja i poštovalaca Nikšića, Radovan Mijanović, prisjetio se početaka, prvog predsjednika Boška Bube Golovića, koji je bio inicijator osnivanja Društva i kasnije izabran za doživotnog počasnog predsjednika Društva. Za 25.godina, prema riječima Mijanovića, uspjeli su da omasove Društvo i da predstavnike i članove imaju širom Crne Gore, ali i u Vašingtonu, Čikagu, Los Anđelesu, Londonu, Moskvi i Malmeu. Mijanović je istakao dobru saradnju sa brojnim nevladinim organizacijama, a posebno sa Udruženjem boraca i antifašista Nikšića, „Novinama Nikšića“, izviđačima, sportskim veteranima. Sa pijetetom se prisjetio čovjeka čiju je funkciju naslijedio, primarijusa dr Slobodana Nikčevića, kao i plejade najuglednijih Nikšićana koji su bili u rukovodstvu Društva.

„Svih proteklih godina Društvo djeluje na potpuno volonterskoj osnovi, bez ikakvih finansijskih sredstava. Bitišemo, zahvaljujući entuzijazmu svojih članova i rukovodstva“, istakao je Mijanović.

foto: Svetlana Mandić

Umjetnički direktor programa koje Društvo organizuje već četvrt vijeka, Maksim Vujačić, podsjetio je na manifestaciju „Dobri duh Onogošta Nikšića“, koju su zajednički organizovali sa HTP „Onogošt“ 2003.i te godine održali devet programa. Manifestacija je obnovljena prije nekoliko godina, a Maksimović se nada da će epidemiološka situacija dozvoliti da ista ponovo bude organizovana i u sklopu nje pripremljen bogat program, od predavanja, promocija knjiga, tribina, do filmskih projekcija.

„'Dobro duh Onogošta Nikšića' osnovan je u želji da se afirmišu i sačuvaju od zaborava provjerene vrijednosti kulturno istorijske baštine, prirodne vrijednosti i spomenici prirode, urbana tradicija Nikšić, vrhunski dometi Nikšićana u raznim oblastima, ukupan pozitivni duh ovoga grada. Manifestacija nije bila, niti je sada, prigodnog niti privremenog karaktera, nije se bavila političkim temama, što ju je ostavilo otvorenom za najširi krug građana u vremenu izrazitih polarizacija i isključivosti“, kazao je Vujačić.

Predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšića, Slobodan Bato Mirjačić, čestitao je oba jubileja i kazao da je za Društvo posebno vezan jer su svi njegovi predsjednici, kao i dobar dio članova, bili i u SUBNOR-u i UBNOR-u, i dali veliki doprinos borbi u širenju antifašističke ideje.

Čovjek kome je Nikšić uvijek bio u srcu

U sklopu jubileja organizovan je omaž Maksimu Maju Maksimoviću, čovjeka koji je govorio – „ovaj grad moraš voljeti, jer bez te ljubavi on se ne može razvijati i napredovati“. Maksim Vujačić si prisjetio bogatog životnog i radnog puta Maksima Maksimovića, koji je obavljao niz značajnih funkcija i uvijek ostao dosljedan svojim principima. Kazao je da su najbolje godine nikšićkog urbanizma bile pedesete i šezdesete godine prošlog vijeka pod rukovodstvom Maksima Maksimovića.

Bonus video: