Traženje klastera postalo besmisleno

Iz Instituta kazali “Vijestima” da definisanje klastera više nema učinka. Registrovano još 134 inficiranih, jedna osoba preminula

9128 pregleda 2 komentar(a)
Opšta bolnica Berane, Foto: Opšta bolnica Berane
Opšta bolnica Berane, Foto: Opšta bolnica Berane

To što je u beranskoj bolnici preminulo najviše pacijenata od kovida-19 može se objasniti činjenicom da je u toj ustanovi liječeno najviše inficiranih, kao i strukturom oboljelih, zato što je umiranje najveće među najstarijima i osobama sa komorbiditetima.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) “Vijestima” su odgovorili da je analiza umiranja (mortalitet) jako bitan element epidemioloških istraživanja, ali se sprovodi u normalnim okolnostima – kada je epidemija suzbijena, a obolijevanje ograničeno na sporadične slučajeve.

“Podaci iz svijeta ukazuju da su ključni faktori povećane smrtnosti – stariji uzrast i različiti komorbiditeti među kojima su najznačajniji faktor povećane smrtnosti šećerna bolest, kao i bolesti srca i krvnih sudova (na primjer, povišeni krvni pritisak)”, pojasnili su iz IJZ.

Iz te ustanove nisu mogli da odgovore u kojoj je opštini najveća, a u kojoj najmanja smrtnost od novog koronavirusa, jer u okolnostima kada su brojevi mali, kao što je slučaj u pojedinim opštinama u Crnoj Gori, vrijednost tog indikatora može značajno da varira i da veoma zavisi od samo jednog novooboljelog ili umrlog.

“Samim tim, vrijednost letaliteta ne može se koristiti kao mjera rizika od umiranja u određenoj opštini, niti omogućava poređenje umiranja po opštinama jer u obzir ne uzima jako bitne elemente i faktore, a prije svega starosnu strukturu stanovništva. Uzrast je ključni faktor koji utiče na ishod infekcije novim koronavirusom”, kazali su iz IJZ.

U beranskoj bolnici od početka drugog talasa preminulo je između 55 i 60 osoba, dok je broj preminulih od kovida, od početka juna, ukupno 155.

Okupljanja glavni uzrok obolijevanja, klasteri se prepliću

Masovna okupljanja, tvrde u IJZ, glavni su uzrok povećanog obolijevanja, kao i svi kontakti koji su ostvareni u zajednici nakon toga.

“U određenim lokalnim zajednicama najveći uticaj na širenje virusa imali su porodična okupljanja i posjećivanja, kao i slavlja i proslave koji su se odvijali mimo propisanih mjera”, odgovorili su iz IJZ.

Istakli su da se kod “dobrog dijela novooboljelih ne može pouzdano utvrditi izvor obolijevanja, niti neki značajniji rizični kontakt, što je i za očekivati imajući u vidu udio asimptomatskih zaraženih osoba, kao i njihov broj u populaciji”.

Iz IJZ su odgovorili i da se u uslovima široko raširene transmisije virusa prestaje sa traganjem izvora infekcije i samim tim i definisanjem klastera, jer ta aktivnost nema epidemiološkog učinka, a ni smisla. U takvim situacijama, tvrde, grupe oboljelih (klasteri) često se prepliću i preklapaju.

“Moglo bi se reći da su obolijevanja po opštinama zasebni klasteri, ali imajući u vidu da su na masovnim okupljanjima bili prisutni građani iz različitih opština koji su se nakon toga vratili svojim kućama, trenutno obolijevanje treba posmatrati na nivou države a suzbijanje treba sprovoditi lokalno – na nivou lokalnih zajednica i opština koje su najpogođenije”, zaključili su iz IJZ.

Hospitalizovano 258 pacijenata, jedan preminuo

Na novi koronavirus pozitivne su još 134 osobe, a od kovida je preminuo jedan pacijent iz Herceg Novog, rođen 1947. godine, liječen u Bolnici Meljine.

Iz IJZ je saopšteno da je 51 novi slučaj koronavirusa iz Podgorice, 33 iz Pljevalja, 11 iz Kotora, devet iz Nikšića, osam iz Bara, sedam sa Cetinja i šest iz Rožaja. Četvoro novoinficiranih je iz Bijelog Polja, troje iz Berana i po jedan iz Budve i Ulcinja.

Prijavljen je oporavak kod 282 pacijenta, pa je ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva 3.409. Na bolničkom liječenju juče je bilo 258 kovid pozitivnih pacijenata.

Iz nikšićke bolnice saopšteno je da je hospitalizovano 70 pacijenata, od kojih je osam životno ugroženo i nalaze se u Jedinici intenzivnog liječenja, dok su ostali stabilnih vitalnih parametara. Rekli su i da je jedan pacijent na respiratoru. Iz beranske bolnice kazali su da je hospitalizovano 56 pacijenata, među kojima je i dvoje djece.

U Kliničkom centru (KC) juče su se liječila 52 pacijenta sa koronavirusom, od kojih je devetnaest životno ugroženo.

Model semafora za otvaranje i zatvaranje škola

Model po kome nastava počinje sjutra je podložan promjenama, kao i u većini zemalja, pa će zatvaranje škola ili pak normalizacija njihovog rada biti zasnovani na “sistemu semafora” koji je izradio IJZ.

“Sistem semafora podrazumijeva da će od stanja u pojedinoj opštini zavisiti i to da li će škole u tim opštinama preći na onajn rad ili će pak funkcionisati”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. Epidemiolog IJZ Dragan Laušević kazao je da će od modela te ustanove zavisiti zatvaranje i otvaranje škola.

Tako, na primjer, škole u onim opštinama koje budu „u crvenom“ u smislu broja oboljelih, bi prelazile na onlajn sistem, dok bi škole u drugim opštinama radile manjim ili većim kapacitetima, u zavisnosti od stanja u opštini.

Laušević i ministar Damir Šehović su napomenuli da su osnovne mjere koje pri svakom kontaktu treba da se poštuju distanca i maska i da je isporuka svih dezinfekcionih materijala za sve škole i vrtiće u toku.

Sastanak ugostitelja zbog zabrane rada

Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, u Podgorici bi danas ili sjutra trebalo da se održi sastanak udruženja ugostitelja iz cijele Crne Gore, kako bi sa zajedničkim stavom izašli pred NKT i Ministarstvo ekonomije zbog novih mjera kojima su, kako ističu, uprvo ugostiteljski radnici najviše pogođeni.

Bonus video: