Institut za razvoj će raditi studiju o 5G

Savjet EKIP-a donio odluku na predlog tenderske komisije

5580 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Studiju o strategiji uvođenja 5G mobilnih komunikacionih mreža u Crnoj Gori izradiće podgorički Institut za razvoj i istraživanja u oblasti zaštite na radu.

To odluku je na predlog tenderske komisije donio Savjet Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Mobilne komunikacione mreže pete generacije (5G) predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata u izgradnji digitalne ekonomije i digitalnog društva u narednoj dekadi.

“S obzirom na to da se razvoj budućih 5G mreža u dobroj mjeri oslanja na inovativne digitalne poslovne modele u javnom i realnom sektoru, važno je prilikom izrade ovog dokumenta okupiti sve relevantne subjekte iz mobilne industrije, javne uprave na državnom i lokalnom nivou, kao i predstavnike vertikalnih sektora i akademske zajednice...”, navodi se, između ostalog, u tenderskoj dokumentaciji EKIP-a.

Ukoliko se potpiše ugovor, Institut će imati 120 dana da izradi studiju, a za taj posao dobiće malo manje od 50.000 eura.

Prema ponudi Instituta, podugovarač na izradi Studije biće Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore.

Studija će morati da se sastoji od poglavlja u kojima će se, između ostalog, baviti iskustvima drugih zemalja u implementaciji 5G, mogućim scenarijima njenog korišćenja u Crnoj Gori, potencijalnim benefitima i rizicima za građane i privredu, bezbjednošću ovih mreža, zaštitom privatnosti i podataka, potencijalnim izazovima, ograničenjima i barijerama...

EKIP je početkom jula raspisala tender za izradu Studije o strategiji uvođenja 5G.

Crna Gora bi trebalo da 2022. godine uvede 5G tehnologiju, ali bi se, prema pisanju CIN-CG, moglo desiti da, pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, zabrani pristup tržištu kineskim kompanijama. Iz Američke ambasade su potvrdili da su o 5G razgovarali sa odlazećom Vladom, dok kineske diplomate u Podgorici očekuju da će Crna Gora donijeti samostalno odluku o tome.

Bonus video: