OBJAVLJENA NOVA LISTA kumulativne incidencije

U Nikšiću se produžavaju restriktivne mjere, na Cetinju od ponedjeljka lokali mogu raditi do 22 sata

"Opadajući trend registrovan je u nizu opština i ako se nastavi ovom dinamikom za očekivati je da će do popuštanja mjera doći tokom sljedećeg vikenda", saopšteno je iz IJZ

79740 pregleda 263 reakcija 29 komentar(a)
Cetinje, Foto: Savo Prelević
Cetinje, Foto: Savo Prelević

U Nikšiću će i u narednih dana 14 dana važiti mjera zabrane napuštanja objekata stanovanja od 22 časa do pet sati ujutro, kao i zabrana rada ugostiteljskih objekata i kućne posjete.

Institut za javno zdravlje danas je objavio listu kumulativne incidencije COVID-19 za lokalne samouprave u periodu od 19. septembra. do 2. oktobra u 24 časa. 

Kako je saopšteno iz IJZ, u skladu sa trenutnim opštinskim stopama incidencije do pooštravanja mjera u narednih 14 dana doći će u opštini Cetinje u kojoj je kumulativna 14-o dnevna incidencija porasla sa 348,2 na 492,29 na 100.000 stanovnika.

Tako će na Cetinju od ponedjeljka biti ograničen rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, a uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe. Takođe obavezno je striktno poštovanje razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

"Opadajući trend registrovan je u nizu opština i ako se nastavi ovom dinamikom za očekivati je da će do popuštanja mjera doći tokom sljedećeg vikenda", saopšteno je iz IJZ.

Ako se nastavi ovakav opadajući trend od 12. oktobra u Beranama i Andrijevici mogla bi se ukinuti zabrana izlaska iz objekata stanovanja od 22 časa do pet sati ujutro. Takođe u Andrijevici bi se ukinula i zabrana rada ugostiteljskih objekata.

U opštinama, tj. lokalnim samoupravama, u kojima je 14-o dnevna stopa:

1. Manja od 400 / 100.000 stanovnika: 

  • nastavljaju se striktno poštovanje i stroga kontrola sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane Naredbama Ministarstva zdravlja

2. Između 400 i 799, uz važeće mjere uvodi se:

  • Ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 22:00 sata; Ograničavanje uslova rada ugostiteljskih objekata tako što je uz važeće epidemiološke mjere dozvoljeno da za jednim stolom i u objektu i izvan njega (terase, bašte i sl.) budu najviše dvije osobe;
  • Obaveza striktnog poštovanja razmaka od najmanje jedan metar od stolice do stolice kada lica sjede za stolovima i okrenuti su leđima jedni drugima.

3. Između 800 i 1.199 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela;
  • Zabranjuje se okupljanje u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

4. Veća od 1.200 uz važeće mjere:

  • Zabranjuje se izlazak iz objekta stanovanja od 22:00 do 05:00 (uz definisane izuzetke koji su važili i prilikom ranije mjere: djeca sa poremećajima iz autističnog spektra; lica koja koriste invalidska kolica, u pratnji jednog lica, najviše 60 minuta dnevno; lica koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama; zaposlene kod stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava; lica koja pružaju usluge od javnog interesa, a nezamjenljiv su uslov života i rada građana (zdravstvo, inspekcijski organi policija, vojska, službe bezbjednosti, vatrogasne službe, komunalne službe, mediji – uključujući lica koja gostuju u medijskim emisijama, poljoprivredne djelatnosti na gazdinstvima i sl.), što se dokazuje potvrdom koju izdaje poslodavac; osobe koje njeguju lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor ovih lica; te lica koja izvode kućne ljubimce, najviše 60 minuta dnevno;
  • Zabranjuje se rad ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani) osim za goste hotela;
  • Zabranjuju se posjete po kućama lica koja nijesu članovi istog domaćinstva
foto: IJZ

Stope incidencije i listu opština utvrđuje Institut za javno zdravlje a osnovu broja novoregistrovanih slučajeva u 14-o dnevnom periodu prije objavljivanja spiska. Spisak se objavljuje subotom prije pode i sadrži sve slučajeve koji su otkriveni zaključno sa 24 časa dana koji prethodi objavljivanju.

Primjena mjera započinje po automatizmu, zavisno od utvrđene opštinske stope incidencije, i to trećeg dana od objavljivanja spiska, odnosno u ponedeljak u ponoć.

Odluka o eventualnom ublažavanju mjera donosi se nakon 14 dana implementacije mjera i to u zavisnosti od kretanja vrijednosti stopa dok se pooštravanje mjera vrši po automatizmu na sedmičnom nivou u skladu sa kretanjem stopa. Dakle, u svim opštinama u kojima dođe do pogoršanja epidemiološke situacije na način da vrijednosti incidencije imaju više vrednosti od graničnih za neku od navedenih kategorija - sa implementacijom restriktivnijih mjera započinje se po automatizmu u ponedeljak odmah nakon objavljivanja spiska.

Preporučujemo za Vas