U četvrtak ponovno suđenje Martinoviću; RSF: Viši sud da uzme u obzir dokaze i donese oslobađajuću presudu

"Odgovornost na sudijama je velika: obnovljena osuđujuća presuda za Martinovića podrila bi slobodu medija u zemlji i kao takva bila bi nespojiva sa pristupanjem Crne Gore EU, za šta su nezavisni i pluralistički mediji ključni uslov"

9254 pregleda 0 komentar(a)
Marinović, Foto: Savo Prelević
Marinović, Foto: Savo Prelević

U četvrtak će biti izrečena presuda u ponovljenom suđenju crnogorskom novinaru Jovu Martinoviću.

Uoči toga reagovali su Reporteri bez granica i njihovi partneri, koji u pozvali Viši sud da uzme u obzir veliki broj dokaza o Martinovićevoj nevinosti i oslobodi ga.

Kako se navodi na sajtu Reportera bez granica, istraživački noviar Jovo Martinović doživio je sudski progon umjesto zaštite od kada je uhapšen prije pet godina, dok je istraživao trgovinu oružjem na Balkanu.

"Uskraćeno mu je pravo na sprovođenje postupka, proveo je 15 mjeseci u istražnom pritvoru prije nego što ga je Viši sud Crne Gore u januaru 2019. osudio na 18 mjeseci zatvora zbog trgovine marihuanom i zločinačkog udruživanja", prenose oni

Zabrinutost zbog političkog pritiska visi nad presudom, koju je Apelacioni sud Crne Gore na kraju ukinuo oktobra 2019.

"Zaključio je da prvostepeni sud zaista nije objasnio činjenice i imenovao dokaze koji bi opravdali osudu novinara", prenosi RSF.

Jovo Martinović, specijalista za pokrivanje organizovanog kriminala, radio je za vodeće međunarodne medije kao što su The Economist, Financial Times, NPR i BBC. 2018. godine dobio je prestižnu nagradu Peter Mackler za hrabro i etično novinarstvo, koju nije mogao lično da primi zbog zabrane putovanja u vezi sa njegovim suđenjem.

"Uvjereni smo da je Jovo Martinović, koji je bio u kontaktu sa kriminalnim mrežama samo u svrhu svog novinarskog izveštavanja, nevin", kazali su oni.

Oni napomiju da će u četvrtak, isti Viši sud Crne Gore koji je jednom osudio novinara, imati priliku da oslobodi.

"Odgovornost na sudijama je velika: obnovljena osuđujuća presuda za Martinovića podrila bi slobodu medija u zemlji i kao takva bila bi nespojiva sa pristupanjem Crne Gore EU, za šta su nezavisni i pluralistički mediji ključni uslov. U poslednjoj deceniji, rijetko koji novinar u državi članici EU, zemlji kandidatu ili potencijalnom kandidatu - sa izuzetkom Turske - nije proveo toliko vremena u zatvoru samo radi svoj posao. Pozivamo sudije da se založe za slobodu medija i ljudska prava u Crnoj Gori i oslobode Jove Martinovića", navode Reporteri bez granica.

Potpisnici ovog reagovanja su:

Reporters Without Borders (RSF), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), International Press Institute (IPI), ARTICLE 19, Center for Investigative Journalism of Montenegro (CIN-CG), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT) i International Federation of Journalists (IFJ).

Bonus video: