Trećina inficiranih đaka seli odjeljenje u onlajn učionicu

Preporuke Instituta resoru prosvjete predviđaju i zatvaranje pojedinih škola i prelazak na onlajn nastavu ako je u svim smjenama ponaosob inficirano više od 20 odsto učenika

27786 pregleda 136 reakcija 17 komentar(a)
Dva odjeljenja u samoizolaciji: OŠ Druga osnovna škola u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Dva odjeljenja u samoizolaciji: OŠ Druga osnovna škola u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Institut za javno zdravlje (IJZ) danas će sa svim lokalnim epidemiolozima održati telekonferenciju i, pored ostalog, na njoj detaljno analizirati i slučaj iz Budve, gdje su juče, nakon što je potvrđeno da je jedan učenik pozitivan na koronavirus, dva odjeljenja Druge osnovne škole upućena na izolaciju. To je juče najavio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić.

Prema preporukama koje je IJZ uputio resoru Damira Šehovića, odjeljenja se upućuju na onlajn nastavu ako je inficirano više od 30 odsto učenika - pet i više u odjeljenju od 15 đaka, ili tri i više iz istog odjeljenja, ako među njih postoji epidemiološka povezanost. Na internet nastavu odjeljenja se upućuju i ako je nastavnik inficiran i nije moguće naći adekvatnu zamjenu, pa stoga nema ko da realizuje nastavu.

Prema preporukama IJZ, a koje su u odgovorima “Vijestima” citirali iz Ministarstva prosvjete, čitava smjena može biti upućena na nastavu onlajn ukoliko je u većini odjeljenja te smjene inficirano više od 20 odsto đaka. Čitava smjena može se uputiti na nastavu putem interneta i ako je inficirano više od 15 odsto nastavnika iz te smjene, a za njih nije moguće obezbijediti adekvatnu zamjenu.

“U tom slučaju na onlajn nastavu se mora poslati i druga smjena, u kojoj ti isti nastavnici sprovode nastavu”, piše u preporukama.

Preporuke Instituta resoru prosvjete predviđaju i zatvaranje pojedinih škola i prelazak na onlajn nastavu ako je u svim smjenama ponaosob inficirano više od 20 odsto učenika. Ista preporuka sprovodi se ako je inficirano više od 15 odsto nastavnika u obje smjene, ukoliko za njih nije moguće obezbijediti adekvatnu nastavu.

Portal Roditelji objavio je u ponedjeljak da će, nakon što je potvrđeno da je jedan učenik pozitivan na koronavirus, prema odluci lokalnog epidemiologa, dva odjeljenja trećeg i petog razreda, do daljih preporuka, imati nastavu onlajn. V.d. direktorica Ana Nikezić Martinović potvrdila je da je slučaj infekcije kod učenika, saopšteno je da je škola poštovala sve smjernice i mjere IJZ, te da su djeca nosila maske i održavala fizičku distancu.

Begić je juče kazao da je, ako svi nose maske i drže fizičku distancu, rizik od transimisije virusa minimalan, a da su preporuke IJZ prema Ministarstvu prosvjete takve da se svaki slučaj obolijevanja tretira pojedinačno. Rekao je da ne zna detalje o slučaju iz Budve, a da će o odluci lokalnog epidemiologa da odredi izolaciju za dva odjeljenja, biti riječi na današnjoj telekonferenciji.

Nova 232 slučaja, tri smrtna ishoda

Među 811 uzoraka koji su do juče poslijepodne analizirani na novi koronavirus, registrovana su 232 nova slučaja infekcije, od čega skoro polovina, 107, iz Podgorice.

To je saopštio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić. Institutu su prijavljena i tri smrtna slučaja.

Pored 107 iz Podgorice, među novooboljelima je 41 osoba iz Pljevalja, 23 iz Nikšića, 18 novih slučajeva potvrđeno je iz Budve, 12 iz Berana, Cetinja 11, Ulcinja šest, Bijelog Polja pet, Plava tri, Bara dva, te po jedan slučaj iz Mojkovca, Andrijevice, Tuzi i Kolašina.

Preminule su tri osobe, dvije iz Nikšića i jedna Rožaja, a preminuli su 1958, 1941. i 1942. godište i liječeni su u Opštoj bolnici Nikšić i Kliničkom centru (KC).

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovidom-19 od početka juna iznosi 173. Od početka godine preminule su 182 osobe.

IJZ je prijavljen oporavak kod 355 pacijenta. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovida u Crnoj Gori je 3.869.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 12.359.

Na pitanje da li mjere daju rezultate, Begić je juče kazao da je evidentan pad broja oboljelih tamo gdje su mjere stroge i gdje se sprovode dosljedno.

“Nama nije cilj da zatvorimo državu i da život stane, to je nemoguće i ostaviće dalekosežne posljedice.

Tamo gdje se situacija otrgla kontroli, ići ćemo sa čvrstim mjerama i sve opštine u kojima broj novooboljelih dođe na nivo preko 1.200 u 14 dana, automatski ulaze u lockdown (zatvaranje)”, rekao je Begić, dodajući da je cilj naučiti da se živi sa koronavirusom.

Nije vrijeme za rođendane, kamoli za masovne skupove

Begić je na pitanje u vezi sa najavom da je za 23. oktobar najavljeno okupljanje ispred zgrade Skupštine, podsjetio da je Crna Gora država koja je trenutno najviše pogođena koronavirusom u Evropi i da je “nedopustivo da bilo ko razmišlja o bilo kakvom masovnom skupu”.

“Ne mogu da vjerujem da postoje ljudi koji su spremni da organizuju rođendan svojoj djeci, a ne neko masovno okupljanje”, rekao je on, uz apel da “ko god da je to zamislio, odustane od toga”.

Brzo će i brzi testovi u KC

Laboratorija za PCR testiranje u okviru KC mogla bi da počne da radi i u naredna dva, tri dana, saopštio je juče doktor Sreten Kavarić.

“Određena količina testova za brzo određivanje prisustva koronavirusa stigla je u KC i ti testovi daće jednako validne odgovore kao PCR testovi koji se rade u IJZ i nekim privatnim laboratorijama”, rekao je on.

Rezultati tih testova biće gotovi za do pola sata, a biće rezervisani za pacijente i osoblje KC.

Bonus video: