Vladin Izvještaj o finansiranju projekata i programa NVO u 2019: Bilo nepravilnosti, ali ne i povraćaja novca

Neka ministarstva su odluke o raspodjeli sredstava donosila sa zakašnjenjem, čak i do osam mjeseci od dana završetka konkursa

6453 pregleda 1 komentar(a)
Video-igra je kreirana kroz konkurs “eDemokratija - Učestvuj, predloži, promijeni”, Foto: Proactive
Video-igra je kreirana kroz konkurs “eDemokratija - Učestvuj, predloži, promijeni”, Foto: Proactive

Na konkurse koje država raspisuje za podršku programa nevladinih organizacija, tokom 2019. najviše je prijavljeno projekata iz oblasti kulture - 176, dok je u oblasti zaštite potrošača prijavljen samo jedan projekat.

Na kraju, i za taj jedan, nisu odobrena sredstva, jer nije dobio dovoljan broj bodova.

Najviše sredstava raspodijeljeno je u oblasti zaštita i promovisanje ljudskih i manjinskih prava, a najmanje u oblasti odbrane. Utvrđene su i dvije nepravilnosti u realizaciji, ali povraćaja sredstava nije bilo.

Neka ministarstva su odluke o raspodjeli sredstava donosila sa zakašnjenjem, čak i do osam mjeseci od dana završetka konkursa.

To se navodi u c, koji je usvojen na Vladi prošle sedmice.

Tokom prošle godine, za nacionalne projekte opredijeljeno je preko 3,7 miliona, od čega 2,7 miliona eura za oblasti od javnog interesa i preko 942 hiljade u oblasti zaštita lica sa invaliditetom.

Od ukupno 17 ministarstava, kako se navodi u izvještaju, 15 je finansiralo projekte i programe NVO.

Objavljena su 33 konkursa i raspodijeljeno ukupno 3.633.771,72 eura, što je 98,06 odsto opredijeljenih sredstava.

U oblastima od javnog interesa, za koje je 15 ministarstava objavilo 30 konkursa, raspodijeljeno je 2.691.228,69 eura, odnosno 97,42 odsto opredijeljenih sredstava. U oblasti zaštita lica sa invaliditetom, raspodijeljeno je gotovo 100 odsto opredijeljenih sredstava, u iznosu od 942.543,03 eura, piše u izvještaju.

U izvještaju se navodi i da je od najmanje 815 prijavljenih projekata, ukupno finansiran 271, da je najviše projekata prijavljeno u oblasti kulture (176), a u oblasti zaštita potrošača prijavljen je jedan projekat.

Za taj projekat Ministarstvo ekonomije nije dodijelilo sredstva, jer “nije ispunio uslove iz člana 32e Zakona o nevladinim organizacijama, odnosno nije ocijenjen sa potrebnim brojem bodova od strane dva nezavisna procjenjivača”.

Najviše konkursa, šest, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede, uključujući pet konkursa koje je objavila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, koja je u međuvremenu postala samostalan organ.

Najviše sredstava opredijelilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (1.011.920,42 eura, za 76 projekata), a najmanje Ministarstvo odbrane.

Resor Predraga Boškovića podržao je i najmanji broj projekata, pet, za koje je dodijeljeno 24.460 eura.

Najniži dodijeljeni iznos 1.000 eura dodijeljen je za projekat u oblasti zaštita zdravlja bilja, koji je prijavljen resoru Milutina Simovića, odnosno Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Najviši iznos, 21.840 eura, dodijelilo je Ministarstvo rada, za projekat u oblasti pomoć starijim licima.

U oblasti zaštita lica sa invaliditetom realizovana su tri konkursa koje su raspisala tri ministarstva - za ljudska i manjinska prava, rada i socijalnog staranja i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Ukupno je opredijeljeno 942.544,40 eura, što je povećanje od 91.639,05 eura u odnosu na 2018.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na nadzor nad realizacijom finansiranih projekata, piše da, prema propisima, monitoring podrazumijeva da NVO kojima su dodijeljena sredstva šalju izvještaje, a da komisije mogu da organizuju i terenske posjete, po završetku projekta.

“U 2019, ministarstva su dominantno vršila monitoring analizom periodičnih ili završnih izvještaja nevladinih organizacija, dok je i terenske posjete sprovelo sedam ministarstava. Utvrđene su dvije nepravilnosti u realizaciji projekata koje je podržalo MRSS, ali povraćaja sredstava nije bilo”, piše u izvještaju. Dodaje se i da je su ministarstva odluke o raspodjeli sredstava donosila različitom dinamikom, da su razlozi za to često upitni i da su neki resori kasnili i do osam mjeseci od dana završetka konkursa.

Primjetna je, kako se navodi, i praksa nepoštovanja rokova za formiranje komisija za raspodjelu sredstava i objavljivanje javnog konkursa.

Kroz video-igre uče šta znači uzoran građanin

U prilogu izvještaja opisani su i neki od uspješno realizovanih projekata, među kojima projekat Centra za mlade “Proactive”, tokom kojeg su učesnici učili da programiraju video-igrica i uporedo učili o funkcionisanju javne uprave i kreiranju javnih politika.

Rezultat su video-igrice kroz koje igrač “hvata” javne rasprave. Više javnih rasprava, bolji i rezultat - uzorniji građanin.

Kroz projekat “Pčelarstvom do slobode ličnosti” pritvorena lica su prošla četiri mjeseca obuke za rad u pčelarskoj industriji.

Kao podrška naučnom istraživanju, realizovan je vebsajt istrazuj.me, kao platforma za unapređenje dostupnosti informacija o pripremi stručnih radova.

Među uspješnim, navedeno je i više projekata koji su realizovani kroz konkurs “Ključ je u rukama žene”, “Uloga i značaj Vojske Crne Gore – Vojska CG – tvoj izbor”.

Bonus video: