Budva osporava presudu u korist bioskopa: Kivni što je vještak "promijenio iskaz"

Iz bioskopa su saopštili da će „Opština gubiti sporove dok god ne bude poštovala ugovor i bude nastupala sa pozicija sile...”
109 pregleda 0 komentar(a)
Cadmus bioskop, Foto: Opština Budva
Cadmus bioskop, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 16.01.2018. 18:11h

Opština Budva osporila je presudu podgoričkog Privrednog suda koji je odbio njen tužbeni zahtjev da se raskine aneks ugovora oko davanja u zakup poslovnih prostora u kompleksu TQ Plaza kompaniji „Lovćen film“ za bioskop Cadmus Cineplex.

Iz Opštine navode da je prvostepena presuda donesena nakon što je vještak ekonomske struke Borka Boričić na ročištu glavne rasprave promijenila iskaz.

Odbacujući takve navode, iz bioskopa su saopštili da će „Opština gubiti sporove dok god ne bude poštovala ugovor i bude nastupala sa pozicija sile...”.

Opština i Lovćen film su 2013. zaključili osnovni ugovor kojim je predviđeno da lokalna uprava godišnje subvencionira sa 199.000 eura bioskop.

Ugovor je aminovala i Skupština, a Opština se obavezala da “Lovćen filmu“ besplatno na 20 godina da oko 1.500 kvadrata poslovnog prostora i oko 200 kvadrata nestambenog prostora u kompleksu TQ Plaza.

Tadašnji gradonačelnik Lazar Rađenović zaključio je, međutim, aneks ugovora, po kome Opština za 2015. i 2016. mora da isplati “Lovćen filmu” po 398.000 eura, odnosno subvencije za 19. i 20. godinu zakupa.

Njegov nasljednik Srđa Popović u martu 2015. pokrenuo je sudski proces za raskid aneksa ugovora oko izdavanja nepokretnosti.

Sudski postupka preuzela je nova administracija Dragana Krapovića.

“Opština Budva je u tužbi tražila da se poništi aneks ugovora o davanju u dogoročni zakup nepokretnosti... Smatramo da je u suprotnosti sa osnovnim ugovorom i odlukom Skupštine...“, kazao je za „Vijesti“ sekretar za pravnu zaštitu Nikola Plamenac.

On je ocijenio da je tokom prvostepenog postupka pred Privrednim sudom Boričićeva dala mišljenje da su godišnji izdaci na ime subvencije veći od iznosa ugovorenih osnovnim ugovorom, i to 24.000 za 2014, 199.000 za 2015. i 199.000 eura za 2016. godinu, odnosno ukupno 422.000 eura.

“Promijenila je svoj iskaz, tvrdeći da u aneksu nije povećan iznos subvencije nego samo dinamika plaćanja. Na osnovnu takvog iskaza donijeta je prvostepena presuda kojom je odbijen tužbeni zahtjev Opštine, na koju smo blagovremeno uložili žalbu“.

Iz bioskopa su “često političarima svi krivi”.

“Lako podnose tužbe i prijave, ali ogromna šteta koju oni svojom bahatošću nanose budžetu i građanima kad izgube se ne pominje, nego se opet traži krivac kao alibi za sopstvene greške. Svojim stalnim izjavama vrše potivpravni pritisak na sudstvo, pogotovu jer se radi o predmetu koji nije završen”.

Tvrde da je neistina da je vještak promijenio nalaz, već je isključivo dao odgovor na pitanja obje strane.

“Mora se znati da je vještaka tražila Opština, a da se tokom čitavog suđenja bioskop tome protivio jer smatramo da se radi o čistom pravnom pitanju”.

Bonus video: