predviđene su i tri pozicije za sidrenje jahti

Gradiće gat od 70 metara u Tivtu

Počela javna rasprava o prvom dijelu infrastrukture budućeg pomorskog graničnog prilaza i pumpne stanice

12107 pregleda 4 komentar(a)
Mjesto na kojem će se graditi novi pomorski granični prelaz, Foto: Siniša Luković
Mjesto na kojem će se graditi novi pomorski granični prelaz, Foto: Siniša Luković

Sekretarijat za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat pokrenuo je proces javne rasprave o zahtjevu kompanije “Luštica Development“ iz Tivta za davanje saglasnosti na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje za gat za vezivanje plovila na urbanističkoj parceli UP7, u zahvatu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije “Sektor 36“, opština Tivat.

Riječ je o lokaciji na rtu Tri krsta u blizini nekadašnjeg kamenoloma Velja Spila u uvali Oblatna na Luštici, a gdje je prije petnaestak godina tivatska firma “Račica” koja je eksploatisala kamen i pijesak, počela izgradnju manjeg pristaništa za teretne brodove kojima bi taj materijal bio izvožen za Italiju.

Taj projekat, međutim, nikada nije realizovan do kraja, ali je “Račica” uspjela da na rtu Tri krsta izgradi manji lukobran i osnovu od armirano-betonskih kesona za gradnju pristanišnog gata.

Na toj lokaciji kompanija Luštica Development shodno DSL “Sektor 36” namjerava da izgradi objekte graničnog pomorskog prelaza za jahte koje budu dolazile u dvije njihove marine u turističkom resort Luštica Bay u Krtolima, kao i instalaciju za snabdijevanje jahti gorivom.

Prvi korak u tom pravcu je da se napravi novi privezni armirano-betonski gat na šipovima, dimenzija 70 puta 10 metara, na kome će se moći vezati jahte dužine do 100 metara, odnosno katamarani dužine do 35 metara.

Gat će imati uređenja mjesta za točenje goriva u brod, različitih kapaciteta, od 1.000, 600, 200, 80 i 40 litara u minuti. Ova operativna obala - gat za pristajanje jahti koje će završavati administrativno-pravnu proceduru prelaska državne granice i dobijanja tzv. “slobodnog saobraćaja“ od lučkih vlasti, kao i snabdijevanje gorivom, samo je prvi segment od svih sadržaja planiranih na rtu Tri krsta u sklopu budućeg pomorskog graničnog prelaza i pumpne stanice za brodsko gorivo.

Planirano je da pored administrativnog objekta površine oko 390 kvadrata u kojem će biti smješteno odjeljenje Pomorske granične policije, Carina i ispostava Lučke kapetanije Kotor sa svim neophodnim sadržajima i opremom za rad tih službi, budu napravljena i ukupno četiri nadzemna tanka ukupne zaopremine 320 kubika za dizel gorivo i benzin.

U sklopu objekta postojaće i parking za 14 automobila, biološki prečistač sanitarnih voda, separatori za ulja i naftine derivate, kao i rampa za porinuće, odnosno vađenje iz mora čamaca dužine do 12 metara.

U akvatorijumu u neposrednoj blizini predviđene su i tri pozicije za sidrenje jahti koje čekaju na red za tankovanje goriva ili završetak administrativne procedure prelaska državne granice na moru.

Centralni okrugli sto o nacrtu tog dokumenta održaće se 5. novembra u Tivtu, a cijeli postupak javne rasprave završava se 9. novembra.

Preporučujemo za Vas