Ministarstvo: Menadžment OB "Danilo I" da sprovede postupak kontrole kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite Amfilohiju

Policija je juče saslušala direktoricu cetinjske bolnice Danilo I, Sonju Radojičić i medicinsko osoblje te zdravstvene ustanove koje je sprovodilo procedure nakon prošlonedjeljnog pregleda mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija

24806 pregleda 287 reakcija 18 komentar(a)
Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je naložilo menadžmentu Opšte bolnice ''Danilo I'' na Cetinju da odmah sprovede postupak interne kontrole kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

Policija je juče saslušala direktoricu cetinjske bolnice Danilo I, Sonju Radojičić i medicinsko osoblje te zdravstvene ustanove koje je sprovodilo procedure nakon prošlonedjeljnog pregleda mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Amfilohije je pozitivan na koronavirus, a prije dva dana primljen je u Klinički centar Crne Gore (KCCG) u Podgorici.

Iz MCP je danas saopšteno da su tok liječenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i njegov oporavak zadovoljavajući i idu planirnom dinamikom.

"S obzirom na dešavanja koja su izazvala veliko interesovanje javnosti, a u vezi sa postupkom liječenja gospodina Amfilohija Radovića od strane ljekara i drugog osoblja Opšte bolnice ''Danilo I'' na Cetinju, Ministarstvo zdravlja je u skladu sa svojim nadležnostima, naložilo menadžmentu te ustanove da odmah sprovede postupak internekontrole kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite u pomenutom slučaju, što jeste u nadležnosti Komisije za kontrolu kvaliteta ove zdravstvene ustanove", saopšteno je iz Ministarstva.

Kažu da izvještaj treba da sadrži sve detalje u vezi sprovedene dijagnostike i liječenja Amfilohija do upućivanja u Klinički centar Crne Gore radi nastavka liječenja.

"Po dobijanju Izvještaja Komisije za internu kontrolu kvaliteta cetinjske bolnice, Ministarstvo zdravlja će dalje cijeniti da li je potrebno formirati Komisiju za eksternu kontrolu kvaliteta rada te ustanove u predmetnom slučaju. Napominjemo da Komisija za eksternu kontrolu kvaliteta koju formira Ministarstvo zdravlja nije instanca koja sankcioniše, već na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja predlaže mjere koje se mogu odnositi na učinjene propuste u organizacionom smislu. S druge strane, eventualni stručni propusti prosljeđuju se Ljekarskoj komori na dalje postupanje u skladu sa njihovim ingerencijama ili se u slučaju potrebe time bave drugi nadležni državni organi", zaključeno je iz Ministarstva zdravlja.

Bonus video: