"KRŠENJE KOJE NEGATIVNO UTIČE NA POLOŽAJ ŽENA"

Institut alternativa: Diskriminacija u MUP-u demonstrirala razmjere otvorenog kršenja propisa

"Izjašnjenje MUP-a u ovom konkretnom slučaju još više zabrinjava jer pokazuje apsolutnu bezobzirnost i otvoreno pozivanje na kršenje zakona"

1900 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada MUP-a, Foto: Savo Prelević
Zgrada MUP-a, Foto: Savo Prelević

Kršenje propisa o službeničkim odnosima i zloupotreba ugovora o privremenim i povremenim poslovima negativno utiču na položaj žena u javnoj upravi, što najbolje pokazuje i posljednje Mišljenje Ombudsmana o diskriminaciji po osnovu pola i porodičnog statusa u MUP-u, saopšteno je iz Instituta alternativa (IA).

Mišljenje Ombudsmana koje ukazuje na diskriminaciju u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP), kako se navodi, je naličje učestalog kršenja propisa o službeničkim odnosima, zloupotrebe ugovora o privremenim i povremenim poslovima i izokretanja duha pojedinih zakona, koji, uprkos određenim dobrim odredbama, sami po sebi nisu u stanju da zaštite prava žena u javnoj upravi.

"Podsjećamo da je utvrđeno da je podnositeljka pritužbe trpjela diskriminaciju po osnovu pola i porodičnog statusa (trudnoće) u oblasti rada, zato što joj je prekinut radni odnos na osnovu prethodno sklopljenog ugovora o radu (privremeni i povremeni poslovi). Izjašnjenje MUP-a u ovom konkretnom slučaju još više zabrinjava jer pokazuje apsolutnu bezobzirnost i otvoreno pozivanje na kršenje zakona. U nizu međusobno protivrječnih činjenica, tvrdi se da je zaposlena obavljala ključne poslove za funkcionisanje područne jedinice MUP-a u Baru (koji se odnose na prebivališta građana, lične karte, putne isprave itd.), a da nije bila zaposlena shodno odredbama Zakona o državnim službenicima i namještenicima niti Zakona o radu, koje se odnose na ugovor o radu na određeno vrijeme".

Samim tim, kako dodaju u IA, Ministarstvo tvrdi da podnositeljka pritužbe nema prava koja proističu iz ugovora o radu na određeno vrijeme, u koje spada i obaveza produženja ugovora o radu, ukoliko on ističe u toku trudnoće, porodiljskog ili roditeljskog odsustva.

"Dakle, umjesto da realno sagleda kršenja prava i zakona i obaveže se da će datu situaciju ispraviti, MUP ide korak dalje u negiranju prava podnositeljke pritužbe pozivajući se na zakonske odredbe koje se ne primjenjuju u ovoj oblasti rada. Naime, iz objavljenog Mišljenja Ombudsmana i samog izjašnjenja MUP-a jasno je da je za obavljanje navedenih poslova bilo neophodna popuna radnog mjesta u skladu sa Zakonom o državnim službenicima i namještenicima. Nadamo se da će se ovaj slučaj razriješiti. Međutim, uvjereni smo da nije usamljen. Dok god ne bude oštrijeg proaktivnog kažnjavanja za ovakva gruba kršenja zakona i zloupotrebe prilikom zapošljavanja, reaktivan odnos institucija nakon istupanja građanki i građana neće promijeniti sistem niti suštinski unaprijediti položaj žena i muškaraca u javnoj upravi", navodi se u saopštenju.