Implementacija srednjoročnog strateškog cilja Hellenic Petroleum grupe

Kada bude završen, fotonaponski projekat biće projekat inicijative izvora obnovljive energije najvećeg obima u Grčkoj i jedan od najvećih fotonaponskih projekata u Evropi, ukupne planirane instalirane snage od 204 MW.

24318 pregleda 0 komentar(a)
Hellenic Petroleum, Foto: Hellenic Petroleum
Hellenic Petroleum, Foto: Hellenic Petroleum

HΕLLENIC PETROLEUM SA je preko svog zavisnog društva koje je u njegovom kompletnom vlasništvu, ELPE RENEWABLES, kompletirao kupovinu moćnog portfolija Fotonaponskih projekata u završnoj vazi odobravanja, u širem regionu Kozanija u Grčkoj, od kompanije JUWI, vodećeg međunarodnog graditelja projekata obnovljivih izvora energije, sa sjedištem u Njemačkoj.

Kada bude završen, fotonaponski projekat biće projekat inicijative izvora obnovljive energije najvećeg obima u Grčkoj i jedan od najvećih fotonaponskih projekata u Evropi, ukupne planirane instalirane snage od 204 MW. Ukupni troškovi investicije procjenjuju se na 130 miliona eura, s više od 35% materijala, opreme i radne snage koji potiču iz Grčke, dok se tokom faze izgradnje projekta očekuje otvaranje preko 350 radnih mjesta na lokalnom nivou. Projekat obuhvata izgradnju 18 fotonaponskih sistema koji se prostiru na površini od 4.400 akri, a planirano je da radovi započnu u toku oktobra i da traju 16 mjeseci, tako da projekat bude u potpunosti operativan do prvog kvartala 2022.

Godišnja proizvodnja električne energije procjenjuje se na 350 Gwh, što je dovoljno za snabdijevanje više od 75.000 domaćinstava čistom energijom s nultom emisijom i postizanje godišnjeg benefita za emisije ugljen dioksida od 320.000 tona, što je ekvivalentno 1,1 m. akri šuma. Projekat doprinosi implementaciji srednjoročnog strateškog cilja koji je postavio menadžment tim HELLENIC PETROLEUM Grupe, kojim se predviđa 600 MW instalirane snage iz obnovljivih izvora do 2025. i 50% poboljšanja ekološkog otiska Grupe do 2030. godine.

Pored toga, 5. oktobra 2020. godine, HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC, zavisno društvo u kompletnom vlasništvu kompanije HELLENIC PETROLEUM SA, uspješno je plasiralo €99,9m iznosa glavnice novih obveznica, s prinosom od 2,42%. Oni čine jednu seriju s postojećim obveznicama HPF-a koje dospijevaju u oktobru 2024. i koje su ponuđene kroz privatne plasmane. Emisija novih obveznica bila je upisana od strane odabranih institucionalnih investitora, gdje je Evropska banka za obnovu i razvoj učestvovala u 75% emisije.

„Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo završetak kupovine fotonaponskog projekta obnovljive energije u Kozaniju i u isto vrijeme obezbjeđenje njegovog finansiranja. To ponovo potvrđuje našu posvećenost ubrzanju realizacije naše strategije prelaska na čistu energiju i diversifikaciju portfolija, uprkos krizi zbog pandemije COVID-19. U isto vrijeme, obezbjeđujemo bitan doprinos i lokalnoj i nacionalnoj ekonomiji. Uz to, uspješno ponovno plasiranje naše obveznice koja dospijeva 2024. godine, pod izuzetno povoljnim uslovima, u ovom promjenljivom okruženju, kao i učešće EBRD-a, predstavljaju glas povjerenja u strategiju Grupe za postizanjem diverzifikovanog modela i unaprijeđenog ekološkog otiska“ istakao je Andreas Shiamishis, glavni izvršni direktor kompanije HELLENIC PETROLEUM u okviru koje posluje Jugopeteol AD, Eko benziske stanice

Transakcijom se podržava poboljšanje i diversifikacija finansijskog miksa Grupe, i time uspostavlja njeno dosljedno prisustvo na međunarodnim tržištima kapitala, uz učešće glavnih finansijskih institucija. U isto vrijeme, njom se ostvaruje dalje smanjenje troškova finansiranja. Prikupljeni kapital koristiće se isključivo za realizaciju ovog velikog projekta obnovljive energije u Kozaniju.