Rizične grupe uzorkovati kod kuće

Potvrđena još 344 nova slučaja infekcije koronavirusom. Određene kategorije stanovništva, kažu u IJZ, imaju mogućnost posebnog načina testiranja

21031 pregleda 50 reakcija 5 komentar(a)
Neke kategorije imaju pravo i na uzimanje brisa u mjestu stanovanja: Kovid centar u Tološima, Foto: Luka Zeković
Neke kategorije imaju pravo i na uzimanje brisa u mjestu stanovanja: Kovid centar u Tološima, Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje (IJZ) registrovao je juče 344 nova slučaja infekcije koronavirusom, ali i tri smrtna slučaja povezana sa kovidom-19.

Saopšteno je da se radi o pacijentima iz Herceg Novog, Ulcinja i Bijelog Polja, rođenim 1953, 1976. i 1959. godine, a koji su liječeni u bolnici „Blažo Orlandić“ u Baru i Opštoj bolnici Bijelo Polje.

Najviše novoinficiranish, skoro polovina, je u Podgorici -169.

Zaposlena u bjelopoljskom vrtiću pozitivna je na koronavirus, ali su iz uprave ustanove saopštili da to neće poremetiti trenutni proces rada.

Među učenicima četvrtog razreda OŠ “Njegoš” na Cetinju registrovan je jedan pozitivan slučaj infekcije koronavirusom, javlja RTV Cetinje. To, saznaju „Vijesti“, takođe, neće poremetiti proces rada.

Od početka epidemije koronavirusa za određene kategorije stanovništva – kod starih, teško pokretnih lica, lica sa smetnjama u razvoju... Institut za javno zdravlje (IJZ) omogućava uzimanje brisa u mjestu stanovanja.

To su “Vijestima” kazali iz Instituta, odgovarajući na pitanja u vezi sa slučajem majke koju su zdravstveni radnici prije tri dana, sa 16-godišnjim djetetom sa smetnjama u razvoju, “šetali” od jedne do druge zdravstvene ustanove, prije nego što su i ona i dijete konačno upućeni kući na uzorkovanje.

Majka iz Podgorice obratila se redakciji nakon što je sa djetetom sa smetnjama u razvoju, koje je i korisnik invalidskih kolica, obišla više zdravstvenih ustanova, dok nije i konačno upućena kući, gdje su iz IJZ uputili ekipu i uzeli bris.

Ona je ispričala da je, pošto je dijete imalo temperaturu, sa njim pošla u Dom zdravlja u Jerevanskoj, u naselju Zabjelo, da je ljekar na osnovu nalaza posumnjao da je u pitanju infekcija koronavirusa i uputio ih dalje u kovid ambulantu u Tološima.

Kazala je i da su je iz ambulante vratili, jer nije imala “nalog” za uzorkovanje, da je nakon toga pošla do Kliničkog, do Urgentnog, da je pozivala i broj Instituta 1616 na koji su je upućivali, ali da nije uspjela da dobije nikoga. Sve to vrijeme, kako je ispričala, dijete je sa njom, jer stalno očekuju da će na sljedećoj adresi biti uzorkovani.

Na kraju su se vratili u Dom zdravlja na Zabjelu, odakle su nju i dijete, nakon telefonskih poziva i urgiranja, uputili kući na uzorkovanje.

U neformalnom razgovoru, “Vijestima” su iz IJZ kazali da se u svemu zakazalo u komunikaciji.

U zvaničnim odgovorima, podsjećaju da je Institut “servis zdravstvenim ustanovama” i da IJZ na osnovu njihovog naloga - “uputa”, sprovodi određene usluge iz domena svog rada.

“U vezi sa kovidom-19, za teritoriju Glavnog grada, usluge Instituta pored epidemioloških istraživanja, identifikacije i praćenja kontakata i laboratorijske PCR obrade, podrazumjevaju i uzimanje uzoraka, odnosno briseva za sve pacijente kojima su ljekari u kovid ambulantama nakon pregleda indikovali uzimanje uzorka, a najčešće se ovi uzorci uzimaju kroz sistem ‘drive-in’ kada pacijenti dolaze sopstvenim vozilom ispred Instituta u dva termina svakoga dana”, kazali su iz IJZ “Vijestima”.

Na isti način, kako su kazali, vrše uzorkovanje i onih pacijenata kojima su postavljene epidemiološke indikacije - npr. kontakti u samoizolaciji koji su razvili simptome i slično.

Poseban vid uzorkovanja, kako su objasnili, omogućen je određenim kategorijama stanovništva koje zbog svog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti da dođu u zdravstvenu ustanovu.

“Institut sprovodi i uzorkovanja u mjestu stanovanja kada se to od nas zahtijeva od izabranih ljekara ili u direktnoj komunikaciji sa pacijentima. Svakodnevno su na terenu ekipe zadužene za terensko uzorkovanje i u najvećem broju se radi o uzimanju uzoraka kod starih, teško pokretnih lica i lica sa smetnjama u razvoju i drugim obično neurološkim problemima i stanjima”, kazali su “Vijestima”.

Podsjećaju da u svim slučajevima, za sve pacijente, uvijek važi da se do dobijanja nalaza uzdržavaju socijalizacije i svih bliskih i rizičnih kontakata.

Potpisan sporazum za vakcinu, biće nabavljen remdesivir

Ministar zdravlja Kenan Hrapović potpisao je sporazum prema kojem će Crna Gora, kada vakcina protiv kovida-19 bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja.

Najavljeno je da će biti uplaćen avans od 646.000 eura.

Hrapović je objasnio da je Crna Gora potpisivanjem tog sporazuma pristupila COVAX mehanizmu za vakcine protiv kovida-19, koji je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa.

Hrapović je naveo da u ovom trenutku COVAX Inicijativa predstavlja najpovoljniju opciju svim manje razvijenim i državama u tranziciji, među kojima je i Crna Gora, u pogledu nabavke vakcine za kovid-19, jer obezbjeđuje veliku dozu sigurnosti i transparentnosti.

“Inicijalna cijena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 8,84 eura”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Kako su rekli, shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza vakcine, u pismu Potvrde o namjeri za učešće, Crna Gora je iskazala potrebu za preko 248.000 doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva.

Iz Ministarstva su kazali da je procijenjena ukupna vrijednost nabavke oko 2,16 miliona eura.

Iz tog resora rekli su da je Vlada, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela, obezbijedila novac za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku.

Iz Ministarstva su rekli da je cijena tog lijeka 345 eura po ampuli bez PDV i ista je za sve zemlje.

“Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj kovid-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula remdesivira na mjesečnom nivou”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno obezbijediti preko 110.000 eura, bez PDV.

Vlada je odlučila i da nagradi zaposlene u zdravstvu koji su radili sa kovid pacijentima, povećanjem od 30 odsto na septembarsku zaradu.

Bonus video: