CPE: Crnogorski proces pridruživanja de facto u blokadi

“Ključni problemi su to što nema napretka u oblasti slobode izražavanja i razrješenja koruptvnih afera, a to je imperativ pravne države po evropskom modelu”, smatra Tomić

2890 pregleda 0 komentar(a)
Centar za političku edukaciju, Foto: Centar ze političku edukaciju
Centar za političku edukaciju, Foto: Centar ze političku edukaciju

Izvještaj Evropske komisije (EK) pokazao je da je crnogorski proces pridruživanja de facto u blokadi, kazali su iz Centra za političku edukaciju (CPE), navodeći da je ključni problem to što nema napretka u oblasti slobode izražavanja i razrješenja koruptivnih afera.

Koordinator za međuarodne projekte i evropske integracije u CPE-u Svetlana Tomić navela je da godišnji izvještaji o napretku zemalja koje za cilj imaju pristupanje Evropskoj uniji (EU) suštinski predstavljaju ocjenu stanja u zemlji u odnosu na pitanja od krucijalnog značaja za svaku demokratsku državu i društvo.

“Takođe, oni konkretno ukazuju na problematične oblasti koje ujedno sprečavaju opšti napredak i razvoj jednog društva. U tom smislu, sprečavaju i dostizanje evropskih standarda”, kazala je Tomić.

Ona je navela da, u odnosu na posljednji izvještaj koji je dostavila EK, a koji se odnosi na ovu godinu, proizilazi da je proces pridruživanja de facto u blokadi.

“Ključni problemi su to što nema napretka u oblasti slobode izražavanja i razrješenja koruptvnih afera, a to je imperativ pravne države po evropskom modelu”, smatra Tomić.

Prema njenim riječima, akcenat je na vladavini prava i u tom smislu se potencira nezavisnost pravosuđa, pravno i političko razrješenje afera koje opterećuju društvo, kao i borba protiv korupcije i kriminala.

“Problematizovan je i treći neustavni mandat predsjednice Vrhovnog suda i u tom dijelu se pod znak pitanja dovodi kredibilitet Sudskog savjeta koji je to omogućio. Ovdje se ne radi samo o pretjeranoj koncentraciji moći već i o ozbiljnom odstupanju od Ustava”, navela je Tomić.

Kroz sam izvještaj se, kako je rekla, posebno problematizuju nerasvijetljeni brutalni napadi na novinare.

“A posebno treba obratiti pažnju na zabrinjavajući nalaz “Uprkos početnim rezultatima istrage ozbiljnog napada na istraživačku novinarku Oliveru Lakić u maju 2018. godine, počinilac i organizator tek treba da budu izvedeni pred lice pravde”, ukazala je Tomić.

Ona je rekla da se tu jasno vidi sa koliko pažnje EU prati dešavanja u Crnoj Gori, “što je u svakom smislu pozitivno jer imate nekoga ko vam konstantno ukazuje na put kojim bi trebali ići uz predlaganje svih korektivnih mehanizama”.

Tomić je navela da je neizbježno uočiti da predstavljanje Crne Gore kao vrlo uspješne u integracionom procesu od prethodne vlasti nije nešto što je bilo utemeljeno na činjenicama, jer faktičko stanje ukazuje na suprotno.

“Često smo imali priliku da čujemo kako je Crna Gora zemlja koja prednjači u odnosu na ostatak regiona kada je u pitanju proces integrisanja u EU, ali ako želimo biti realni i ako se osvrnemo iza sebe, osim formalnog otvaranja poglavlja i zatvaranja tri poglavlja koja se po automatizmu zatvaraju, ne možemo uočiti neki zavidan napredak”, kazala je Tomić.

Prema njenim riječima, napredak sam po sebi iziskuje pozitivne društvene promjene i vrlo je važno šta jedno društvo prihvata kao vrijednost.

“Bez ikakvog uzdržavanja treba reći da crnogorsko društvo već duži period nije bilo imuno na korupciju, kriminal i brojne oblike nepotizma. Prihvatiti nešto kao “svakodnevnicu” znači da i sami postajete dio toga. Tu leži korijen problema”, smatra Tomić.

Kako je kazala, nije sporna činjenica da je napor civilnog društva izuzetan u ovom procesu “ali je sporno govoriti o konkretnom napretku, jer se manjkavosti osjećaju u svakoj životnoj sferi, počevši od sudskih i obrazovnih institucija, medija ili ekološke svijesti”.

Ona je rekla da treba biti precizan i reći da je EU i do sad uz konkretne predloge, sugestije i finansijsku pomoć bila vrlo otvorena prema Crnoj Gori.

“Ali smatramo da napori EU nijesu u reciprocitetu sa ostvarenim rezultatima što ukazuje na potrebu poboljšanja dijaloga unutar državnih institucija i između državnih institucija i civilnog sektora”, kazala je Tomić.

Ona je rekla da vjeruje da će nova metodologija koju je zvanično prihvatila Crna Gora, uticati na ažurnost buduće vlasti kada je u pitanju ispunjavanje obaveza predviđenih za zatvarenje poglavlja.

Tomić je rekla da vjeruje i da će promjena vlasti u Crnoj Gori pozitivno uticati na sve započete procese i društvo u cjelini.

“Ono što mi želimo posebno istaći i čime zaključujemo ovaj komentar jeste želja da Crna Gora postane najbolja među najboljima, a ne da ostane država koja se hvali “uspjesima” koji zapavo predstavljaju predslov za ostvarivanje konkretnog rezultata”, zaključila je Tomić.

Bonus video: