SNP: Protiv smo vojne vježbe na Sinjajevini, na tom dijelu i neistraženi arheološki lokalitet

Oni su kazali da pretvoriti najljepši dio Sinjajevine u vojni poligon može učiniti samo neko ko nema nikakvog znanja, niti osjećaja za nevjerovatnu prirodu, ali i korist koju imamo od ovog područja

5303 pregleda 556 reakcija 2 komentar(a)
Sinjajevina, arhiva, Foto: Igor Stojović
Sinjajevina, arhiva, Foto: Igor Stojović

Socijalistička narodna partija Crne Gore oštro se protivi vježbi gađanja minobacačima na planini Sinjajevini, koje je najavilo Minastarstvo odbrane u tehničkom mandatu, saopšteno je iz ovog političkog subjekta.

Kako su Vijesti ranije objavile, Vojska Crne Gore 19. oktobra ulogorovaće se na planini Sinajajevini i do 23. oktobra izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm.

Oni su kazali da protestuju protiv zastrašivanja stočara koje ovih dana sprovode pripadnici Vojske u cilju da ih udalje sa planine.

"Ovakvu namjeru smatramo više nego problematičnom jer je Sinjajevina poznata kao najveći pašnjak na Balkanu, odnosno planina čiji se visoki snjegovi otapaju i hrane Taru, Moraču i druge rijeke i predstavljaju izvor zdrave i pitke vode", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da pretvoriti najljepši dio Sinjajevine u vojni poligon može učiniti samo neko ko nema nikakvog znanja, niti osjećaja za nevjerovatnu prirodu, ali i korist koju imamo od ovog područja.

"Situaciju dodatno komplikuje i to što na mjestu gdje je planirano održavanje vojne vježbe postoji neistraženi areheološki lokalitet", kazali su oni.

SNP CG je mišljenja da se Sinjajevina mora sačuvati zarad dobra mladih stočara i mladih bračnih parova koji ovdje planiraju da grade svoj život i da se izdžavaju poštenim radom od stočarstva, kao i za izvoz hrane, koja će biti prepoznata po kvalitetu svuda u svijetu.

"Samo očuvanjem našeg izvanrednog prirodnog bogatstva, što Sinjajevina svakako jeste, pokazaćemo da se zaista zalažemo za izgradnju Crne Gore kao ekološke države i da stremimo istinskom ispunjavanju svih kriterijuma iz poglavlja 27 koje se odnosi na životnu sredinu", zaključeno je u sapštenju.

Bonus video: