GI "Sačuvajmo Sinjajevinu: Ministarstvo odbrane da odgodi vojnu vježbu, Delegacija EU da spriječi izbijanje tenzija

Iz Inicijative su obavijestili Delegaciju EU da su u dopisu koji su uputili odlazećem ministru odbrane Predragu Boškoviću tražili da posluša njihov predlog bar ovog puta, i tako ispravi dosadašnje postupanje

5207 pregleda 805 reakcija 2 komentar(a)
Sinjajevina, Foto: Shutterstock
Sinjajevina, Foto: Shutterstock

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu zatražila je od Ministarstva odbrane da odgodi vojnu vježbu na Sinjajevini koja je najavljena za narednu sedmicu, i pozvala Delegaciju Evropske unije da spriječi izbijanje tenzija i ne dozvoli da se ignoriše volja građana.

Iz Inicijative su obavijestili Delegaciju EU da su u dopisu koji su uputili odlazećem ministru odbrane Predragu Boškoviću tražili da posluša njihov predlog bar ovog puta, i tako ispravi dosadašnje postupanje.

„S obzirom na to da Ministarstvo nikada nije odgovorilo ni na jedan naš dopis, niti uvažilo neki naš predlog“, kazali su iz Inicijative.

Oni su od Delegacije EU zatražili da urgira kod Ministarstva da odloži vojnu vježbu koja je najavljena od ponedjeljka do petka na Sinjajevini.

Iz Inicijative su podsjetili da je Sinjajevina, prema prostornom planu, ove godine trebalo da bude proglašena za regionalni park prirode, za šta je, kako su naveli, u EU dala preko 194 hiljade eura.

Prema njihovim riječima, razlog više za odlaganje vježbe je i peticija koju su pokrenuli sa međunarodnim partnerima Land Rights Now, ICCA Consortium, International Land Coalition i drugima, a kojom se traži da EU uslovi ulazak Crne Gore u zajednicu evropskih naroda poništavanjem odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

Iz Inicijative su kazali da su podršku njihovoj borbi dali i Zeleni Evrope, šef parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskog parlamenta za Crnu Goru Vladimir Bilčik, kao i mandatar buduće Vlade Zdravko Krivokapić i pobjednici izbora koji su u Crnoj Gori održani 30. avgusta.

Zato, kako su naveli, ne postoji nikakva urgentna potreba da se najavljena vježba održi dok traje formiranje nove vlade.

„Pozivamo Vas da spriječite izbijanje bilo kakvih tenzija, i da ne dozvolite da se ignoriše volja građana koji su u više navrata iskazali protivljenje uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini“, zaključuje se u dopisu Inicijative Delegaciji EU.

Bonus video: