"tako će se i nastaviti"

Ministarstvo odbrane: Cjelokupan proces oko Sinjajevine transparentan

Podsjeća se da je javnost upoznata da će se sljedeće sedmice na vježbovno-strelišnoj prostoriji organizovati stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 i 120 milimetara

4188 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo odbrane, Foto: Luka Zeković

Cjelokupan proces oko formiranja vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini bio je transparentan i tako će se nastaviti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore (VCG), koji su negirali medijske informacije da Vojska upozorava stočare da se sklone sa planine.

Podsjeća se da je javnost upoznata da će se sljedeće sedmice na vježbovno-strelišnoj prostoriji organizovati stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 i 120 milimetara.

Danas smo uputili poziv svim zainteresovanim NVO iz oblasti zaštite životne sredine i medijima da pristustvuju vježbi 22.oktobra. Na taj način želimo svima da damo sve odgovore”, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Podsjeća se da je Ministarstvo odbrane, kako je i najavilo, ove godine krenulo sa utvrđivanjem nultog stanja na Sinjajevini i da je dio istraživanja završen.

Iz Ministarstva su najavili da će javnost sa rezultatim biti upoznata 22. oktobra na Sinjajevini.

“Taj postupak istraživanja ponovićemo sljedeće sedmice, u toku i nakon vježbe, kako bi imali uporedne podatke. Sve to je definisano odlukom Vlade iz septembra prošle godine, kojom je na toj planini formirana vježbovno-strelišna vojna prostorija”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da nijesu tačne informacije, koje prenose pojedini mediji, da Vojska svakodnevno upozorava stočare da se sklone sa planine.

„Na Sinjajevini je prisutna Inženjerija VCG koja radi puteve, a koja je u zadnje tri godine rekonstruisala više od 500 kilometara puteva, dok je 40 kilometara novih puteva probijeno. Vojska Crne Gore je poslala obavještenje opštinama Kolašin, Mojkovac, Šavnik i Žabljak o planiranoj vježbi", rekli su iz Ministarstva.

Oni su naglasili da će odgovoran pristup uvijek imati i o svim budućim aktivnostima javnost će obavještavati.

"VCG uvijek je bila i biće na usluzi građanima, da ih zaštiti i pomogne u svakoj situaciji. Naša je dužnost da istaknemo da nije namjera da radimo na štetu stanovništva i svoje zemlje", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas