kazali da je u sistemu neko očigledno zakazao

SNP: Roditelji dovedeni u stanje neizvjesnosti

„Na još veće probleme u ovom slučaju naišli su roditelji djece sa smetnjama u razvoju i djece sa invaliditetom“, kazali su iz SNP-a

1812 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SNP
Foto: SNP

Roditelji i staratelji djece uzrasta do 11 godina dovedeni su u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti zbog nedonošenja akta kojim im se omogućava korišćenje prava na plaćeno odsustvo sa rada, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Iz te partije su ocijenili nedopustivim to što ministarstva zdravlja, prosvjete i ekonomije nijesu donijeli akt kojim se roditelju/staratelju djece uzrasta do 11 godina omogućava korišćenje prava na plaćeno odsustvo, dok je na snazi bilo odlaganje školske godine do prvog oktobra.

Iz SNP-a su podsjetili da je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković utvrdio da je Ministarstvo prosvjete najavilo odlaganje školske godine sredinom avgusta, ali da je to službeno ozvaničeno tek mjesec kasnije.

„Ranijim propisima Ministarstva definisano je da će se za vrijeme trajanja prekida vaspitno-obrazovnog rada primjenjivati ranija mjera o plaćenom odsustvu sa rada jednom od roditelja/staratelja/usvojitelja/hranitelja ili samohranom roditelju djeteta koje nije starije od 11 godina, sa izuzetkom zaposlenih u djelatnostima čiji je rad Nacionalno koordinaciono tijelo procijenilo neophodnim u tom periodu“, kaže se u saopštenju.

U SNP-u smatraju da su ovog puta roditelji ostali uskraćeni za to pravo, jer je "neko u sistemu očigledno zakazao“.

„Dok je trajao prekid nastave, dakle za period od 1. do 30. septembra, nije donijeta mjera o plaćenom odsustvu za roditelje/staratelje djece do 11 godina“, kazali su iz SNP-a.

Iz te partije su naveli da su ministarstva prosvjete, zdravlja i ekonomije bila u obavezi da blagovremeno preduzmu sve potrebne radnje kako bi roditelji/staratelji, hranitelji i samohrani roditelji mogli da iskoriste najavljenu mogućnost.

„Umjesto toga, oni su dovedeni u stanje neizvjesnosti i pravne nesigurnosti jer njihovi poslodavci nijesu odobrili odsustvo iz razloga nepostojanja važećeg pravnog akta na koji bi se mogli pozvati“, poručili su iz SNP-a.

SNP smatra da se takvo propuštanje donošenja te mjere nije smjelo desiti, i da su zbog toga roditelji i staratelji djece do 11 godina stavljeni u nepovoljan položaj, odnosno bili su prinuđeni da nastave da rade i ostavljaju svoju djecu da se snalaze sama, ili da odu na neplaćeno odsustvo.

„Na još veće probleme u ovom slučaju naišli su roditelji djece sa smetnjama u razvoju i djece sa invaliditetom“, kazali su iz SNP-a.

Prema njhovim riječima, prebacivanje odgovornosti sa jednog resora na drugi, zbog kojeg građani ispaštaju, ne smije se više dešavati, posebno u doba uznapredovale pandemije koronavirusa, kada je potrebno pokazati poseban senzibilitet prema roditeljima i djeci i učiniti sve da im se izađe u susret.