Purišić: Crna Gora dosta uradila na zbrinjavanju izbjeglica i otvorila vrata za raseljene i interno raseljene

On je istakao saradnju Crne Gore sa UNHCR-om na projektu „Regionalni stambeni program“, vrijednom 27,6 miliona eura, kojim se rješava stambeno pitanje raseljenih sa prostora bivše Jugoslavije, u kojem Vlada Crne Gore učestvuje sa kontribucijom od 4,1 milion eura

3530 pregleda 1 komentar(a)
Purišić, Foto: Ap
Purišić, Foto: Ap

Crna Gora je uradila dosta na zbrinjavanju izbjeglica i otvorila je svoja vrata za raseljene i interno raseljene sa prostora bivše Jugoslavije, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, navodeći da je u tom procesu imala pomoć UNHCR-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS), Purišić je razgovarao sa v.d. novog šefa kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori Adrianom Edvardsom.

Purišić je čestitao Edvardsu na imenovanju i izrazio očekivanje da će se dobra saradnja između Crne Gore i UNHCR-a nastaviti i u narednom periodu.

„Uvjeren sam da će Vaše reference veoma pomoći da ovu misiju obavite na obostrano zadovoljstvo“, istakao je Purišić.

On je podsjetio da je MRSS do prije dvije godine bila vodeća institucija za saradnju sa UNHCR-om i da je socijalno zbrinjavanje raseljenih i dalje u nadležnosti tog resora.

„Crna Gora je uradila dosta na zbrinjavanju izbjeglica i „otvorila je svoja vrata“ za raseljene i interno raseljene sa prostora bivše Jugoslavije, a u tom procesu je imala značajnu pomoć i UNHCR-a“, dodao je Purišić.

On je naveo da je napravljen pravni okvir koji je omogućavao njihovu integraciju.

„Zajedno smo radili na regulisanju njihovog pravnog statusa i obezbjeđivanju nedostajućih dokumenata, kako bi se omogućila puna integracija u crnogorsko društvo onima koji su Crnu Goru odabrali za svoj novi dom“, kazao je Purišić.

On je istakao saradnju Crne Gore sa UNHCR-om na projektu „Regionalni stambeni program“, vrijednom 27,6 miliona eura, kojim se rješava stambeno pitanje raseljenih sa prostora bivše Jugoslavije, u kojem Vlada Crne Gore učestvuje sa kontribucijom od 4,1 milion eura.

Prema riječima Purišića, realizacijom programa planirano je rješavanje stambenog pitanja za 1.177 porodica.

Edvards je zahvalio na naporima i postignutim rezultatima na polju socio-ekonomskog zbrinjavanja izbjeglica, posebno na doprinosu u okončanju apatridije upisom u matičnu knjigu rođenih.

„Crna Gora, zbog ostvarenog napretka u ovom domenu, ima istorijsku priliku da stoji rame uz rame sa zemljama koje su lideri u okončanju apatridije“, naveo je Edvards.

On istakao negativan uticaj koji Covid-19 može imati ne samo na njihov položaj već i na ukupnu populaciju.

Bonus video: