IJZCG: Zatvaraju se ugostiteljski objekti u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i Žabljaku

Odluka o Podgorici nakon statističke obrade svih uzoraka poslatih u Njemačku

129474 pregleda 916 reakcija 88 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Vijesti
Ulcinj, Foto: Vijesti

Ugostiteljski objekti u Budvi, Cetinju, Kolašinu, Ulcinju i Žabljaku od ponedjeljka će biti zatvoreni zbog pogoršanja epidemiološke situacije u tim opštinama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Stopa obolijevanja od koronavirusa u tim opštinama je iznad 800 na 100.000 stanovnika čime automatski prelaze u grupu tri opština u kojima će se od ponedjeljka i u narednih 14 dana primjenjivati pooštrene protivepidemijske mjere i to:

- Zabrana rada ugostiteljskih objekata (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani osim za goste hotela)

- Zabrana okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva

Iz Instituta nisu saopštili da li će od ponedjeljka biti zatvorene i škole u pomenutim opštinama.

Prema aktuelnim mjerama, za škole u opštinama u kojima je kumulativna incidencija premašila 800 na 100 hiljada stanovnika predviđen je prelazak na sistem učenja na daljinu.

"Trenutno nema opština u kojima je stopa obolijevanja preko 1200 na 100.000 stanovnika niti je za očekivati da se neka od opština nađe u toj kategoriji koja bi podrazumjevala i zabranu kretanja u periodu od 22:00 do 05:00h", saopšteno je iz IJCG.

Kumulativna incidencija u Podgorici trenutno je 792,7 na 100.000 stanovnika te će odluka o eventualnom pooštravanju mjera u Glavnom gradu biti donešena nakon statističke obrade svih uzoraka poslatih u Njemačku.

"Trenutno čekamo rezultate za još 212 uzoraka koji su uzeti u prethodnom 14-o dnevnom periodu. S obzirom da je dio uzoraka uzet iz Podgorice, za očekivati je da će incidencija u Podgorici preći preko 800 na 100.000 stanovnika (pošto je trenutna stopa 792,7)", naveli su iz IJZCG na Tviteru.

Bonus video: