Pljevlja: Nagrada Tipar pripala Ninusu Nestoroviću

Nagradu za neobjavljenu satiričnu priču, prema odluci žirija dobio je Velizar Radonjić iz Podgorice za priču „Ko na Lovćen ak’ imalo stoji“

1475 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan

Nagrada Tipar, koja se dodjeljuje u okviru pljevaljske manifestacije Dani humora i satire „Vuko Bezarević“ za najbolje humorističko – satirično književno djelo iz prethodne i tekuće godine, ove godine pripala je Ninusu Nestoroviću aforističaru iz Novog Sada za knjigu aforizama „Bože, uprosti nam“. Osluku o nagradu donio je tročlani žiri mr Zora Jestrović, Dragan Paldrmić i Milorad Joknić.

Za nagradu „Tipar“ prispjelo je 9 knjiga iz regiona od kojih su u uži izbor osim nagrađenog autora ušle i knjige „Etičko čišćenje“ autora Dušana Pop Đurđeva i „Priče“ Dragana Uskokovića.

“Nagrađena knjiga sadrži oko 800 aforizama Ninusa Nestorovića koji beskompromisno i bez okolišanja zadiru u sve segmente društva koje ga okružuje. Međutim, bez obzira na ubojitost njegovog pera, autor nije htio da bude puki posmatrač i sudija aktuelnim društvenim i političkim događajima, već kroz većinu aforizama provejava i nadu da će ipak na kraju krajeva, Čovjek biti taj koji će pobijediti”, navodi se u obrazlđenju odluke.

Nagradu „Vuko Bezarević„ za neobjavljenu satiričnu priču, prema odluci žirija u sastavu: Zoran Raonić, Bojana Radanović i Ermin Đurđević dobio je Velizar Radonjić iz Podgorice za priču „Ko na Lovćen ak’ imalo stoji“ koja je bila potpisana šifrom „Depresivni optimista“. Na Konkurs je prispjelo 20 priča od kojih su u uži izbor ušle još priče „Korona izolacija“ i „Kao sav normalan svet“.

“Nagrađenu priču preporučilo je, i izdvojilo od ostalih, puno toga što je čini drukčijom, nesvakidašnjom, i u ideji i u realizaciji, i, što je posebno važno – satiričnom u svim njenim slojevima. Oštrim i aforističarskim rečenicama autor zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka ali i onog istorijskog, vječnog zapravo”, navodi se u obrazloženju.

Nagradu „Madi tipar“ za ciklus od deset aforizama mladih autora dobila je Radojka Rada Draganić iz Nikšića za ciklus aforizama pod šifrom „Pjesnikinja“. Za ovu nagradu prispjela su svega tri rada mladih autora, znatno manje nego prethodnih godina, što su uslovile poznate okolnosti.

Iz Opštine nije saopšteno da li će i kada biti odražana Manifestacija Dani Humora i satire Vuko Bezarević, koja bi ove godine trebala 34 put da se održi u Pljevljima.

Ranijih godina Dani humora i satire održavani su u junu.

Bonus video: