Protest budvanskih ugostitelja: Ukoliko NKT ne povuče mjeru, sami ćemo otvoriti lokale...

"Nijesmo za ovo stanje mi krivci. Stanje jeste alarmantno, ali moramo da naučimo da živimo sa koronom, da poštujemo mjere", poručio je predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Vido Markićević

33036 pregleda 1803 reakcija 64 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović
Sa protesta, Foto: Vuk Lajović

Ukoliko Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) ne povuče mjeru i dozvoli nam rad, bićemo prinuđeni da sami otvorimo lokale, jer smo na rubu egzistencije, poručeno je sa protesta ispred zidina Staroga grada u Budvi, gdje se okupilo gotovo 1.000 ugostiteljskih radnika iz Budve, a podršku su im dali i predstavnici udruženja ugostitelja iz Podgorice, Nikšića, Tivta, Ulcinja i Kotora.

"Ne možemo da prihvatimo da budemo jedini krivci za novonastalu situaciju, s obzirom da smo u našim ugostiteljskim objektima poštovali sve propisane mjere. Nijesmo za ovo stanje mi krivci. Stanje jeste alarmantno, ali moramo da naučimo da živimo sa koronom, da poštujemo mjere. Nije u redu da nas zatvaraju, doveli su naše biznise na rub propasti. Prvo smo dva mjeseca bili zatvoreni, poslije smo izgubili sezonu, sada kada je vrijeme gdje smo mogli nešto da zaradimo, jer nas očekuje užasna zima, bilo je jedino ispravno da nas otvore. Ovdje su sve naše i familije naših zaposlenih, šta ćemo ove zime", poručio je predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Vido Markićević.

On je pozvao nadležne institucije da hitno reaguju i omoguće im da rade.

"Ovo je problem sada cijele Crne Gore, ne samo Budve, jer ako ovu granu koju smatramo da je najvažnija zatvorimo do kraja, šta smo uradili. Kako će zaposleni preživjeti, kako ćemo dočakati sezonu, nikako. Poštujemo rad svih institucija, divimo se ljudima u bolnicama koji daju maksimum da održe zdravlje građana, i ispada da smo neodgovorni. To nije istina, nas ne zanima sada profit, nas zanima da naši zaposleni primaju plate i da održimo biznis", poručio je Markićević i kazao da će večeras Udruženje donijeti konačan stav šta će uraditi ako NKT ne povuče mjeru.

Ugostitelj Aleksandar Jovanović kazao je ne smije biti zatvaranje lokala, mjere se mogu poštovati, kao i do sada u lokalima.

"Spremni smo da poštujemo mjere i da nastavimo da radimo", kazao je Jovanović.

Ugostitelj Nikola Buzdovan kazao je da ugostitelji kroz zaštitu biznisa žele da zaštite sve zaposlene.

"Želimo da koliko je god moguće, u ovoj pošasti, zaštitimo imidž koji smo gradili ovih decenija. Tu smo da poštujemo, kao i do sada što smo, sve mjere NKT. Da smo ih poštovali pokazuje činjenica da nema zaraženih među radnicima u ugostiteljstvu, da nema ni jedna prijava za nepoštovanje mjera NKT. To nam daje dovoljno argumenata da tvrdimo da nijesmo krivci za ovu situaciju. Puna podrška za sve ljekare i njihovu borbu, ali moraju i nas razumjeti, jer moramo preživjeti. Na rubu smo egzistencije", kazao je Buzdovan.

Na skupu je rečeno da je u Opštini Budva na spisku 28.900 osiguranika, te se mora preispitati odluka da je Budva u crvenoj zoni po broju zaraženih.

Podršku ugostiteljima dao je i i predsjednik Skupštine opštine (SO) Krsto Radović koji je bio na protestu, kao i opštinski funkcioneri.

URA: Mjere NKT nisu proporcionalne ekonomskom statusu građana Budve

Opštinski odbor Građanskog pokreta URA Budva smatra da posljednje mjere NKT nisu proporcionalne ekonomskom statusu građana Budve, koji je pogoršan usljed nezapamćeno loše turističke sezone i teške zime kojoj će imidž Budve kao ljetnje turističke destinacije dodatno doprinijeti, navodi se u saopštenju koje potpisuje potpredsjednica opštinskog odbora GP URA Budva Milijana Vukotić Jelušić koja je i prisustvovala protestu.

"Koronavirus je postao sveprisutan i sa tim moramo naučiti živjeti. Preventivne mjere postoje i umjesto da se upregnu mehanizmi kontrole poštovanja donesenih mjera, NKT sprovodi represivne mjere prema turističkoj privredi, od koje živi većina Budvana i koje će prije nego korona ugrozi egzistenciju stanovnika Budve. Pružamo podršku i ugostiteljima i drugim djelatnostima koje su pogođene efektima pandemije, a od države očekujemo veće i sveobuhvatne subvencije koje neće biti na nivou minimalne zarade ili podrške u plaćanju doprinosa, jer su gubici daleko veći i ne obuhvataju samo poteškoće sa isplatom ličnih dohodaka”, navela je Vukotić Jelušić.

Bonus video: