U Andrijevici za dan nestane struja i po deset puta

Iako je na području te opštine sagrađeno desetak mini-hidroelektrana i uprkos tome što su, kako se plasira u javnosti, značajna sredstva uložena u cilju poboljšanja elektrosistema, snabdijevanje je katastrofalno

9839 pregleda 257 reakcija 17 komentar(a)
Samo napravile štetu: Jedna od malih elektrana u Andrijevici, Foto: Tufik Softić
Samo napravile štetu: Jedna od malih elektrana u Andrijevici, Foto: Tufik Softić

Predsjednik Opštine Andrijevica Željko Ćulafić (SNP) obratio se Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), tražeći da se preduzmu hitne mjere za urednije elektrosnabdijevanje potrošača na području Andrijevice.

Pismo Vladi i Elektroprivredi, zahtijevajući da im se obezbijedi urednije snabdijevanje električnom energijm, istovremno je uputila i grupa mještana iz andrijevičkih sela.

“Česti ispadi na mreži dovode do oštećenja na električnim uređajima mještana. Sve se ovo dešava iako je na području Andrijevice sagrađeno desetak mini-hidroelektrana i uprkos tome što su, kako se plasira u javnosti, značajna sredstva uložena u cilju poboljšanja elektrosistema”, napisao je Ćulafić.

On je pozvao odgovorne u CEDIS-u da ga obavijeste o preduzetim aktivnostima po ovom pitanju.

“Iskreno vas molim, prenoseći ujedno i zahtjeve potrošača sa područja Andrijevice, da u što kraćem roku riješite iznijete probleme i da građanima omogućite da imaju uredno elektrosnabdijevanje. Ujedno očekujem da ćete me obavijestiti šta ste preduzeli po ovom pitanju”, pisao je Ćulafić, koji je, kao nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” preuzeo dužnost predsjednika Opštine.

U pismu mještana sela Кonjuhe, Кošutiće, Đuliće, Кuti, Cecuni, Božiće, Bojoviće, Gornje Luge, Ulotina, Gračanica, Andželati, kao i o stanovnicima jednog dijela naselja koje se nalazi blizu Andrijevice, navodi se da njihova domaćinstva svakodnevno, u različitim terminima, ostaju bez struje i da im to pričinjava ozbiljne probleme.

“I pored određenih radova na elektromreži, mi i dalje imamo lošu snabdjevenost električnom energijom. Posebno je problematično to što dolazi do čestih ispada na dalekovodnom sistemu koji vodi ka selima Potkomovlja i Gornjim Lugama zbog čega često ostajemo u mraku i to u momentima kad su vremenske prilike potpuno stabilne”, navodi se u pismu mještana andrijevičkih sela.

Oni tvrde da se dešava da za dvadeset i četiri sata struja nestane i po deset puta, zbog čega nijesu u stanju da organizuju normalan život.

“S druge strane, određene firme i pojedinci užurbano rade na izgradnji mini elektrana na našim rijekama, iako lokalno stanovništvo nije dobilo nikakve garancije da će nakon realizacije tih projekta imati jeftiniju i kvaliteniju struju”, navodi se u dopisu.

Potrošači sumnjaju da do čestih ispada na elektromreži dolazi zbog dotrajalosti, tehničke neispravnosti infrastrukture, ali i priključenja mini-hidroelektrana na tako lošu mrežu.

“Opravdano sumnjamo, a to su nam potvrdili i neki stručnjaci, da upravo te nove elektrane izazivaju česte prekide, jer postojeća elektromreža ne može na adekvatan način da primi struju koja se tamo proizvodi. To samo po sebi govori da u ovu problematiku treba da se uključe stručnjaci kadri da ove probleme otklone što prije”, navodi se u u dopisu.

U planskim dokumentima koji se tiču Prostornog plana regiona Bjelasice i Кomova navodi se da je kao razvojna šansa i mogućnost ovog dijela Crne Gore prepoznata potreba izgradnje malih hidroelektrana, preko kojih se doprinosi povećanju količine električne energije koja je bitan element u lokalnoj politici i pokretač privrednog razvoja kroz više aktivnosti.

U tim dokumentima navedeno je da se hidropotencijali nalaze na demografski ugroženom i privredno-nerazvijenom brdsko-planinskom području i da izgradnja mini-elektrana može da doprinese zaustavljanju iseljavanja lokalnog stanovništva.

Sa druge strane mještani, Potkomovlja tvrde da se izgradnjom mini-elektrana, pored oštećenja postojeće infrastrukture, u potpunosti narušio prirodni ambijent i da se ni sa čim nije zaustavila izražena migraciju lokalnog stanovništva.

“Кutska i Mojanska rijeka, sa svojom okolinom, predstavljale su pravi prirodni biser. Međutim, izgradnjom elektrana nad ovim rijekama je napravljen pravi ekološki zločin, jer su njihova korita i cijela okolina potpuno devastirani. Uz to, izgradnja elektrana ni sa čim nije zaustavila odliv lokalnog stanovništva”, kaže stanovnik sela Košutići Mileta Đerković.

On, kao i drugi stanovnici Andrijevice, ističe da nije dobro što se neko odlučio da ukine poslovnicu Elektroprivrede u Andrijevici.

“Vidljivo je da elektromreža u Potkomovlju iziskuje ozbiljniju sanaciju. O tome govore i česti kvarovi”, kaže Đerković.

Da nove lokalne vlasti zatiču brojne probleme, ali da neće sjedjeti skrštenih ruku, potvrđuje i aktuelni potpredsjednik Opštine Veselin Raketić (DF).

On kaže da su mještani u pravu i da se elektromreža u Andrijevici i selima sve gore prema Plavu, do Ulotine, nalazi u katastrofalnom stanju.

“To je, najslikovitije rečeno, osamnaesti vijek. Povratak na lampe gasnjače. Stubovi padaju sami od sebe, od starosti, a oni bez imalo srama pričaju o nekakvim miševima koji ulaze u trafostanice i navodno uzrokuju elektro ispade. Da nije tragično, bilo bi smiješno”, kaže Raketić.

On kaže da to čak i ranije nijesu krili ni odbornici DPS-a, i da je nekoliko njih, koji su iz najproblematičnijih područja opštine, po tom pitanju bilo vrlo kritički nastrojeno prema Elektroprivredi i Cedisu.

“Prvo što ćemo uraditi je da ćemo uputiti zahtjev Cedisu i Elektroprivredi da se, ako ne poslovnica, vrati makar jedan električar u Andrijevicu koji bi bio dežuarn dvadeset i četiri sata. Zamislite sadašnju situaciju, za najmanji ispad, recimo crkne osigurač, mi moramo uputiti zahtjev u Berane, pa treba da prođe dva dana da oni krenu u popravku. Sirotinji po selima trune hrana u zamrzivačima”, upozorava Raketić.

Raketić: I Imovina Mašovića će sigurno doći na red

Na pitanje šta će biti sa malim hidroelektranama nekoliko firmi u kojima vlasništvo u cjelini ili djelimično ima brat bivšeg gradonačelnika, Igor Mašović, potpredsjednik Opštine Andrijevica Veselin Raketić ima vrlo jasan i otvoren stav.

“Kada bih se ja pitao, i mi iz lokalnih vlasti, sve to bi bilo konfiskovano i vraćeno narodu, jer je od naroda i uzeto. Ali mi ne želimo da se ponašamo revanšistički. Taj problem je u nadležnosti nove Vlade. Ja koliko sam vidio i čuo, najavljuje se zabrana dalje izgradnje malih elektrana sa jedne strane. S druge strane, kada bude donesen novi zakon o porijeklu imovine, i pitanje Mašovića će sigurno doći na dnevni red”, kaže Raketić.

Bonus video: